Finlanda, Suedia și Norvegia au observat în ultimele zile creșteri ușoare dar neobișnuite de radioactivitate de origine umană, o creștere inofensivă pentru om și care, potrivit unui institut olandez, ar avea sursa în Rusia occidentală, în timp ce un ONG francez a îndepărtat pista care ducea în Letonia, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Organizația Tratatului privind interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO), ale cărei stații permit monitorizarea creșterilor de radioactivitate de origine civilă, a publicat o hartă pe Twitter care indică zona probabilă de origine a radioactivității, potrivit măsurătorilor sale.

Sectorul acoperă grosso modo partea sudică a Suediei, jumătatea sudică a Finlandei, Estonia, Letonia precum și o vastă zonă care acoperă granița de nord-vest a Rusiei, inclusiv Sankt Petersburg.

Acești izotopi (cesiu 137, cesiu 134 și ruteniu 103, în special) "sunt foarte probabil de origine civilă. Suntem în măsură să indicăm regiunea probabilă a sursei, dar acest lucru nu face parte din mandatul CTBTO privind determinarea originii exacte", a comentat pe Twitter Lassina Zerbo, secretar general al organizației internaționale cu sediul la Viena.

Producătorul rus de energie atomică Rosenergoatom a negat orice incident în cele două centrale pe care le exploatează în acest sector.

"Nicio anomalie nu a fost înregistrată în centralele nucleare Leningradskaia și Kolskaia", a declarat un purtător de cuvânt al agenției. Emisiile "nu au depășit valorile de control pentru perioada indicată", potrivit sursei citate.

Potrivit calculelor Institutului olandez pentru Sănătate publică și Mediu (RIVM), "radionuclizii provin din direcția Rusiei occidentale" dar măsurătorile nu permit o localizare mai exactă.

Pe lângă Rusia, Finlanda și Suedia exploatează reactoare nucleare în sector dar niciun incident nu a fost semnalat. Țările baltice nu au reactoare active, după ce Lituania a închis unica sa centrală nucleară de origine sovietică în cadrul procesului de aderare la UE.

În schimb, probleme de radioactivitate au fost semnalate în ultimii ani în centralele electrice convenționale din Letonia. Acestea folosesc lemn din Belarus, în special din regiunile Gomel și Moghilev, în estul țării, care au fost afectate de catastrofa nucleară de la Cernobîl.

Operatorul rețelei de încălzire și electricitate din Riga și-a cerut scuze în 2018 pentru că a folosit lemn cu elemente radioactive. Compania, Rigas Siltums, a anunțat în 17 iunie că a lansat un proiect de cercetare privind "controlul radioactivității lemnului și cenușilor" în centralele sale.

Însă Criirad, un ONG specializat în controlul radioactivității, spune că unii izotopi detectați permit îndepărtarea acestei piste.

"Detectarea la Helsinki de elemente radioactive cu perioadă scurtă, cesiu 134 (perioadă de 2 ani) și în special ruteniu 103 (perioadă de 39 de zile), permit excluderea ipotezei că este vorba doar de ardere de biomasă contaminată” în urma catastrofei de la Cernobîl, în 1986, a explicat Bruno Chareyron, inginer în fizică nucleară și directorul laboratorului Criirad.

Pe de altă parte, URSS și Rusia au o lungă istorie de încercări de mușamalizare a incidentelor nucleare, fie că vorbim de Cernobîl sau, mai recent, de accidentul din regiunea Arhanghelsk.