Statele Unite vor conduce lupta împotriva schimbărilor climatice, altfel „nu va mai rămâne mult din planeta noastră”, a declarat secretarul de stat american, promițând presiuni pentru ca toate țările să își reducă dependența de cărbune, informează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Înaintea summitului virtual privind clima organizat joi și vineri de președintele american Joe Biden, Antony Blinken urmează să țină un discurs pentru a semnifica întoarcerea Washingtonului în prim-planul acestei lupte după decuplarea administrației de Donald Trump.

„Dacă America nu conduce lumea în gestionarea crizei climatice, nu va mai rămâne mult din planeta noastră”, a spus el.

"Dacă vom face acest lucru, vom valorifica cea mai mare oportunitate din generații de a crea locuri de muncă de calitate; vom construi o societate mai corectă, mai sănătoasă și mai durabilă; și vom proteja această frumoasă planetă", trebuie să adauge el.

În timp ce săptămâna trecută Statele Unite au semnat o declarație comună cu principalul său adversar strategic, China, promițând că va „coopera” pentru „a face față crizei climatice”, Antony Blinken plasează și limitele în termeni de concurență.

"Deocamdată, am întârziat. China este cel mai mare producător și exportator de panouri solare, turbine eoliene, baterii, vehicule electrice. Deține aproape o treime din brevetele mondiale pentru energie regenerabilă", a spus el.

„Dacă nu îi ajungem din urmă, America va rata ocazia de a modela viitorul climatic al lumii într-un mod care să fie în conformitate cu interesele și valorile noastre și vom pierde nenumărate locuri de muncă pentru americani” a avertizat oficialul american.

În această luptă, Antony Blinken evidențiază în mod special presiunea necesară asupra țărilor încă dependente de cărbune.

"Diplomații noștri vor contesta practicile țărilor a căror acțiune - sau inacțiune - ne încetinește", a mai subliniat acesta.