De ce parcurile eoliene de pe coasta Mării Negre ameninţă populaţiile de lilieci din mare parte a Europei emergente

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 22 iunie 2020, 0:46 Actualitate | Mediu


Liliac
Foto: Hotnews
Via Pontica, importantă rută de migraţie a păsărilor din Europa de Est, este situată de-a lungul litoralului de la Marea Neagră al României şi Bulgariei. Şi liliecii folosesc această rută. În această regiune, în ultimii ani au fost instalate numeroase parcuri eoliene datorită curenţilor de aer favorabili, dar s-au aplicat prea puţin măsurile legale pentru protecţia liliecilor, notează Emerging Europe, potrivit Rador.

O echipă de cercetare românească a colaborat cu Institutul Leibniz pentru cercetări zoologice (Leibniz-IZW) de la Berlin pentru a demonstra că acest lucru duce la rate ridicate ale mortalităţii pentru liliecii migranţi şi potenţial la un declin consistent al populaţiilor de lilieci care trăiesc chiar şi la depărtare, în alte ţări. De aceea, oamenii de ştiinţă recomandă introducerea pe scară largă a unor perioade de oprire a instalaţiilor eoliene în lunile în care are loc migraţia, ceea ce - după cum a putut demonstra echipa de cercetători la o fermă eoliană locală - ar scădea masiv mortalitatea liliecilor, generând în acelaşi timp pierderi marginale pentru producţia de energie a turbinelor.

În ultimii 10 ani, regiunea litorală din vestul Mării Negre s-a transformat într-un punct de mare interes pentru producţia de energie eoliană în Europa de Est. Condiţiile favorabile create de circulaţia curenţilor atmosferici fac ca funcţionarea parcurilor eoliene să fie deosebit de profitabilă în această zonă. În plus, regiunea este relativ puţin populată, ceea ce înseamnă că între operatori şi localnici apar rareori conflicte.

Ca urmare a condiţiilor prielnice create de curenţii atmosferici, aici există şi o rută de migraţie importantă pentru numeroase specii de păsări şi de lilieci - aşa-numita Via Pontica, botezează după o conexiune rutieră istorică romană. De aceea, această zonă ar trebui să beneficieze în mod special de măsuri de conservare precum perioade de oprire atent alese ale turbinelor, pentru a menţine o mortalitate minimă a liliecilor. Acorduri internaţionale precum Eurobats şi Directiva UE pentru Habitatul faunei şi florei furnizează deja cadrul legal în acest sens. Actualmente, au fost implementate puţine măsuri de protecţie şi monitorizarea populaţiilor este limitată sau absentă în multe regiuni din Europa de Est. Prin urmare, se ştie puţin despre impactul fermelor eoliene asupra populaţiilor de lilieci.

O echipă de cercetători români în cooperare cu Leibniz-IZW a investigat mortalitatea liliecilor într-o fermă eoliană locală, pe parcursul a patru ani. Ferma eoliană, compusă din 20 de turbine, este amplasată în partea românească a regiunii istorice de coastă Dobruja, dintre Dunăre şi Marea Neagră. În cei patru ani, specialiştii au colectat un total de 166 de lilieci morţi din 10 specii diferite, pe teritoriul fermei eoliene. Deosebit de multe au fost carcasele de lilieci Nathusius (Pipistrellus nathusii) şi liliac comun (Nyctalus noctula). Întrucât mulţi lilieci aveau răni deschise şi/sau oase rupte ale aripilor, cel mai probabil au murit ca urmare a coliziunii directe cu lamele rotitoare ale rotorului.

Cam jumătate din mamifere au murit fără o coliziune directă din cauza barotraumei care constituie o leziune letală a plămânilor provocată de diferenţele uriaşe de presiune atmosferică din apropierea lamelor rotorului.

Cercetătorii au realizat observaţii selective, punctuale, şi au calculat pierderea totală de animale ţinând cont de modelul de cercetare, timpii de studiu şi alţi factori precum probabilitatea ca o carcasă a unui liliac să fi fost devorată de vulpi sau câini vagabonzi.

Conform acestei proiecţii, 2.394 de lilieci au murit în această fermă eoliană într-o perioadă de patru ani - sau cu alte cuvinte, 30 de lilieci per turbină eoliană şi an sau 14,2 lilieci per megaWatt şi an. "Această rată a mortalităţii este extrem de ridicată", spune dr Christian Voigt, şeful Departamentului de ecologie evoluţionistă la Leibniz-IZW. "Pentru comparaţie - cele mai mari rate ale mortalităţii în Europa Centrală sau în SUA sunt de 10 lilieci per MW şi an".

O analiză cu izotopi stabili făcută pe probe de blană la Leibniz-IZV a arătat în plus că 90% din lilieci veneau din regiuni îndepărtate din nord şi nord-est, inclusiv Ucraina, Belarus şi Rusia.

"Acest (studiu) ne-a oferit o imagine clară a celor întâmplate", explică Christian Voigt. "Rata mortalităţii este atât de ridicată din cauză că ferma eoliană supusă studiului este amplasată în mijlocul unei importante rute migratorii pentru lilieci. Astfel, ferma eoliană nu-i afectează negativ doar pe liliecii locali, ci şi populaţiile venite de la depărtare. De aceea este cu atât mai important să se ia măsuri corespunzătoare pentru menţinerea ratei mortalităţii la niveluri cât mai scăzute posibil, mai ales pe aceste rute de migraţie".

Specialiştii au arătat deja la locul studiat că acest lucru se poate realiza relativ uşor. În lunile de vară, când au loc numeroase migraţii ale liliecilor, operatorul - care se consultă cu cercetătorii - a crescut pragul vitezei vântului de la care pornesc turbinele la 6,5 metri/secundă. Ca urmare, rata mortalităţii a scăzut masiv, cu 78%. "Producţia de energie a fermei eoliene s-a diminuat doar cu 0,35% pe an, ceea ce reprezintă o pierdere marginală pentru operator", adaugă Voigt.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5078 vizualizari

 • -6 (22 voturi)    
  e eco (Luni, 22 iunie 2020, 0:51)

  Je__ [utilizator]

  da-i in banana mea de lilieci

  si asa s-au opus si constructiei de autostrazi, acu vor sa ne lase si fara curent verde?
 • -5 (27 voturi)    
  Turbinele minciunii (Luni, 22 iunie 2020, 1:15)

  Victtor [utilizator]

  Falsele metode ecologiste fac mai mult rau decat bine. El nu se amortizeaza niciodata fara subventii.
 • -6 (24 voturi)    
  "14,2 lilieci per megaWatt" (Luni, 22 iunie 2020, 1:27)

  MG [utilizator]

  liliacul ăla care face zig-zag-uri rapide prin aer, nu se poate feri de o eoliana? În curând le vor pune coșulețe cu lăcuste bio direct pe eoliene, să nu sufere micuții. Între timp avem cazuri cu copii care mor in haznalele de la școală sau de acasă si OeNGe-urile aleargă după fluturi.
  • -4 (10 voturi)    
   Liliecii (Luni, 22 iunie 2020, 7:08)

   Tiberiu Ungureanu [anonim] i-a raspuns lui MG

   "liliacul ăla care face zig-zag-uri rapide prin aer, nu se poate feri de o eoliana?"
   De acord.
  • +3 (5 voturi)    
   Intre timp.. (Luni, 22 iunie 2020, 17:07)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui MG

   Varful elicei se poate deplasa si la viteze peste 80m/s (288km/h). Si nici macar nu trebuie sa-l loveasca. Daca citesti articolul, este suficienta diferenta de presiune din aer ca sa-i omoare.

