Vânătoarea la gârlița mare și gâsca de vară, suspendată prin hotărâre judecătorească

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 2 noiembrie 2020, 16:05 Actualitate | Mediu


Garlite mari (foto - Sebastian Bugariu)
Foto: Societatea Ornitologica Romana
Curtea de Apel Târgu Mureș a decis săptămâna trecută suspendarea vânătorii pentru două specii de gâscă, după ce a admis o cerere formulată de Asociaţia OTUS. Decizia nu este definitivă, dar este executorie de la momentul pronunțării, anunță ONG-ul Coaliția Natura 2000.

Curtea de Apel Târgu Mureș a admis cererea formulată de Asociaţia OTUS în contradictoriu cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În consecinţă, judecătorii au dispus suspendarea în parte a executării Ordinului nr. 1.400/2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020 - 14 mai 2021, cu referire la – gâsca de vară (Anser anser) şi gârliţa mare (Anser albifrons).

În esență, instanța a avut de analizat motive de nelegalitate și pericolul iminent pe care îl produce un astfel de ordin care stabilește cotele de vânătoare, în lipsa unei măsuri imediate de suspendare.

Cererea formulată de Asociaţia OTUS și admisă de Curtea de Apel Târgu Mureș a fost depusă în contextul în care statul român, prin Ministerul Mediului, a aprobat o cotă de vânătoare de aproximativ 50.000 de exemplare de gârliță mare, care reprezintă 5% din populația întregii planete și 33% din populația prezentă pe teritoriul României, potrivit sursei citate. Țara noastra a raportat între 150.000 și 280.000 de exemplare de gârliță mare în 2013.

În cazul gâștei de vară, situația era și mai îngrijorătoare, afirmă ONG-ul. Autoritățile române aprobaseră o cotă de vânătoare de aproximativ 14.000 de exemplare, în condițiile în care țara noastră a raportat pe teritoriul ei între 10.000 și 25.000 de exemplare.

„Țara noastră este unul dintre cele mai importante state angrenate în lupta pentru conservarea speciei de gâscă cu gât roșu (Branta ruficollis), având în vedere că aproape jumătate din populația globală iernează în România. În consecință, vânătoarea la gâște fâră un management adecvat, care să aibă în vedere și faptul că această specie protejată face stoluri mixte cu gârlița mare, pune în pericol supraviețuirea celor mai periclitate gâște din lume” a declarat ornitologul Emil Todorov, de la Societatea Ornitologică Română, citat într-un comunicat al ONG-ului.

Asociația Otus atrage atenția că Ministerul Mediului trebuie sa revoce de îndată ordinul nr. 1.400/2020 și să accepte dialogul cu specialiștii din domeniu și cu societatea civilă pentru stabilirea unor cote de recoltă și organizarea vânătorii în România pe baza unei metodologii care ia în considerare argumente științifice și clar reglementate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1397 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by