Guvernul lui Donald Trump, presând înaintea ascensiunii la putere a lui Joe Biden, a acordat miercuri unsprezece concesii pentru foraje de petrol și gaze naturale în Refugiul Național Arctic Wildlife din Alaska, unde se află urși polari, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu toate acestea, marile companii petroliere s-au ținut departe de ofertele care propuneau exploatarea parcelelor celei mai mari zone naturale protejate din țară.

Agenția guvernamentală Alaska Industrial Development and Export Authority a fost singurul candidat pentru majoritatea concesiunilor și a preluat nouă.

Două concesii au fost câștigate de întreprinderile mici.

Statul primise în total 16 oferte, dintre care 3 au fost respinse, pentru 12 parcele din cele 22 propuse.

Companiile petroliere și conducătorii din Alaska fac presiuni de peste 30 de ani pentru a exploata resursele acestui refugiu național, pentru a crea locuri de muncă și pentru a genera venituri pentru stat.

În conformitate cu un text adoptat la sfârșitul anului 2017 de Congresul american, Ministerul de Interne a aprobat în august un program care deschide calea forajului în această zonă de coastă de-a lungul Oceanului Arctic, acoperind un total de 6.500 de kilometri pătrați.

Cele unsprezece concesii acordate miercuri, care acoperă aproximativ 2.430 de kilometri pătrați, au adus aproximativ 14 milioane de dolari.

Acesta este „cu mult sub veniturile de 1,8 miliarde de dolari promise de susținătorii forajului” în 2017, a reacționat asociația de protecție a mediului Alaska Wilderness League, calificând licitația ”un eșec monumental" pentru administrația Trump.

„Credem că instanțele judecătorești vor decide că programul de forare a refugiului în zona arctică a administrației Trump este ilegal”, a adăugat organizația, asigurând că va continua să lupte împotriva forajului.

Concesiunile oferite de stat se află într-o zonă departe de orice infrastructură majoră, iar exploatarea petrolului și gazului s-ar putea dovedi costisitoare.

Mai multe mari bănci americane, precum Goldman Sachs sau Wells Fargo, au indicat, de asemenea, că vor refuza finanțarea forajului petrolier în Arctica.

Dosarul va ateriza acum pe biroul președintelui ales Joe Biden, care a asigurat că va lua măsuri pentru a asigura în permanență protecția refugiului încă din prima zi în biroul oval din 20 ianuarie.

El a planificat, de asemenea, să interzică noile autorizații pentru forarea petrolului și a gazelor pe terenuri de stat, precum și în larg.