De ce nu scad emisiile de CO2 mai mult în timpul unei carantine globale?

de S.J.     HotNews.ro
Duminică, 3 mai 2020, 18:38 Actualitate | Mediu


Emisii CO2
Foto: Profimedia Images/Global Warming Images/Alamy
În jur de patru miliarde de oameni sunt în carantină în lume pentru a ajuta la prevenirea răspândirii pandemiei COVID-19. Date fiind restricțiile semnificative și mobilitatea redusă, scăderea emisiilor gazelor de seră la nivel global ar putea fi mai puțin semnificativă decât ne-am aștepta, notează Scientific American.

Analiștii se așteaptă ca emisiile să scadă cu mai mult de 5% în 2020, cea mai mare reducere anuală înregistrată vreodată. Însă tot nu ar atinge nivelul de 7,6% cu care oamenii de știință spun că este nevoie să scadă în fiecare an pentru următorul deceniu pentru a opri temperaturile la nivel planetar să urce cu mai mult de 1,5 grade Celsius.

„Dacă prezumi un declin proporțional între Produsul Intern Brut și emisii, ceea ce se simte ca o catastrofă în economie, în cazul emisiilor ar reprezenta o reducere modestă comparativ cu unde trebuie să ajungem”, a afirmat Trevor Houser, care conduce cercetarea în domeniul climatic și energetic la Rhodium Group, o companie de cercetare.

Atunci de ce nu indică prognozele o scădere mai mare în nivelurile de CO2 în timpul uneia din cele mai mari catastrofe economice din timpul unei vieți umane?

Dacă măsurile de carantină continuă până la sfârșitul anului, scăderea emisiilor ar putea depăși prognozele


Carbon Brief a analizat impactul asupra emisiilor a măsurilor luate în China la începutul anului. Website-ul a concluzionat că nivelul emisiilor a scăzut cu 25% pe o perioadă de patru săptămâni începând cu 3 februarie. Nivelul acestora a început însă să crească înapoi odată cu revenirea la normalitate a vieții în China.

În Statele Unite emisiile au fost probabil cu 15-20% mai mici între 15 martie și 14 aprilie comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport recent publicat de Rhodium.

Așadar de ce nu sunt reflectate aceste reduceri substanțiale și în prognoza anuală? Majoritatea analiștilor presupun că activitatea economică își va reveni în a doua jumătate a anului, crescând și nivelul emisiilor. Fondul Monetar Internațional care a prognozat o contracție cu 3% a economiei globale în acest an, anticipează o revenire în a doua jumătate a lui 2020.

Pare tot mai probabil că unele măsuri de carantină ar putea persista în anumite părți ale lumii pe parcursul lui 2020. Dar chiar și cu acestea, o reducere în nivelul emisiilor care să se apropie măcar de cea văzută la începutul anului ar fi șocantă.

Spre deosebire de recesiunile anterioare, transporturile sunt în spatele scăderii emisiilor


În mod normal într-o recesiune e de așteptat ca scăderea nivelului CO2 să fie asociată cu un declin în producție și transportul de mărfuri, potrivit lui Trevor Houser de la Rhodium. Aproape opusul a avut loc în acest an.

Transportul de mărfuri a rămas constant, iar producția industrială a scăzut lent. După cum amintesc cei de la Carbon Brief, în Beijing a fost înregistrată o zi cu smog sever în timpul carantinei din China.

Multe fabrici de prelucrare a oțelului și centrale pe bază de cărbune au continuat să funcționeze, deși adesea la un nivel redus.

În schimb, scăderea record a transporturilor de suprafață este principalul factor în scăderea emisiilor globale.

Rystad Energy, o companie de consultanță norvegiană din domeniul petrolier, estimează că nivelul traficului a scăzut pe fiecare continent populat. Acesta s-a diminuat cu 54% în Marea Britanie, 36% în Statele Unite și 19% în China.

Între timp, transportul aerian a scăzut cu 40% în cele 12 săptămâni de când China a anunțat primele 500 de cazuri COVID-19. În Europa 9 din 10 zboruri au fost anulate ducând la o prăbușire istorică a cererii pentru petrol.

