Împușcarea cormoranilor a primit aviz pozitiv din partea deputaților de la mediu și agricultură / Societatea Ornitologică spune că decizia nu se bazează pe studii

de C.P.     HotNews.ro
Vineri, 8 mai 2020, 9:11 Actualitate | Mediu


Cormoran mare
Foto: Societatea Ornitologica din Romania
​Societatea Ornitologică Română critică decizia comisiilor reunite pentru mediu și agricultură din Camera Deputaților, din 5 mai, de a aviza pozitiv proiectul de lege care prevede eliminarea cormoranului mare din categoria păsărilor interzise vânătorii și includerea acestuia pe lista celor care pot fi vânate în anumite perioade ale anului. Societatea Ornitologică Română spune că propunerile din raportul de modificare a Legii vânătorii nu au avut la bază studii și documente științifice care să ateste așa-zisele pagube produse de cormoranii mari.

Raportul comun asupra proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 și pentru completarea anexei nr. 5C la Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, a fost adoptat cu majoritate de voturi în cele două comisii ale Camerei Deputaților, arată Societatea Ornitologică Română.

Legea a trecut inițial de Senat în decembrie 2019. Plenul Camerei Superioare a Parlamentului a adoptat atunci modificările legislative cu 60 de voturi „pentru" și 21 de voturi „împotrivă”.

Inițiatorii sunt mai mulți parlamentari din PSD și doi deputați din ALDE, respectiv PMP: Florin Calotă și Petru Movilă. Aceștia susțin că pagubele provocate de cormorani în sectorul piscicol se ridică la aproximativ 20.000 de tone de pește/an.

„Considerăm că motivațiile unor propuneri legislative trebuie justificate cu date și documente științifice și așteptăm ca aceste documente care au stat la baza realizării motivației să fie făcute publice pentru a putea fi dezbătute. O serie de zone umede exploatate piscicol se află în ariile protejate de interes național sau comunitar, vânătoarea la cormoran manifestându-se printr-un deranj nejustificat asupra speciilor protejate pentru care s-au instituit respectivele arii”, a declarat Directorul Executiv al Societății Ornitologice Române, Dan Hulea.

În plus, la lucrările comisiilor de specialitate din Parlament nu au fost invitați specialiști în domeniu care să își expună punctul de vedere și, mai mult decât atât, lipsește poziția Ministerului Mediului cu privire la această propunere legislativă.

„Acesată problemă nu a fost dezbătută într-un mod transparent și nici nu s-a urmărit rezolvarea pe termen mediu și lung a acestui conflict, ci s-a dorit doar transmiterea unui semnal de susținere a sectorului piscicol”, a mai precizat Dan Hulea.

Potrivit studiilor efectuate de Societatea Ornitologică Română, populația estimată de cormorani mari, la nivelul anului 2013, a fost de 12.000 – 20.000 de perechi în perioada de cuibărit. Alte studii efectuate în România pentru aceeași perioadă de către Kiss B.J., în 2013, indică chiar o estimare mai mică, de 13.000 – 15.000 de perechi cuibăritoare pentru această specie, și o tendință de scădere față de anul 2007 când populația estimată depășea 17.500 perechi cuibăritoare.

Specia nu este distribuită uniform la nivel național nici în timpul sezonului de cuibărit, nici în perioada de pasaj sau iarnă. Coloniile de cuibărit cele mai importante din țară se găsesc în Delta Dunării și pe cursul inferior al Dunării. Sunt relativ rar cuibăritoare în Moldova și excepțional cuibăritoare și în sudul Transilvaniei. Distribuția cea mai largă o are în perioadele de pasaj când poate fi întâlnită în special în bazinele hidrografice ale râurilor mari.

Mai mult, majoritatea amenajărilor piscicole din sudul și sud-estul României reprezintă lacuri naturale care au fost transformate în astfel de amenajări. Păsările ihtiofage, printre care se numără și cormoranul mare, reprezintă o parte integrantă și esențială a ecosistemelor seminaturale. Împușcarea indivizilor aparținând acestei specii nu reprezintă o soluție pe termen mediu și lung.

Societatea Ornitologică Română consideră că este nevoie de studii sistematice ale căror rezultate să fie publicate, pentru a testa metode alternative în vederea protejării producției de pește din România. Conform studiilor efectuate în Marea Britanie și prezentate de BirdLife International, realizarea de refugii pentru pești, unde aceștia să se poată ascunde, au redus eficiența consumului de pește de către cormorani cu 67%.

Societatea Ornitologică Română solicită oprirea de la adoptare/promulgare în plenul Camerei Deputaților (for decizional, în acest caz) a acestor modificări aduse Legii vănătorii, așa cum reiese din raportul comun al celor două comisii, și începerea unor dezbateri transparente și bazate pe date științifice. La aceste dezbateri este imperios necesar să participe Ministerul Mediului, inclusiv instituțiile cu rol de monitorizare și control din subordinea acestuia și specialiști din instituțiile guvernamentale și neguvernamentale, precum și reprezentanții mediului de afaceri din piscicultură. Cu toții pot contribui la găsirea unor soluții adecvate pe termen mediu și lung.

