Un post de radio independent din Ungaria, obligat să-şi înceteze emisia în februarie, a anunţat duminică că vechea sa frecvenţă a fost atribuită unui post de radio aparţinând unui grup apropiat al premierului Viktor Orban, notează AFP, preluată de Agerpres.

Viktor OrbanFoto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Klubradio, ale cărui informaţii şi dezbateri sunt deseori critice faţă de guvern, transmite online din februarie, după ce i s-a refuzat apelul pentru a-şi păstra licenţa de utilizare.

Comisia Europeană şi Statele Unite au denunţat cu acea ocazie un nou atac asupra libertăţii presei în Ungaria.

Autoritatea de reglementare media din Ungaria, NMHH, a afirmat în septembrie că Klubradio nu a respectat regulile administrative pentru reînnoirea licenţelor. La 30 martie, a atribuit frecvenţa 92.9 FM Spirit FM, care aparţine unui grup media apropiat de Viktor Orban.

Potrivit şefului postului Klubradio, Laszlo Arato, NMHH a acţionat într-un mod ilegal. Autoritatea de reglementare "a acordat frecvenţa unui grup media apropiat guvernului, deşi am lansat acţiuni în justiţie, încă în curs, pentru recuperarea frecvenţei", a declarat el duminică pentru AFP.

Proprietarul Spirit FM, grupul ATV, "încearcă să păstreze o aparentă independenţă, dar orice voce de opoziţie pe canalele sale este strict controlată", a subliniat el.

Klubradio, care a început să emită în anii 1990, s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de obstacole şi lupte juridice pentru a putea să funcţioneze după instalarea la putere în 2010 a guvernului de dreapta condus de Viktor Orban.

NMHH, ai cărui lideri sunt apropiaţi Fidesz, partidul la guvernare, susţine că decizia sa nu are niciun caracter politic.