Lemurieni din Madagascar, marele hamster de Alsacia sau balena nordică au făcut un nou pas spre dispariție, victime ale activităților omului, a avertizat Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) care a publicat noua listă roșie, relatează AFP.

LemurieniFoto: Captura Youtube.com

Potrivit experților ONU în domeniul biodiversității (IPBES), aproximativ un milion din cele 8 milioane de specii de animale și plante estimate pe Pământ sunt amenințate de dispariție, dintre care „multe în următoarele decenii”.

Dar aceste cifre sunt extrapolări bazate pe evaluările unei fracțiuni din specii, în special pe faimoasa listă roșie a Uniunii Internaționale pentru conservarea naturii, referință care se îmbogățește în fiecare an al studiului cu specii noi.

Acum, din 120.372 de specii examinate, 32.441 sunt amenințate de dispariție (13.898 vulnerabile, 11.732 în pericol și 6.811 în pericol critic), adică mai mult de 25%.

”Lumea trebuie să acționeze rapid pentru a stopa declinul populațiilor de specii și pentru a preveni extincția provocată de om ”, a spus Jane Smart, directorul grupului de conservare a biodiversității UICN.

Lista roșie 2020 completează în special evaluarea primatelor africane, atrăgând o atenție deosebită asupra lemurienilor, endemici în Madagascar.

Astfel, 103 din cele 107 specii de lemurieni sunt amenințate, „în principal din cauza defrișării și a vânătorii”, iar 33 dintre ele sunt în pericol critic, ultima categorie înainte de dispariție.

Fără eforturile umane și financiare semnificative desfășurate pentru conservarea sa (arii protejate, reîmpădurire, ecoturism ...) unele, cum ar fi lepilemurul din Sahara „ar fi, fără îndoială, deja dispărut”, remarcă Russ Mittermeier, specialist primar pentru organizație .

Totuși, aceste campanii nu au împiedicat 13 specii de lemurieni să intre în categoria „în pericol critic”, cum ar fi sifaka (Propithecus) și drăguțul Microcebus murinus (lemurul gri), cel mai mic primat din lume, ambele victime ale distrugerii habitatului lor din cauza agriculturii și a exploatării forestiere, precum și a incendiilor.

În restul Africii, mai mult de jumătate din speciile de primate (54 din 103) sunt, de asemenea, amenințate, cum ar fi colobusul cu păr lung, acum în pericol critic.

Cea mai scumpă ciupercă din lume

Acest lucru arată că Homo Sapiens trebuie să își schimbe radical relația cu alte primate și cu natura în ansamblu”, a subliniat Grethel Aguilar, directoarea generală interimară la UICN.

Noua listă roșie își arată îngrijorarea și de soarta hârciogului european, care trece, de asemenea, printr-un pericol critic. Și „dacă nu se schimbă nimic, specia ar putea dispărea în următorii 30 de ani”, a spus UICN.

Rozătoarea, odată în număr mare în toată Europa, până în Rusia, a dispărut acum din trei sferturi din habitatul său original în Alsacia (unde este cunoscut ca marele hamster al Alsaciei) și în Europa de Est.

O regresie legată de o rată de reproducere în cădere liberă: o femelă are astăzi, în medie, 5 sau 6 pui pe an, față de 20 în cea mai mare parte a secolului XX. Motivele par legate de extinderea monoculturii, dezvoltării industriale, încălzirii globale sau poluării luminoase.

Lista roșie vede, de asemenea, intrarea în categoria „vulnerabilă” a parazitului Ciupercă-vierme, „cea mai scumpă din lume”.

Acest parazit, care crește din corpul unei larve de fluture pe care le-a colonizat și ucis, este foarte popular în medicina tradițională chineză. Populația acestei ciuperci supranumită uneori „Viagra din Himalaya” a scăzut cu cel puțin 30%, potrivit comunicat.

Lista roșie evidențiază în sfârșit pericolul în care se află balenele drepte din Atlanticul de Nord. La finalul anului 2018 erau mai puțin de 250 de adulți (-15% din 2011). Victimele coliziunilor cu navele și plasele de pescuit, dar și ale încălzirii oceanelor, sunt la un pas de dispariție.

În timp ce mulți oameni de știință consideră că a șasea extincție în masă a început, „lista roșie este un barometru al vieții pe Pământ”, a comentat Andrew Terry de la Societatea Zoologică din Londra.

Așadar, „trebuie să fim atenți la avertismentele sale și să facem pași îndrăzneți necesari pentru a asigura un viitor în care sălbăticia și umanitatea să prospere”.