La începutul lunii aprilie ONG-ul Agent Green scria că 512 de hectare de pădure virgină, cu vârsta medie între 180 - 230 de ani de pe raza Ocolului Silvic Nera, ce ține de Direcția Silvică Caraș-Severin, sunt pregătite de Romsilva pentru a fi tăiate. Romsilva a spus că tăierile sunt legale, pentru că pădurea nu este încadrată ca fiind virgină sau cvasivirgină, dar acum Garda Forestieră propune ca aceasta să fie ”luată în studiu pentru încadrarea sau neîncadrarea ca pădure cvasivirgină”.

padure Ocolul Silvic NeraFoto: Agent Green Facebook

Agent Green scria pe 2 aprilie pe pagina de Facebook că pădurile alcătuite din specii indigene care s-au dezvoltat în mod natural, cu puține sau fără dovezi ale activităților umane, urmează să fie tăiate, după cum a relatat HotNews aici.

În total, era vorba de 512 hectare cu pădure situată în ”U.P. V - Putna, parcelele 74 A, 75A. 129C, 98 A” .

A doua zi după postarea Agent Green, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a respins acuzațiile lansate, subliniind că lucrările silvice efectuate în pădurea de pe raza Ocolului Silvic Nera din cadrul Directiei Silvice Caras – Severin respectă toate prevederile legale, întrucât nu sunt păduri virgine sau cvasivirgine.

”Parcelele 74A, 75A, 129C și 98A din unitatea de producție V Putna de pe raza Ocolului Silvic Nera nu se află în arii naturale protejate, nu au fost incluse în studiul PIN MATRA/2001/018, nu sunt incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine și nici nu se încadrează în criteriile de desemnare a pădurilor virgine sau cvasivirgine.

Totodată, Romsilva spunea că ”acuzatiile false lansate de Agent Green in ultimii ani fac parte dintr-o campanie de defaimare a Regiei Nationale a Padurilor”.

Organizația nu s-a oprit aici și a făcut, împreună cu Altitudine Banat, Euroland Banat, o sesizare la Garda Forestieră.

Joi, pe 30 aprilie, Garda Forestieră a oprit ieri tăierile planificate și a anulat actele de punere în valoare propunând în schimb studierea suprafeței de pădure pentru a fi încadrată ca ”pădure cvasivirgină”.

Anunțul Gărzii Forestiere de pe 30 aprilie:

Urmare a verificărilor realizate conform art. 2., alin. (4) din O.M. nr. 2525/2016 de către reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara, împreună cu reprezentanții O.S. Nera, se propune ca suprafața localizată în cadrul:

  • O.S. Nera, U.P. V Putna, u.a.: 68 A, 68 B, 69 A, 70 A, 74 A%, 74 B, 75 A%, 76, 77, 78, 79 și 82 – Trup Valea Ramisvarului și u.a. 109, 110, 113, 115 B, 118 A și 118 B - Trup Valea Cherbelezu + Corhanu Rudăriei

să fie luată în studiu pentru încadrarea sau neîncadrarea acesteia ca pădure cvasivirgină, conform art. 3 din O.M. nr. 2525/2016 – privind constituirea Catalogului național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România.