Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că este risc mare de avalanșe în Carpații Meridionali, de sâmbătă seară până luni seară, la ora 20.00.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit ANM, citată de Mediafax, în Munții Făgăraș, pe fondul temperaturilor ridicate, toate pozitive diurne, a vântului intens predominant sud-vestic și a precipitațiilor mixte estimate pentru următoarele două zile, riscul declanșării avalanșelor se va menține mare, datorită alunecării stratului instabil de la suprafață, îngreunat suplimentar de precipitațiile viitoare.

Și în Munții Bucegi, vremea deosebit de caldă, cu temperaturi ridicate, pozitive ziua inclusiv pe creste va favoriza în continuare compactarea și umezirea stratului de la suprafață, care poate aluneca inclusiv spontan după-amiaza peste cel vechi pe versanții mai înclinați. „În ultimele 24 de ore au fost consemnate curgeri sau avalanșe de mici dimensiuni la altitudini de peste 2000 metri, de pe versanți sudici”, a transmis ANM.

Risc mare de avalanșe este și în Munții Parâng-Șureanu, unde pe fondul vremii calde, a vântului intens și a precipitațiilor mixte însemnate, predominant sub formă de lapoviță și ploaie, stratul instabil de până la 40 cm din zonele înalte poate aluneca cu ușurință.

Tot mare este riscul de avalanșe și în Munții Țarcu-Godeanu, unde la peste 1800 m, în ultimele 3 zile stratul de zăpadă a crescut cu 15 cm, dar datorită vântului, o parte a fost spulberată pe văi, cantitățile de precipitații cumulate fiind de 30 l/mp.

ANM anunță un risc însemnat de avalanșe în Munții Călimani-Bistriței-Ceahlău, dar și în Munții Rodnei.