Emmanuel Macron a vorbit miercuri cu președintele chinez Xi Jinping despre „rolul conducător” pe care Europa și China trebuie să îl joace în aplicarea acordului climatic de la Paris semnat acum cinci ani, a spus Eliseul, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: Consiliul European

Cele două țări și partenerii lor trebuie să își ia un angajament astfel încât „anul 2021 să fie cel al unui voluntariat internațional reînnoit, mai concret și mai puternic în favoarea acțiunii climatice și a conservării biodiversității”, a spus președintele Macron în timpul acestei discuții telefonice.

Acesta din urmă a intervenit cu câteva zile înainte de a cincea aniversare a acordului internațional semnat la Paris la 12 decembrie 2015 grație „caracterului decisiv al dialogului dintre Franța și China”, cele două țări care și-au reafirmat atunci angajamentul în timpul vizitei lui Emmanuel Macron la Beijing în noiembrie 2019.

În timpul schimbului, președintele „a salutat anunțurile chineze privind neutralitatea carbonului prezentate la ultima Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite”. De asemenea, el a sperat că summit-ul organizat sâmbătă de ONU, Regatul Unit și Franța „va fi o oportunitate de a prezenta măsurile preconizate pentru a atinge obiectivele stabilite în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și să dea impulsul pentru a ridica ambiția întregii comunități internaționale pentru COP26 ".

China, responsabilă pentru mai mult de un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră, a surprins în septembrie angajându-se să „înceapă reducerea emisiilor de CO2 până în 2030” și să realizeze „neutralitatea carbonului până în 2060 ".

În timpul discuției lor, MM. Macron și Xi au atins, de asemenea, principalele probleme actuale, în special cooperarea împotriva pandemiei Covid-19 și moratoriul datoriei celor mai sărace țări.

De asemenea, președintele francez „și-a exprimat îngrijorarea profundă a Franței și a partenerilor săi europeni cu privire la deteriorarea situației drepturilor omului în China, în special în Hong Kong și Xinjiang”, spun oficialii farncezi.

Emmanuel Macron a deplâns vineri că Beijingul „refuză” să trimită o misiune de observare sub conducerea ONU pentru a investiga situația minorității musulmane uigure din această regiune din Xinjiang.