Apetitul global pentru combustibil de avion va scădea probabil cu 65% în aprilie și mai, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În Statele Unite cererea pentru benzină în cele patru săptămâni de dinainte de 17 aprilie au scăzut cu 41% raportate la aceeași perioadă din 2019.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) estimează că nivelul cererii benzinei a scăzut cu 11 milioane de barili zilnic în luna aprilie, un record istoric, și va continua să scadă cu 10 milioane de barili zilnic în luna mai.

Cu toate acestea, economia globală consumă în continuare mult petrol. IEA se așteaptă ca nivelul de consum zilnic să rămână în jur de 76,1 milioane într-o singură zi în al doilea trimestru al anului.

Numărul ilustrează cât de dependentă de petrol este economia globală. Mașinile și avioanele pot rămâne parcate în masă, dar consumul răspândit de petrol continuă.

„Această criză ne arată cât de dificilă va fi decarbonizarea economiei doar prin ajustări comportamentale”, precizează Houser.

Transporturile sunt o mare parte din puzzle-ul emisiilor, dar sunt doar o parte


Potrivit estimărilor Global Carbon Project, emisiile au crescut cu 0,6% în 2019. Transporturile reprezintă 20% din totalul emisiilor, cel rutier reprezentând în jur de jumătate din procentul respectiv.

„Este un număr mare, 80% sunt toate celelalte”, spune Rob Jackson, un profesor de la Universitatea Stanford, adăugând despre pandemie că „doar traficul s-a prăbușit, consumul de electricitate și gaze naturale au scăzut puțin și ele”.

Într-adevăr, emisiile de la folosirea cărbunelui doar în China depășesc nivelul de emisii din trafic la nivel global, excluzându-le pe cele datorate transportului aerian internațional și transportului de mărfuri. Cărbunele este responsabil de 40% din totalul emisiilor de CO2 la nivel global, mai mult decât orice alt combustibil.

Zeke Hausfather, director la departamentul de climă și energie al Breakthrough Institute, afirmă că pandemia subliniază nevoie de a face energie regenerabilă accesibilă economiilor în dezvoltare.

„Avem nevoie de o cantitate uriașă de tehnologie pentru a reuși decarbonizarea pe care lumea o dorește”, a declarat acesta. „Ceea ce se întâmplă în mod real cu schimbările climatice depinde de China și India, și nu vedem prea mult apetit de a sacrifica creșterea economică pentru a reduce emisiile”, a adăugat Hausfather.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15204 vizualizari

 • +15 (47 voturi)    
  ... (Duminică, 3 mai 2020, 18:45)

  cartograful [utilizator]

  Pentru ca modelele de estimare erau gresite de exemplu? Ar fi de cercetat daca pana la urma acel CO2 e de origine antropica. Cu ocazia asta Gretele observa ca practic oprirea completa a EU si USA nu prea conteaza. Deci a fost o strategie de taxare.
  Taxarea isi are rostul pt. ca reduce poluarea locala dar la nivel global nu prea are impact. Deci mai degraba salvam aerul orasului unde traim dar planeta nu.
  • +17 (51 voturi)    
   gretele (Duminică, 3 mai 2020, 18:55)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   Nu stiu sa faca nimic in viata, iar "meseria" lor este obtinut si tocat sponsorizari si granturi pentru proiecte sforaitoare si "marete".
   • +1 (7 voturi)    
    Aiurea (Luni, 4 mai 2020, 16:27)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Matale, ca multa alta lume, nu pricepi un lucru. In momentul de fata, nu mai conteaza daca schimbarile climatice sunt cauzate de activitatea umana sau nu. Conteaza faptul ca sunt tot mai evidente, si ca ceva tre' sa facem ca sa le reducem. Indiferent ce le cauzeaza, daca nu le oprim o sa transforme lumea intr-un mod foarte pagubos pentru oameni. Si in mod dovedit, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera e de natura sa atenueze schimbarile climatice. Avem chiar si tehnologia ca sa reducem emisiile de gaze cu efect de sera, da' preferam sa investim in spectacole, restaurante, masini, haine, orice fel de prostii, numa' ce conteaza nu.
    • 0 (2 voturi)    
     yeah, right (Luni, 4 mai 2020, 23:57)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     Tema e valida, insa trompetele care si-au facut "meserie" din asta, ma scarbesc. Si ele si turma aferenta. Nu numai legat de mediu, ca poti adauga si alte teme, valide si mega importante pentru unii, cum ar fi gender studies :D

     Revenind la mediu, poti citi si in alte comentarii cum realitatea este fix invers, apropos de masini electrice care de fapt polueaza prin simpla constructie cat nu polueaza una normala o "viata", sau chiar si prin "alimentarea" lor, pentru ca energia electrica nu este numai verde, ca-n mintea creata a unora, ci este produsa si arzand carbune.