   Nu vrei tu sa te duci sa te ocupi de copiii care mor? Iti faci un OeNGe si gata!.. dispar haznalele!
  • +2 (2 voturi)    
   citeste totusi articolul nu numai titlul (Luni, 22 iunie 2020, 18:31)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui MG

   "Cam jumătate din mamifere au murit fără o coliziune directă din cauza barotraumei care constituie o leziune letală a plămânilor provocată de diferenţele uriaşe de presiune atmosferică din apropierea lamelor rotorului."
   La diferenta de dimensiune si viteza intre liliac si pala unui rotor e ca si cum pe langa tine ar trece un vas de croaziera cu vreo 200 la ora.
 • -9 (17 voturi)    
  La ce ne trebuie lilieci? (Luni, 22 iunie 2020, 1:39)

  Sparafucile [utilizator]

  Ca sa ne umple de Covid? Poate cineva sa ne arate in ce ar consta paguba daca ar crăpa toti? Dinozaurii au crăpat toti. Le duce cineva dorul?
  • +8 (10 voturi)    
   Liliecii sunt foarte utili (Luni, 22 iunie 2020, 10:11)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Sparafucile

   Probabil ca sunt chiar indispensabili. Maninca o gramada de insecte. Fara lilieci riscam sa ne umplem de insecte.

   Chinezii au patit-o pe vremea lui Mao, dar nu cu liliecii, ci cu vrabiile. Stia Mao din popor ca vrabiile maninca graunte; asa ca le-a declarat razboi si a pornit un program de exterminare a vrabiilor. Cind a ajuns la un final, a aflat ca de fapt vrabiile alea maninca tot insecte, pentru ca s-au umplut de insecte si au ramas cu agricultura in plop.

   Ar fi foarte riscant sa incepem si noi experimentul respectiv. Si daca unii se gindesc la coronavirusi... liliecii sunt purtatori de rabie, care cel putin ca boala e mult mai rea decit covidul. Cei-i drept nu se transmite asa usor.
   • -5 (7 voturi)    
    Asa, si? (Luni, 22 iunie 2020, 13:46)

    Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

    Poti sa ne convingi ca daca liliecii nu mininca insectele alea ne mininca ele pe noi?

    Avem insecticide, fratele meu!
    • +1 (7 voturi)    
     avem si carbune fratele meu (Luni, 22 iunie 2020, 16:10)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

     De ce e nevoie sa subventionam eolienele?
    • +2 (2 voturi)    
     . (Luni, 22 iunie 2020, 18:14)

     Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Sparafucile

     Nu poti da cu insecticide tot timpul, peste tot...

     Cite insecticide iti trebuie pentru 240 mii km patrati?
    • +2 (2 voturi)    
     fratele cui? (Luni, 22 iunie 2020, 20:57)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

     Din partea mea, poti sa si bei insecticidul ala. Bonus.. nu te mai mananca viermii!
 • -5 (21 voturi)    
  Extraordinar (Luni, 22 iunie 2020, 1:58)

  AndyXXX [utilizator]

  Cercetatorii lui peste ce sa zica si ei ca toaca banul public degeaba trebuia sa iasa si ei cu un rahat ca incepeau astia sa urle ca iau pensii speciale si cu ce sunt mai speciali ca ei.
 • +5 (11 voturi)    
  Omul distruge tot... (Luni, 22 iunie 2020, 3:53)

  Seby30 [utilizator]

  Fauna, natura, mediul.....
  • +3 (5 voturi)    
   Error (Luni, 22 iunie 2020, 10:16)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Seby30

   Omul nu distruge propriu-zis, ca nu stiu sa existe un plan de distrugere a mediului. Omul transforma mediul. Toate speciile fac asa. Orice specie produce si daune. Punctul de vedere ecologisc, cum ca omul trebuie sa se retraga din mediu si sa nu il mai influenteze, are o problema serioasa; de ce ar face omul altfel decit alte specii?

   Dat fiind ca suntem specie dominanta, nu doar ca nu ar trebui sa ne retragem din natura, dar chiar ar trebui sa o influentam activ; in felul asta putem contracara efectele negative pe care le avem. Incalzirea globala de ex. poate fi combatuta activ, prin influentarea mediului. Asta daca (cit de mult) trebuie combatuta, se poate discuta si in ideea asta.
 • +4 (10 voturi)    
  Carbuni sunt (Luni, 22 iunie 2020, 6:30)

  sipu [utilizator]

  SALVAREA ” liliecilor .................
  • -1 (13 voturi)    
   Nu .Lumânarea. (Luni, 22 iunie 2020, 8:27)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui sipu

   La capul mortului.Că asta vor ecologiștii lui Brenda.Nu învață carte,se consideră deștepți genetic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by