Statul New Jersey a votat interzicerea pungilor de unică folosință, fie din plastic, fie din hârtie, o premieră în Statele Unite, unde pandemia de coronavirus a crescut recent utilizarea produselor, potrivit AFP.

Pungi de plasticFoto: Flickr/ Duncan Hull

Textul, adoptat joi de parlamentul din New Jersey, trebuie însă ratificat de guvernatorul democrat Phil Murphy, care a declarat că este în favoarea proiectului.

După 18 luni, nicio afacere nu va putea distribui pungi de plastic, cu câteva excepții, inclusiv ambalaje din plastic pentru carne crudă, fructe sau legume.

În ceea ce privește pungile de hârtie, foarte populare în Statele Unite, acestea vor fi interzise în toate magazinele alimentare și supermarketurile cu o suprafață de cel puțin 230 m2.

Mai multe state și orașe americane impuseseră deja comercianților să taxeze pentru pungi de hârtie, dar niciunul nu le interzisese încă.

Pandemia de coronavirus a întârziat aplicarea interdicțiilor deja votate asupra pungilor de plastic, în special în statul New York, unde implementarea a fost amânată de la 1 martie la 19 octombrie.

Ca măsură de precauție pentru sănătate, unele companii chiar au refuzat temporar clienților posibilitatea de a-și folosi propriile genți.

Legea adoptată joi interzice și utilizarea polistirenului pentru ambalarea alimentelor.

De asemenea, prevede că paiele sunt distribuite numai clienților care le solicită și nu în mod implicit, așa cum se întâmplă adesea.

Cei care vor încălca legea vor primi un avertisment pentru prima infracțiune, dar vor fi pasibili de o amendă de o mie de dolari pentru o infracțiune repetată și 5.000 pentru o a treia încălcare.

Nu toate statele americane sunt în ton cu această mișcare. În 2015, Missouri a adoptat o lege care împiedică municipalitățile din stat să interzică pungile de plastic.