Societatea Ornitologică Română a redactat un punct de vedere referitor la modificarea Legii vânătorii, poziție pe care am transmis-o și către Comisia pentru mediu și echilibru ecologic și Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, Ministerul Mediului și Președinția României.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7881 vizualizari

 • +8 (14 voturi)    
  normal (Vineri, 8 mai 2020, 9:16)

  liviu_ [utilizator]

  ca doar la vanatoare se stabilesc cel mai bine spagile si comisioanele.... Tiriac ne-a aratat asta!
 • +6 (12 voturi)    
  E cel mai simplu... (Vineri, 8 mai 2020, 9:45)

  Olyx [utilizator]

  sa apesi pe tragaci...!
 • -6 (8 voturi)    
  Dar cu DAEA ce aveati ?! (Vineri, 8 mai 2020, 9:52)

  Velma Kelly [utilizator]

  Problema e aceeasi, deontologii lu'peste prajit.
 • +9 (17 voturi)    
  Impuscati ma tot..... (Vineri, 8 mai 2020, 10:00)

  ggiiggii [utilizator]

  Mistreti, cormorai, ursi, capriore, iepuri....ce atatea animale libere, ce atata paguba prin afacerile voastre, ce atata fauna.
  Impuscati fratilor tot...ca doar putem vedea ursul si cormoranul impaiat la Antipa pentru 35 de lei.
  Se stie ca vanatoare este apanajul claselor superioare( in Romania traducandu-se prin parvenitii din clasa politica si mediul de afaceri)...ca doar nu se duce la Vanatoare Costel- instalator sau Vasile-mecanic auto.
  Tot voi parvenitii si frustratii va duceti la vanatoare...nu va simtiti barbati daca nu impuscati din foisoarea animale nevinovate....
  Si in plus de asta...spagile si combinatiile se negocieaza cel mai bine la o vanatoare, departe de ochii "curiosilor".....
 • +3 (15 voturi)    
  Cormoranii sunt o problema reala si pe la altii (Vineri, 8 mai 2020, 10:11)

  animatron [utilizator]

  Sunt mai bine de 10 ani de cand piscultorii francezi se plang autoritatilor de pagubele imense produse de aceste mari pasari piscivore ("piscis" e latinescul pt peste).

  Iata link-uri:

  "cormoranii, un pericol"
  https://www.cpalb.fr/pres-de-1-800-cormorans-recenses-un-danger-pour-les-poissons-du-lac

  "de ce au devenit cormoranii o plaga"
  https://www.lefigaro.fr/sciences/2009/08/26/01008-20090826ARTFIG00318-pourquoi-les-cormorans-sont-ils-devenus-un-fleau-.php

  Romania nu trebuie sa exagereze intr-un sens pro-ecologist (care vrea protejarea a orice si oricum) sau cel pro-pescuit (care vrea vanarea intensa a piscivorilor).

  Nu e vorba de "asa zise pagube" produse de cormorani, ele sunt deja documentate de occidentali de mai multi ani, Societatea Ornitologica se preface ipocrit ca nu stie de asta si nici nu vrea sa comunice.

  Japonia de pilda, pt ca are si traditie, considera vanarea balenelor langa coastele sale ca o masura de "cercetare stiintifica" dar si de protejare a resurselor piscicole. Si e vorba de balene, nu de cormorani..

  Piscicultura are un potential imens in Romania, avem o clima potrivita, resurse de apa peste tot in tara, se creeaza mii de locuri de munca directe si zeci de mii indirect, inseamna sute de milioane la buget si avem nevoie.

  Una e sa protejezi specii aflate in real pericol si alta e ca in numele "conservationismului" sa le lasi sa prolifereze pana cand devin daunatoare (vezi si ce se intampla cu ursii, mistretii).

  Se poate gasi un echilibru, actorii economici, ecologistii si guvernantii sa discute si sa ia masuri de comun acord (pe cat posibil, nu toata lumea poate fi 100% multumita in astfel de situatii).
  • +2 (2 voturi)    
   huoooo, cormoranii dracu'! (Vineri, 8 mai 2020, 13:19)

   ZapezPerplex [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   desigur cormoranii și nu braconajul dement (sub ochiul îngăduitor-părtaș al autorităților) sunt cauza depopulării peștelui în Dunăre și deltă! Urmează pelicanii și apoi tot ce mișcă și nu folosește plase monofilament, curent, carbid și alte metode ”naturale” de pescuit!
 • -3 (7 voturi)    
  DA (Vineri, 8 mai 2020, 11:00)

  s@s@s [utilizator]

  cormoranii sunt un pericol pentru fermele piscicole. nu doar in romania ci si in toata europa, de aceea se vaneaza si in alte tari.
 • -3 (7 voturi)    
  O masura corecta (Vineri, 8 mai 2020, 11:28)

  alunescu [utilizator]

  Speciile invazive(China in acest caz) trebuie tinute sub control. Nu poti lasa aceasta specie sa le copleseasca pe celelalte specii piscivore. Iar daca nu poti altfel, trebuie sa le impusti. Ca sa protejezi atat populatia piscicola, cat si celelalte pasari piscivore. Din nefericire, nu se poate altfel. Vezi si exemplul ambroziei, alta specie invaziva.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by