Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunţat, marţi, la Târgu Mureş, demararea unor controale simultane la cele zece Ocoale Silvice şi la Direcţia Silvică Mureş, în urma numeroaselor sesizări privind o serie de ilegalităţi care ar fi fost comise în pădurile de pe întreg teritoriul judeţului, transmite Agerpres.

PădureFoto: Flickr

"Din păcate, avem suspiciuni rezonabile pe care le-am tot primit la minister, la Corpul de Control, la Romsilva, multe transmise de cetăţeni oneşti ai judeţului Mureş, referitor la ce se întâmplă în pădurile din judeţul Mureş în ultimii ani. Avem depuse la minister o serie de sesizări cu privire la presupuse ilegalităţi comise aici, în judeţul Mureş, şi tocmai de aceea am vrut astăzi să facem verificări. Începând de astăzi, avem în teren 28 de inspectori silvici, de la mai multe gărzi forestiere din ţară, care, sub conducerea directă a şefului Corpului de Control al Ministrului, vor face simultan verificări la cele 10 ocoale silvice din judeţul Mureş, iar a 11-a echipă va verifica activitatea Direcţiei Silvice Mureş", a declarat Costel Alexe, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, verificările din această perioadă vizează modul de administrare şi gestionare a fondului forestier naţional din gestiunea Direcţiei Silvice Mureş, inclusiv modul de asigurare a integrităţii acestuia.

De asemenea, se va verifica modul în care se asigură paza şi protecţia pădurilor, dacă au fost respectate instrucţiunile tehnice privind punerea în valoare şi exploatarea masei lemnoase.

"Am văzut numeroase reportaje, anchete, poze transmise, dovezi clare trimise de cetăţeni sau de foşti angajaţi ai ocoalelor silvice care semnalau grave abateri pe tot cuprinsul judeţului Mureş. De asemenea, o problemă cu care ne confruntăm şi la Mureş şi în alte judeţe verificate este dacă au fost depăşite cantităţile permise pentru exploatarea prevăzută în amenajamentele silvice. Cert este că colegii mei de la Corpul de Control, inspectorii de la Garda Forestieră vor verifica şi modul de comercializare şi exploatare a masei lemnoase din pădurile administrate de Direcţia Silvică Mureş", a subliniat ministrul Mediului.

În plus, a remarcat ministrul, că în ultimii ani, în ciuda numeroaselor sesizări, în judeţul Mureş nu a avut loc niciun control din partea ministerului sau a Romsilva.

"Am remarcat cu surprindere că, în ultimii ani, singurul control care a fost demarat la Direcţia Silvică Mureş a fost cel al Gărzii Forestiere Braşov, acum câteva luni. Deşi sesizările sau anchetele, ştirile prezentate în mass-media au fost şi în 2018, şi în 2019, din păcate Direcţia Silvică Mureş nu a fost verificată niciodată", a mai spus Costel Alexe.