     Desi tema valida _teoretic_, marota cu mediul este folosita activ pentru:
     1. a face bani din taxe si a stimula consumul de lucruri "bune" prin bariere (ne)tarifare la alea "rele"
     2. a da in cap competitorilor (nu respecta conditia x, sa nu mai produca)
     3. a "trai" bine niste grete si a avea un "scop" in viata

     Practic, nu vei avea niciodata consens la nivel global, din cauza diferitelor stadii de dezvoltare, atat economica cat si industriala. Daca mai adaugi si pozitie gen USA unde, hilar, activeaza muuulti guristi "verzi", treaba-i gata. Pozitie USA inseamna sters la c.r cu acord climatic Paris, ca sa dau doar 1 ex. Aia isi vad interesul, chiar daca sunt dezvoltati.
  • -3 (31 voturi)    
   Adică ne băgăm capetele la loc (Duminică, 3 mai 2020, 22:09)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   În funduri și problema dispare?
   Adică dacă n-a scăzut nivelul cât credeam problema nu există sau nu e cauzată de oameni?
   Logică de babuin.
   Eu cred ca tocmai asta arată cât de gravă e problema și ca e nevoie de eforturi mult mai mari decât sa lăsam mașina acasă duminica.
   Aveți ceva cu un copil care nu e se acord sa sacrificam viitorul copiilor noștri pentru a putea continua sa ne luptam ipocrit cu obezitatea in timp ce luam mașina și până la colț.
 • +4 (22 voturi)    
  de vazut Planet of the Humans (Duminică, 3 mai 2020, 18:55)

  John_Re [utilizator]

  de Michael Moore.

  este free pe YouTube.
  • +10 (14 voturi)    
   corect ar fi: (Duminică, 3 mai 2020, 19:10)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   INCA mai e ;)
  • +8 (26 voturi)    
   Moore a descoperit mersul pe jos (Duminică, 3 mai 2020, 20:21)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   Dupa ce mai mult de 20 de ani a suflat in panza "iecologistilor" s-a prins ca panza respectiva e cusuta cu atza alba.
   Asta nu l-a impiedicat acum cativa ani sa il ia la suturi alaturi de toata miscarea ecologista pe celalalt Moore, Patrick, unul din fondatorii Greenpeace care a spus lucrurilor pe nume mult mai dur.
   • -3 (13 voturi)    
    mai pune filmul de cateva ori (Duminică, 3 mai 2020, 20:52)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    poate te prinzi ce a vrut sa spuna si dupa aia mai vorbim.
    • +6 (16 voturi)    
     m-am prins numai ca spune jumate prost (Duminică, 3 mai 2020, 21:12)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

     Fata de 99% cat spunea inainte tot e bine.
     • +6 (18 voturi)    
      E bine ca a ajuns la jumatate :)) (Duminică, 3 mai 2020, 22:50)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Treaba e ca si-a pus in cap toata turma de rinocerizati verzi :))
      • 0 (4 voturi)    
       incaiera-i drace (Luni, 4 mai 2020, 18:38)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       Ca mai toata miscarea ecologista incalzirista Moore e verde si anticapitalist totodata. Numai ca el inclina spre a doua tendinta si de aici conflictul :)
 • +12 (28 voturi)    
  Singurul lucru cert în această pandemie (Duminică, 3 mai 2020, 19:06)

  bilbofil [utilizator]

  Este că absolut toate modelele folosite în cazul pandemiei - care nu înseamnă predicții, ci doar proiecții ale ipotezelor de lucru ale autorilor lor - au fost masiv contrazise de realitate. Aceasta cu toate că dinamica unei pandemii este incomparabil mai simplă (este chiar simplistă) în comparație cu modelarea efectelor emisiilor de gaze cu efect de seră asupra climei.

