Un exemplar din cea mai mare floare din lume, Titan Aurum sau "floarea-cadavru", cum mai este cunoscuta din cauza mirosului pestilenţial pe care îl emană, a înflorit miercuri la grădina botanică din Meise, nordul Belgiei, deşi anul acesta curioşii vor urmări spectacolul pe Youtube având în vedere că serele sunt închise din cauza pandemiei de coronavirus, relatează EFE, scrie Agerpres.

floarea cadavruFoto: Captura video

Este pentru a zecea oară când această plantă înfloreşte în Belgia, după ce a fost adusă aici în 2008, însă de data aceasta nu va mai avea spectatori care să urmărească fascinaţi spectacolul înfloririi şi să simtă mirosul de carne putrezită pe care îl emană planta pentru a atrage insectele ce participă la polenizare.

Culorile acestei plante tropicale fluctuează între galben, verde şi fucsia, şi pot fi admirate doar pe parcursul a 72 de ore, aproximativ, cât durează înflorirea.

Specia Titan Aurum a fost descoperita în 1878, in Sumatra, de botanistul italian Edoardo Beccari. La Meise exista doua exemplare din aceasta specie, ambele primite în dar de la grădina botanică din Bonn, Germania.

Un astfel de exemplar înfloreşte o dată la 3 - 8 ani, iar floarea-cadavru este în pericol de extincţie, motiv pentru care grădinile botanice europene fac schimb de seminţe pentru a conserva specia.

Floarea poate atinge o înălţime de 3 metri, deşi anul trecut înălţimea pe care a atins-o specia din Meise a fost de 2,12 metri.