Campania națională de informare „Fii la tine-n țară la fel ca afară”, organizată de ECOTIC în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ajunge în Ploiești, bucurându-se de sprijinul Primăriei Ploiești. Scopul acesteia este de a contribui la conștientizarea publicului românesc în privința comportamentului corect față de un tip de deșeuri: DEEE - deșeuri de echipamente electrice și electronice. Detalii despre campanie pe fiiintara.ecotic.ro.

"Fii la tine-n țară la fel ca afară” ajunge în PloieștiFoto: ecotic

În perioada 15 – 30 iunie 2020, ECOTIC și Primăria Ploiești îndeamnă ploieștenii să predea corect spre reciclare deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) urmând ca fiecare persoană care predă deșeuri de minim 5kg cumulate să fie înscrisă automat la tombolă, având șansa de a câștiga TV Vortex, cuptor cu microunde Gorenje, fiare de călcat Rohnson, mixer, sandwich-maker sau un card de cumpărături DEDEMAN. Extragerea se va realiza în ultima zi de campanie, pe 30 iunie, prin intermediul website-ului random.org.

Ploieștenii beneficiază de serviciul gratuit de preluare de la domiciliu a DEEE-urilor mari și voluminoase, apelând numărul 0244 546627.

Este important ca cetățenii să înțeleagă care sunt modalitățile corecte de debarasare de deșeuri de echipamente electrice și electronice, iar această campanie face exact acest lucru. Primăria Ploiești susține campania ECOTIC „Fii la tine-n țară la fel ca afară” și îndeamnă ploieștenii să predea electronicele uzate în mod responsabil, protejând astfel mediul și sănătatea lor.

„Avem convingerea că, prin promovarea acestor exemple de bune practici în domeniul colectării și reciclării deșeurilor electrice și electronice, contribuim la dezvoltarea unei mentalități noi și a unei atitudini responsabile a cetățenilor români față de mediul înconjurător”, declară Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.

Studiul ECOTIC „Cuantificarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice generate în România, situație comparativă 2019 vs 2015” relevă faptul că în România sunt generate 5,5 kg DEEE pe cap de locuitor, în medie, pe an. Totuși, doar 3 kg din acestea ajung să fie colectate corespunzător la magazine, puncte de colectare sau în campanii și ajung în fluxul de tratare și reciclare. Restul de 2,5 kg ajung la groapa de gunoi sau în fluxuri de fier vechi, ducând la o poluare gravă și ireversibilă a mediului.

Prin intermediul campaniei „Fii la tine-n țară la fel ca afară”, ECOTIC își propune să promoveze bunele practici din statele Uniunii Europene și să informeze publicul românesc asupra soluțiilor de colectare separată a deșeurilor electrice și electronice ce stau la îndemâna tuturor: magazinele de electronice și electrocasnice, punctele de colectare municipale precum și campaniile pe care ECOTIC le desfășoară în mod regulat, în mediul urban și rural.

Serviciul de colectare de la domiciliu face parte din soluțiile pe care ECOTIC le pune la dispoziția cetățenilor din mediul urban și rural în ceea ce privește colectarea separată.

În continuare, ECOTIC va lansa campanii locale în orașele Siret, Cluj, București.