  Schimbările climatice există de cînd există climă. De asemenea, este probabil că activitatea oamenilor are un impact, care la un moment dat ar putea poate destabiliza planeta. Dar, la fel ca în cazul pandemiei, poate că și în cazul acestor schimbări climatice „aplatizarea curbei” (doar acolo unde este necesar, după cum arată Suedia) adică încetinirea proceselor pînă la pragul la care le putem face față organizat ar fi mai util. Sau poate că nu, pentru că, la fel ca în cazul pandemiei, experții ne-au arătat că încă nu dispun de datele necesare pentru o modelare realistă a situației, indiferent de cum votează care să fie adevărul științific.
 • +14 (28 voturi)    
  Deci (Duminică, 3 mai 2020, 20:37)

  briciu [utilizator]

  Poluarea care o fac autoturismele e cam cat e negru sub unghie sunt alti poluatori f mari de care nu se prea atinge nimeni !!
 • +14 (24 voturi)    
  până când (Duminică, 3 mai 2020, 20:42)

  hdd [utilizator]

  nu îți ajunge cuțitul la os, nu te înveți.
  Și emisiile de CO nu au un "hard threshold", mai degrabă sunt o "sabie a lui Damocles".

  Există tehnologii nucleare mai sigure decât cele existente și care refolosesc reziduurile nucleare deja create.

  E greu să faci revoluții de acest gen pe o piață dominată de brontozauri guvernamentali și corporatiști.

  TerraPower e un exemplu.

  Pe termen lung, e singura soluție.
  Dacă urmăriți noul documentar "planet of the humans", o să vedeți ce spun și eu de mult : noile tehnologii "Green", de fapt nu sunt Green deloc.

  Tesla consumă tot atât carbon în procesul de fabricație ca și fabricile traditionale, energia electrică consumată de mașinile electrice este produsă cu cărbune la un randament total extrem de prost, bateriile prezintă un hazard ecologic, etc. Energia eoliană este produsă tot cu elemente industriale care se uzează foarte repede, este scumpă și nesustenabilă.

  Per total, un echo-sistem pur verde este încă foarte departe, iar cei care cred în el trăiesc o iluzie.
  • -1 (15 voturi)    
   ?? (Duminică, 3 mai 2020, 22:14)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Esti in propria betie: pai daca ai tehnologie de a obtine energia electrica mai "curat" de ce sa nu consumi electric? Opresti totul pentru-ca masina e facuta cu tot atata consum energetic (ceea ce nu e adevarat). Cam greu sa reviii la caruta (unde mai pui ca calul desi e o fiinta superba e rumegator si produce CO2).
   • -6 (18 voturi)    
    Nu "rumegatoarele", ci agroindustrialul! (Duminică, 3 mai 2020, 23:07)

    Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

    Pana cand omenirea, in progresie exponentiala, nu va deveni vegetariana, renuntand la zootehnia de inmultire a septelurilor ce va necesita ca suprafata terestra, acum la 75%, sa fie destinata total furajelor (cereale!), impunand o nemiloasa deforestare, precum si un consum de apa urias (pentru cereale!), nu se va opri degringolada climei globale...Asadar hrana Carnivora duce la disparitia padurilor (prin incendieri, taieri pana la ultimul arbore!) in favoarea unui teren tot mai mare pentru furajarea septelurilor industrializate pentru carne, lapte etc in detrimentul livezilor de pomi fructiferi si a gradinilor de legume, ce ocupa acum abia 25% din terenuri. De acolo (deforestare!) si acumularea CO2, nu din digestia rumegatoarelor...
    • +4 (6 voturi)    
     se mai schimba si culturile (Luni, 4 mai 2020, 1:09)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

     din cate stiu Indonezia si Thailanda taie la greu jungla pentru a pune palmieri pentru ulei, cocotieri pentru zahar fancy.
     Oare de cate ori mai multa hrana ar fi nevoie sa hranesti toata planeta bio, si cat de greu sa o transporti asa cruda.
     Nici cerealele nu sunt bune? O buna parte sunt folosite pentru fructoza si etanol, desi procesul nu are tocmai randament bun nici la producere, nici la economia masinilor.
     • -1 (5 voturi)    
      Hrana vegana si vegetariana (Luni, 4 mai 2020, 13:43)

