NASA a anunțat miercuri că va crea o nouă funcție de consilier pentru climă în cadrul acesteia, ca parte a obiectivelor științifice și de mediu ale noii administrații Biden pentru agenția spațială americană, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Climatologul Gavin Schmidt, care a condus Institutul Goddard pentru Studii Spațiale (GISS) al NASA din 2014, își va asuma acest rol în mod provizoriu, în așteptarea unei numiri permanente.

„Această funcție va oferi directorilor NASA o perspectivă și recomandări cruciale pentru spectrul larg al agenției de programe de infrastructură științifică, tehnologică și climatică”, a declarat administratorul interimar al agenției, Steve Jurczyk.

NASA este renumită pentru programele sale de explorare spațială, dar studierea planetei Pământ face parte din misiunea sa.

Are peste douăzeci de sateliți și alte instrumente care observă Pământul și furnizează indicatori cheie privind schimbările climatice.

Responsabilitățile noului consilier vor fi în special promovarea investițiilor, precum și a inițiativelor aeronautice sau tehnologice axate, de exemplu, pe reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Președintele Joe Biden nu și-a dezvăluit încă prioritățile pentru explorarea spațiului.

Sub fostul președinte Donald Trump, Statele Unite au stabilit ca obiectiv revenirea americanilor pe Lună pentru 2024 ca parte a programului Artemis.

Președinții democrați s-au arătat mai puțin interesați de explorarea spațiului în ultimele decenii decât republicanii.

Dar Joe Biden a plasat o bucată de stâncă lunară în biroul oval, oferindu-le pasionaților de spațiu speranța că nu va întoarce spatele misiunilor pe lună.