Comisia Europeană propune o reducere cu 55% a emisiilor de gaze până în 2030

de N.O.     HotNews.ro
Joi, 17 septembrie 2020, 17:52 Actualitate | Mediu


Emisii CO2
Foto: Profimedia Images/Global Warming Images/Alamy
Comisia Europeană a prezentat, joi, un plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din UE cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, ca etapă preliminară către atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în 2050.

Astfel, Comisia a invitat Parlamentul și Consiliul să confirme acest obiectiv de 55% drept noua contribuție stabilită la nivel național (CSN) a UE în temeiul Acordului de la Paris și să îl transmită CCONUSC până la sfârșitul acestui an.

Totodată, a definit propunerile legislative care urmează să fie prezentate până în iunie 2021 pentru a pune în aplicare noul obiectiv, inclusiv: revizuirea și extinderea sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii; adaptarea Regulamentului privind partajarea eforturilor și a cadrului privind emisiile aferente exploatării terenurilor; consolidarea eficienței energetice și a politicilor în materie de energie din surse regenerabile și consolidarea standardelor privind emisiile de CO2 pentru vehiculele rutiere.

„Facem tot ce ne stă în putință pentru a ne respecta promisiunea făcută europenilor: ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Data de astăzi marchează o etapă importantă în acest proces. Prin intermediul noului obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din UE cu cel puțin 55% până în 2030, vom deschide calea către o planetă mai curată și către o redresare verde. Europa va ieși mai puternică din pandemia de coronavirus, investind într-o economie circulară eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, promovând inovarea în domeniul tehnologiei curate și creând locuri de muncă verzi”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei.

Planul prezentat joi vine în contextul unui obiectiv mai ambițios al UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, anunțat pentru prima dată în orientările politice ale președintei von der Leyen din iulie 2019, în conformitate cu obiectivul Acordului de la Paris de menținere a creșterii temperaturii globale cu mult sub 2°C și de continuare a eforturilor de menținere a acesteia la 1,5°C.

În evaluarea impactului publicată astăzi și pe baza unui amplu proces de consultare desfășurat în cursul anului trecut, Comisia a examinat efectele asupra economiei noastre, a societății și a mediului ale reducerii emisiilor cu 50% până la 55% până în 2030, în comparație cu nivelurile din 1990. Evaluarea impactului a analizat cu atenție combinația de instrumente de politică disponibile și modul în care fiecare sector economic poate contribui la atingerea acestor obiective. S-a ajuns la concluzia că o cale echilibrată, realistă și prudentă către neutralitatea climatică până în 2050 necesită un obiectiv de reducere a emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030.

Realizarea obiectivului de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră va necesita acțiuni în toate sectoarele economiei.

Emisiile de CO2 provenite din arderea combustibililor fosili constituie principala sursă de emisii de gaze cu efect de seră din UE. ”Împreună cu emisiile fugitive de gaze altele decât CO2 din sistemul energetic, acestea reprezintă puțin peste 75% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE. Acest lucru subliniază rolul central al sistemului energetic în tranziția către o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei. Clădirile și transporturile sunt, împreună cu industria, principalii consumatori de energie și sursele cele mai importante de emisii. Decarbonizarea atât a ofertei, cât și a cererii de energie este esențială pentru atingerea neutralității climatice”, arată comunicatul Comisiei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

976 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Chiar fezabil! (Joi, 17 septembrie 2020, 18:13)

  Nyk1 [utilizator]

  Cu câteva sute de centrale nucleare nou-nouțe construite pe teritoriul UE!

  Susținem ☢ !
 • +3 (5 voturi)    
  Ati uitat cand stati pe intuneric si frig (Joi, 17 septembrie 2020, 19:30)

  xolv [utilizator]

  aduceti--va aminte, pentru ca revine socialismul epocii de aur!!
  • +3 (3 voturi)    
   Alimentatie rationala (Joi, 17 septembrie 2020, 21:40)

   Roby745 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Am avut exact acelasi gand....daca Ceausescu trianas fi fost mandru sa vada cum UE ii da dreptate si reaplica programul sau de reducere a consumuli de energie.

   Se pregateste programul de alimentatie rationala!

   (Apropo, stiti cate gaze de sera face o vaca, sau un porc ? Pariu ca parte din programul asta ecologic va fi si reducerea la jumate a consumului de carne...si posibil de mancare in general)
   • +2 (2 voturi)    
    Soy boys... (Joi, 17 septembrie 2020, 21:44)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Roby745

    ...evident vor ca noi toți ceilalți să revenim la celebrul salam din soia.
 • +2 (2 voturi)    
  Nu sunt de acord. (Joi, 17 septembrie 2020, 23:48)

  MihaiDumitrescu1 [anonim]

  Cetatean european fiind, doresc sa fie inregistrat votul meu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by