Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a solicitat ca termenul final asumat pentru operaţionalizarea noului SUMAL - sistemul electronic de urmărire a trasabilităţii lemnului, 1 februarie, să fie respectat. „Noul SUMAL a fost amânat de prea multe ori şi orice nouă amânare ar produce dezechilibre în sectorul silvic”, a afirmat el, conform News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Ministerului Mediului, Tánczos Barna a participat, luni, la sediul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, la o întâlnire privind finalizarea şi operaţionalizarea noului SUMAL - sistemul electronic de urmărire a trasabilităţii lemnului, solicitând echipei de dezvoltare ca graficul de implementare asumat iniţial să fie respectat, astfel încât termenul final - 1 februarie 2021 - să nu fie depăşit.

„Am anunţat că termenul de 1 februarie nu este negociabil. Noul SUMAL a fost amânat de prea multe ori şi orice nouă amânare ar produce dezechilibre în sectorul silvic. Sunt optimist că vom finaliza la timp şi am primit asigurări în acest sens de la conducerea STS. Prin operaţionalizarea noului SUMAL, România va deţine unul dintre cele mai complexe şi eficiente astfel de sisteme din lume. Am convingerea că, odată implementat, noul SUMAL va deveni principala noastră armă în lupta cu tăierile ilegale de pădure”, a declarat Tánczos Barna.

Conform Ministerului Mediului, cu noul SUMAL va putea fi urmărit, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare. În acest fel, va fi extrem de dificil să mai apară transporturi multiple realizate cu acelaşi aviz.

SUMAL 2.0 obligă şi la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum şi însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se face tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară.

În 29 octombrie, Ministerul Mediului anunţa că SUMAL 2.0 urma să intre în vigoare la 1 noiembrie.