Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat luni că probabil în câteva săptămâni va fi gata o Hotărâre de Guvern care prevede o taxă pe ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă, cu capacitatea de până la 3 litri. Astfel, potrivit acestuia în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator, iar garanţia plătită va fi recuperată de către client prin reciclarea recipientelor la automatele speciale. Barna spune că proiectul va fi lansat până în primăvară, pentru ca până în 2022 să se facă investiția în sistemul de colectare.
”Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost în consultare publică, astăzi (luni – n.r.) am avut trei sau patru ore de discuţii cu principalii factori care sunt implicaţi şi vor fi implicaţi în procedura de colectare şi de garantare, de funcţionare a sistemului, care este unul destul de complex. Am văzut o voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri. Mâine o să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcţiona doar în cazul în care toată lumea vine şi susţine sistemul. Producătorul trebuie să plătească garanţia către cel care administrează sistemul, retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiţii pentru a asigura colectarea. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea şi în sate. (...) În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea Hotărârea de Guvern gândită. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator”, a afirmat ministrul Mediului, luni seară, la Antena 3, potrivit
News.ro.Ministrul a explicat că garanţia plătită va fi recuperată de către clientul final prin introducerea recipientului de plastic, sticlă şi aluminiu în automatele speciale.
În afară de produsele lactate, vor putea fi recuperate prin acest sistem toate produsele care sunt îmbuteliate în ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă, cu capacitatea de până la 3 litri.
"A trecut de consultarea publică, în momentul de faţă încorporăm observaţiile în proiectul de HG, până în primăvară va fi lansat proiectul astfel încât să se facă investiţiile până în 2022, investiţiile în aceste automate, în logistica care colectează apoi din fiecare cătun, din fiecare sat, din fiecare comună ambalajele returnate şi ajung practic la reciclat”, a explicat ministrul.
El a precizat că poluări masive precum cea de pe râul Cerna nu vin neapărat din marile oraşe, ci din localităţi rurale.
Referindu-se la faptul că există situaţii în care ape au fost acoperite de mii de deşeuri reciclabile, ministrul Mediului a catalogat aspectul drept o "situaţie catastrofală, generată de iresponsabilitatea noastră a tuturor, care aruncăm în albiile râului gunoi”.
Tánczos Barna a spus că este "aproape imposibil să mergem la fiecare poluator, este imposibil să ajungi la fiecare om în parte care aruncă gunoaie în apă”, însă pot exista programe de prevenire şi controale făcute în comun de poliţia locală, Garda de Mediu, pentru prevenirea unor astfel de situaţii.
În octombrie anul trecut, europarlamentul Cristian Ghinea spunea că noi ”ar fi trebuit să avem până în decembrie 2020 acest sistem funcțional. Iar până în 2025 ar trebui să reciclăm 50% în ambalajele de plastic și aluminiu și 70% din cele de sticlă. Noi astăzi suntem la 14%, la un calcul global. Urmează taxa pe plastic nereciclat. Ne vom afla în paradoxul de a plăti la UE pentru cantitatea de plastic pe care o introducem pe piață și nu o reciclăm”.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a pus în dezbatere publică în luna noiembrie a anului trecut un proiect de HG care prevede că începând de pe 1 aprilie 2022, toate ambalajele de băuturi comercializate în România vor purta o garanție de 50 de bani, sumă ce va fi restituită la momentul returnării ambalajului.
Citește și:
De alt fel, eu ma bucur mult de stirea asta!
Sau poate ai intalnit copii, dese ori romi, prin parcarile supermarket-urilor care iti cer cosul sa il duca ei inapoi, ca sa ia moneda din el... asa ar putea fi si cu ambalajele...
Bine-nteles, asta ca fenomen de ultima instanta care va aparea natural in lipsa unui eventual dezinteres al populatiei generale in a recicla ambalajele bauturilor.
P.S. Eu as baga reciclarea si la toate borcanele, bidoanele groase, galetuse de smantana...
Era odată un banc cu bețivul zdrențăros care bea, bea ,bea...
La un moment dat apare cu un elicopter.
- Păi de unde ai avut bani de elicopter?
- Am vândut sticlele...
In fapt, ai dreptate, dar doar in privinta romanasilor comozi, cei fomisti vor face efortul, tot ca in Germania, isi aduna in plase si merg odata pt. tot ce au adunat intr-un interval de timp.
PS. Contravaloarea taxei insa a "intuit-o" inca de pe acum !
Nu stiu cum aratau strazile aici pe vremuri, dar acum rar vezi sticle de bere abandonate, PET-uri aproape deloc. Mai sunt, ce-i drept, dupa cum sunt si oameni saraci care le aduna, dar in general sistemul functioneaza.
La daca in schimba in loc de 5 lei pierzi 50 de lei altfel va sta treaba...
Eu sunt curios ce o sa faca ulterior cu materialele din ambalaje... Economic, este mai ieftin, mai usor si cu rezultate mai calitative sa faci ambalaje din plastic nou... Deci statul cred ca ar trebui sa si subventioneze activitatea de procesare a materialelor reciclate, concomitent cu obligarea producatorilor de ambalaje sa includa un anumit procent de plastic reciclat in ambalajele lor, si sa ii impinga, unde este posibil, spre ambalaje bio-degradabile.
Oricum, este o actiune binevenita! Indispensabila chiar!
Nu mai vedeam atâtea PETuri pe râuri iar munții de gunoaie ar fi fost la jumătate .
Abia așteptăm sistemul asta de garanție sa scăpăm de ambalaje.
Ar trebui sa dea legea sa existe obligativitatea returnarii tuturor ambalajelor la producator, cand se ia marfa, sa vina camionul cu vechile ambalaje pe tot traseul logistic. Si sa faca taxa mai mica la sticla si mult mai mare la plastic. Si atunci producatorii vor incepe iar sa mearga spre sticla returnabila. Si de asemenea spre simplificarea logisticii revenind la forma standard de sticle, de la zecile de tipuri de sticle custom pe care nici nu le poti selecta.
astfel statul incurajeaza reciclarea....
Nu merge dar trebuie incercat.
Cauciucurile nu trebuia reciclate?
Astea sunt un mare pericol
Valea Prahovei e plina de cauciucurile bucurestenilor!
Auto SH care zac parcate peste tot le mai aduna cineva?