      Namaste [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      cereale inclusiv! ar trebui są devina singura, septelurile industrializate są nu mai fie sporite, lasate liber sa traiasca pana la capatul vietii lor naturale, ingrijite de oamenii ce vor dispune de cerealele furajere si vor cultiva si pentru ei cat mai multe din toate vegetalele pe terenurile ce nu vor mai creste in dauna padurilor! Padurile sunt vitale, dar hrana Carnivora a omenirii necesita tot mai mult teren agricol pentru vegetatia destinata furajarii Septelurilor! Cand vor intelege są renunte la carne, lapte, blanuri, oase etc si nu vor mai inmulti septelurile ci le vor steriliza lasandu-le viata si ingrijind są nu le lipseasca nimic, oamenii vor beneficia de padurile integre, vaste, trecand la vegetalizarea hranei lor si a animalelor lor, inclusiv cele carnivore( caine, pisica)...
     • +1 (1 vot)    
      Nu citesti ori nu (Luni, 4 mai 2020, 21:20)

      Namaste [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      intelegi ce citesti?! :-(
    • +1 (3 voturi)    
     Desființezi orezăriile? (Luni, 4 mai 2020, 10:24)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

     Sa demonstrat că orezăriile emit mult metan,un gaz mult mai periculos decât CO2 care este absorbit de plante.
     • +1 (3 voturi)    
      Orezul e perfect vegetarian! (Luni, 4 mai 2020, 13:57)

      Namaste [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      Am pledat pentru vegetarianism, nu "desfiintez" nimic din ceea ce este vegetatie, cerealele sunt aidoma, perfect vegetariene si vegane; problema este cu septelurile industrializate care necesita o hrana in principal cerealiera, proteinele de sursa animals au provocat boli mortale si contagioasa, un numar imens de bovine au fost decimate, septeluri intregi!, asadar doar furajarea cu plante( cereale!) este valabila, igienica, recomandata. Dar asta ocupa mult teren, pamant agricol si cum consumul de carne creste (omenirea sporeste mult si repede!), spatiul trebuie obtinut undeva, asta insemnand incendierea padurilor Amazoniene, Australiene, Californiene, taierea padurilor tinere si stravechi in Europa, Asia, Africa...:-(:-(:-(
     • +1 (1 vot)    
      Una am scris eu, (Luni, 4 mai 2020, 21:21)

      Namaste [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      alta ai inteles tu. :-(
 • +8 (26 voturi)    
  emisiile nu scad fiindca toate modelele sunt (Duminică, 3 mai 2020, 20:45)

  AliKimiku [utilizator]

  GIGO
  Garbage In, Garbage Out.
  Pe de alta parte criza actuala ne arata clar cam cum ar arata "decarbonizarea" economiei sau hai sa-i zicem "neutralitatea" economiei cum zic poetii de la Bruxelles!
 • -3 (11 voturi)    
  Unii discuta de technologie avansată (Luni, 4 mai 2020, 0:14)

  Observatory [utilizator]

  Și când termina comentariul se duce in spatele grădinii de legume și fructe și își face nevoile..
  Aceea este adevarata reciclare....
  Bravo națiune !
  Nu uitați de Michael , încă un premiu , poate de la Caracas !
 • +4 (8 voturi)    
  emisiile din China sunt partial ale Chinei (Luni, 4 mai 2020, 1:47)

  ghenosu [utilizator]

  toata omenirea produce acolo si nu vad sa renunte asa usor la mana de lucru ieftina.
  • +1 (7 voturi)    
   Emisiile Chinei sunt 100% ale Chinei (Luni, 4 mai 2020, 10:15)

   Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui ghenosu

   Deoarece banii obtinuti din industria alimentata cu electricitate ieftina din carbune sunt cei care propulseaza economia Chinei si nu a altor tari
   • +3 (3 voturi)    
    Apple e companie chineza? (Luni, 4 mai 2020, 23:51)

    leopol [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

    Dar restul companiilor occidentale care fac un profit imens datorita mutarii productei in China?
 • +7 (13 voturi)    
  Minciuni pentru taxare (Luni, 4 mai 2020, 9:00)

  Victtor [utilizator]

  Codoiul este sperietoarea celor care vor sa taxeze si sa stimuleze consumul.
  Tot ei au militat pentru mutarea productiei din Europa in afara continentului.
 • -1 (7 voturi)    
  MAREA PACALEALA (Luni, 4 mai 2020, 13:42)

  constantinv [utilizator]

  De mult am ajuns(dar nu numai eu) la concluzia ca "energia verde" este o mare pacaleala. Au fost, si sunt, multi interesati pentru profit personal. Plus cocalarii, gen Buh..., "innebuniti" de masinile electrice.

  Pentru cine urmareste canalele TV documentariste a putut afla ca Terra a trecut periodic prin varii modificari climaterice.
  • +1 (5 voturi)    
   Da, Terra a trecut, dar ... (Luni, 4 mai 2020, 17:01)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui constantinv

   ... diverse specii s-au stins pe parcurs, la fiecare modificare climatica. Aia-i de fapt problema. N-are-a face cu viata pe pamant are a face cu viata oamenilor pe pamant.

   In fapt insa, are a face in mare masura si cu economia. De-aia e acuma ceva agitatie in privinta schimbarilor climatice, ca s-au prins bogatii lumii ca schimbarile climatice o sa aibe un efect nasol de tot asupra economiei. Zone vaste de coasta in care-s amplasate mari centre industriale o sa fie inundate, sau o sa ceara diguri pe langa care cele din Olanda sunt pistol cu apa, miliarde de oameni o sa trebuiasca relocati sau o sa ajunga refugiati, si efectul va fi distribuit uniform pe glob, n-o sa ai cum sa-l limitezi la tarile sarace.

   Tocma' din cauza efectelor economice io trag speranta (ce-i drept, nu foarte mare) ca chiar se va face ceva in sensul franarii schimbarilor climatice.

   SI energia verde nu e o prostie. Dac-ar fi o prostie, n-ar fi crescut proportia de energie electrica regenerabila consumata in Germania de la sub 5% in 1990 la peste 45% anul trecut. Doar ca, ca orice chestie, tre' facuta cu cap si tranzitia la energie verde, si aia cu facut chestii cu cap n-o fac multe state de pe glob.
   • -2 (2 voturi)    
    numai ca marile extinctii s-au produs (Luni, 4 mai 2020, 18:48)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    aproape toate in urma unui eveniment cosmic, de obicei meteoriti gigant si absolut toate marile extinctintii au avut loc in urma unei raciri bruste a planetei.
    Toate perioadele de incalzire a planetei sunt asociate cu cresterea numarului de specii terestre ,nu cu reducerea lor.
    Bine vorbim de raciri si incalziri reale si masive nu de reincalzirea supei ce are loc acum. Pamantul inca nu a ajuns la temeperaturile din timpul Imperiului Roman dar ne plangem de parca vine Apocalipsa.
    • +2 (2 voturi)    
     Fals (Luni, 4 mai 2020, 23:53)

     leopol [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Majoritatea extinctiilor s-au produs din pricina cresterii temperaturii. Temperatura de acum e cea mai ridicata de cateva mi de ani.
    • +1 (1 vot)    
     Homo Sapiens, exterminatorul no.1; (Marţi, 5 mai 2020, 11:18)

     Namaste [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     incepand cu sedentarizarea din neolitic ("Revolutia Agricola") a exterminat sistematic si "crescendo", speciile animalelor biosferei terestre, mai ceva decat evenimentul ipotetic!/neverosimil, al caderii unui meteorit gigantic in golful Mexic, care ar fi distrus dinozaurii (din astronomia elementara stim ca planeta Jupiter, "aspiratorul" sistemului solar nu lasa astfel de meteoriti fara a-i si atrage, distrugandu-i, astfel incat intr-adevar, uriasa planeta gazoasa Jupiter asigura existenta non-cataclismica a planetelor telurice si in special a Terrei cu atmosfera, ocean planetar si mai ales cu Biosfera!; se vede ca paleobiologii erei dinozaurilor, autori ai ipotezei meteoritului impactant nu cunosteau bine astrofizica sistemului solar.)
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Marţi, 26 mai 2020, 20:09)

      Dor-El [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

      Vrei sa spui ca in cazul de fata meteoritul nu e altceva decat bolovanul pe care unii il numesc "cap". De fapt e o ploaie de meteoriti pentru ca dispunem de multi destepti.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by