Primul mare pandacare s-a născut în Olanda, în vârstă de aproape șapte luni, a fost prezentat publicului vineri la grădina zoologică Ouwehands, după ce a părăsit maternitatea cu o zi înainte, potrivit AFP.

Ursuletul Fan XingFoto: YouTube

Tânărul mascul, numit Fan Xing, a putut fi admirat pentru prima dată de vizitatorii parcului de animale cu ocazia redeschiderii acestuia, până acum fiind închis temporar din cauza măsurilor legate de noul coronavirus.

"Cred că este bine. Mama este aici, se simte în siguranță, așa că e bine", spune José Kok, managerul parcului zoologic din Rhenen, din centrul Olandei.

„A început (trăind) în maternitate câteva luni, apoi a ieșit treptat, a început să meargă și acum este acolo, urcând, căzând”, povestește pentru AFP doamna Kok, care spune că este foarte mândră de nașterea micului panda.

Născut pe 1 mai, Fan Xing este rezultatul unei concepții naturale a unui cuplu de panda uriași împrumutați în 2017 din China în Olanda, pentru o perioadă de 15 ani.

Numele său, dezvăluit la sfârșitul lunii octombrie, este rezultatul „Fan”, o abreviere care se referă la pictorul olandez Vincent van Gogh în chineză și „Xing”, care înseamnă „stea”.

Puiul va putea rămâne în Olanda timp de patru ani, înainte de a fi trimis în China ca parte a unui program internațional de reproducere.

El va fi apoi „ambasadorul urșilor panda uriași în China, în sălbăticie, care au nevoie de protecție”, spune Kok.

În puținele populații cu efectiv redus, ce trăiesc în pădurile montane ale Chinei Centrale, urșii panda sunt printre cele mai rare mamifere de pe glob. Urșii panda ajung în lungime până la 1,5 m și aproximativ 1.75 m în înălțime. Masculii sunt cu 10-20% mai mari decât femelele. Masculii cântăresc până la 150 kg, iar femelele până la 125 kg.