​Legea care permite vânarea cormoranului mare a fost promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis. Potrivit acesteia, este stabilită perioada de vânătoare pentru cormoranul mare între 1 septembrie şi 28 februarie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, includerea cormoranului mare în lista de specii a căror vânătoare este permisă ar duce la "crearea unui echilibru stabil între populaţiile de cormorani mari şi sectorul pescăresc". Anterior acestor prevederi, vânătoarea cormoranului mare era interzisă, iar amenda era de 200 de euro.

Proiectul a fost iniţiat de parlamentari PSD, un deputat PMP şi unul de la ALDE şi are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi completarea anexei nr. 5C la OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată prin Legea nr. 49/2011. Inițiatorii motivează că păsările s-au înmulțit foarte mult și mănâncă peștele din fermele piscicole.

La începutul anului 2019, fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a declarat că avem atât de mulți cormorani în România încât au ajuns să „facă baie în piscine”.

”Am discutat cu Comisarul, a văzut România, pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulţi. Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât. Pun în pericol un sector alternativ şi un sector complementar, alternativ pentru momentele pentru care nu ai acces la resurse pe o perioadă de timp ştiind elementul de prohibiţie pe care trebuie să-l păstrezi, complementar că poţi găsi în interior în apele tale soluţia de a creşte anumite specii care să asigure pe de o parte locuri de muncă, pe de altă parte hrană foarte bună şi, ca răspuns aici, o hrană sănătoasă, a se vedea interpretarea privind conceptul acesta de a păstra echilibrul şi a genera progres”, a declarat Daea.