Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat luni că probabil în câteva săptămâni va fi gata o Hotărâre de Guvern care prevede o taxă pe ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă, cu capacitatea de până la 3 litri. Astfel, potrivit acestuia în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator, iar garanţia plătită va fi recuperată de către client prin reciclarea recipientelor la automatele speciale. Barna spune că proiectul va fi lansat până în primăvară, pentru ca până în 2022 să se facă investiția în sistemul de colectare.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost în consultare publică, astăzi (luni – n.r.) am avut trei sau patru ore de discuţii cu principalii factori care sunt implicaţi şi vor fi implicaţi în procedura de colectare şi de garantare, de funcţionare a sistemului, care este unul destul de complex. Am văzut o voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri. Mâine o să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcţiona doar în cazul în care toată lumea vine şi susţine sistemul. Producătorul trebuie să plătească garanţia către cel care administrează sistemul, retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiţii pentru a asigura colectarea. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea şi în sate. (...) În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea Hotărârea de Guvern gândită. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator”, a afirmat ministrul Mediului, luni seară, la Antena 3, potrivit News.ro.

Ministrul a explicat că garanţia plătită va fi recuperată de către clientul final prin introducerea recipientului de plastic, sticlă şi aluminiu în automatele speciale.

În afară de produsele lactate, vor putea fi recuperate prin acest sistem toate produsele care sunt îmbuteliate în ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă, cu capacitatea de până la 3 litri.

"A trecut de consultarea publică, în momentul de faţă încorporăm observaţiile în proiectul de HG, până în primăvară va fi lansat proiectul astfel încât să se facă investiţiile până în 2022, investiţiile în aceste automate, în logistica care colectează apoi din fiecare cătun, din fiecare sat, din fiecare comună ambalajele returnate şi ajung practic la reciclat”, a explicat ministrul.

El a precizat că poluări masive precum cea de pe râul Cerna nu vin neapărat din marile oraşe, ci din localităţi rurale.

Referindu-se la faptul că există situaţii în care ape au fost acoperite de mii de deşeuri reciclabile, ministrul Mediului a catalogat aspectul drept o "situaţie catastrofală, generată de iresponsabilitatea noastră a tuturor, care aruncăm în albiile râului gunoi”.

Tánczos Barna a spus că este "aproape imposibil să mergem la fiecare poluator, este imposibil să ajungi la fiecare om în parte care aruncă gunoaie în apă”, însă pot exista programe de prevenire şi controale făcute în comun de poliţia locală, Garda de Mediu, pentru prevenirea unor astfel de situaţii.

În octombrie anul trecut, europarlamentul Cristian Ghinea spunea că noi ”ar fi trebuit să avem până în decembrie 2020 acest sistem funcțional. Iar până în 2025 ar trebui să reciclăm 50% în ambalajele de plastic și aluminiu și 70% din cele de sticlă. Noi astăzi suntem la 14%, la un calcul global. Urmează taxa pe plastic nereciclat. Ne vom afla în paradoxul de a plăti la UE pentru cantitatea de plastic pe care o introducem pe piață și nu o reciclăm”.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a pus în dezbatere publică în luna noiembrie a anului trecut un proiect de HG care prevede că începând de pe 1 aprilie 2022, toate ambalajele de băuturi comercializate în România vor purta o garanție de 50 de bani, sumă ce va fi restituită la momentul returnării ambalajului.

Citește și: