Asiguratorul Storebrand, principalul administrator de active private din Norvegia, a exclus din portofoliul său cinci companii, inclusiv giganți precum ExxonMobil și BASF, acuzate de lobby împotriva acordului climatic de la Paris, a anunțat luni compania, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această dezangajare din motive neobișnuite face parte dintr-o mai mare campanie de ”curățare” a companiei de 880 de miliarde de coroane (83 de miliarde de euro) în active, retragându-se din 27 de grupuri internaționale.

Storebrand acuză grupurile petroliere americane ExxonMobil și Chevron, compania germană de produse chimice BASF, gigantul minier anglo-australian Rio Tinto și producătorul american de energie electrică Southern Company pentru că au lucrat împotriva Acordului de la Paris, care își propune limitarea creşterii temperaturii medii globale la 2° C, chiar și la 1,5° C.

"Riscul climatic este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă lumea și investitorii", a declarat directorul Storebrand al managementului capitalului, Jan Erik Saugestad, într-un comunicat.

„Prin urmare, investitorii trebuie să mute o cantitate semnificativă de capital către companii care oferă soluții pentru criza climatică, ieșind din companii care nu își asumă serios riscul climatic”, a adăugat el.

În cadrul noii sale strategii climatice prezentate luni, Storebrand a exclus, de asemenea, 22 de grupuri cu activități în domeniul gazelor de șist și cărbune, printre care compania americana ConocoPhillips, japonezii de laIdemitsu și China Longyuan Power Group.

Cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa de Vest, Norvegia se află în fruntea investițiilor responsabile: fondul său suveran de avere, cel mai mare din lume cu aproape 980 de miliarde de euro în active, este în special guvernate de un set de reguli etice care includ și criterii climatice.