Spre sfârşitul acestui secol regiuni din Marea Britanie ar putea să se confrunte cu temperaturi de 40 de grade Celsius la fiecare 3-4 ani, în condiţiile în care emisiile de dioxid de carbon vor rămâne cele din prezent, conform unui studiu publicat marţi de Biroul de meteorologie din Regatul Unit, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacă emisiile vor fi reduse în conformitate cu prevederile acordului climatic de la Paris, riscul ca temperaturile să atingă sau să depăşească 40 de grade Celsius va fi considerabil mai mic, susţine studiul publicat în jurnalul Nature Communications.

"Am aflat că probabilitatea zilelor extrem de călduroase în Marea Britanie a crescut şi va continua să crească de-a lungul acestui secol, şi ne aşteptăm ca temperaturile cele mai extreme să fie observate în sud-estul Angliei", susţine Nikolaos Christidis, coordonatorul acestui studiu.

"Probabilitatea de a depăşi 40 de grade Celsius oriunde în Marea Britanie, într-un anumit an, a crescut rapid şi, dacă nu reducem emisiile de gaze cu efect de seră, astfel de extreme s-ar putea produce la fiecare câţiva ani în clima anului 2100", a adăugat el.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe teritoriul Marii Britanii a fost de 38,7 grade Celsius, temperatură măsurată la Cambridge în iulie 2019.