"Disprețul" față de mediul înconjurător a provocat criza Covid-19, spune Jane Goodall, 86 de ani, expertul în primatologie care și-a dedicat viața apărării animalelor, în special cimpanzeii, și a mediului. Dar, spune ea, a venit momentul să învățăm din greșelile noastre și să evităm catastrofe viitoare, potrivit AFP.

Jane GoodallFoto: Captura YouTube

Jane Goodall este considerat cel mai mare expert în cimpanzei din lume. În România este cunoscută pentru cartea „În umbra omului”.

Întrebare: Cum percepeți această pandemie?

Jane Goodall: Disprețul nostru pentru natură și lipsa de respect față de animalele cu care ar trebui să împărțim planeta au provocat această pandemie, care a fost prezisă de mult timp. Deoarece, pe măsură ce distrugem, spre exemplu, pădurea, diferitele specii de animale care trăiau acolo sunt împinse în apropierea oamenilor și bolile trec de la un animal la altul iar unul dintre aceste animale, apropiat cu forța de oameni, îi va infecta, probabil.

Sunt, de asemenea, animalele sălbatice vânate, vândute pe piețele din Africa sau din Asia, în special din China, și crescătoriile noastre intensive unde strângem cu cruzime miliarde de animale, sunt aceste condiții care oferă virușilor ocazia de a face saltul între specii spre oameni.

Întrebare: În ceea ce privește aceste piețe de animale, ce ar trebuie făcut?

Jane Goodall: Este un lucru foarte bun faptul că în China s-au închis piețele de animale vii. Este o interdicție temporară dar care sperăm că va deveni permanentă și că vor urma alte țări asiatice. Dar în Africa va fi foarte dificil de stopat vânzarea cărnii de vânat, deoarece viața atât de multor oameni depinde de ea. Trebuie gândit foarte atent cum se poate face, deoarece nu putem împiedica pe cineva să facă ceva atunci când nu are absolut niciun ban pentru a trăi sau pentru a-și susține familia. Dar această pandemie ne învață măcar ce putem face pentru a o evita pe viitoarea.

Întrebare: Există motive de speranță?

Jane Goodall: Trebuie să înțelegem că facem parte din lumea naturală, că depindem de ea și că, distrugând-o, furăm viitorul copiilor noștri. Sper ca din cauza acestei riposte fără precedent, aceste măsuri de izolare peste tot în lume, mai mulți oameni se vor trezi, vor începe să se gândească la modul în care își pot trăi diferit viețile.

Toată lumea poate avea un impact în fiecare zi, dacă vă gândiți la consecințele micilor alegeri pe care le faceți: ce mâncați, de unde vine asta; a provocat cruzime față de animale; provine dintr-o agricultură intensivă; e ieftină din cauza muncii forțate a copiilor; producerea sa a dăunat mediului; câți kilometri a trebuit să călătorească; v-ați gândit să mergeți pe jos în loc să luați mașina; cum puteți să luptați împotriva sărăciei, deoarece oamenii săraci nu pot face acest gen de alegeri etice, ei trebuie să facă ce pot pentru a supraviețui, ei nu-și pot pune aceste întrebări legate de ce cumpără, trebuie să fie cel mai ieftin și taie ultimul copac pentru că sunt disperați să găsească pământ pentru a putea cultiva ceva ca să mănânce... Ce putem face fiecare în viețile noastre depinde de cine suntem, dar cu toții putem face o diferență, toți.

Declarațiile au fost făcute într-o conferință telefonică cu ocazia lansării unui nou documentar produs de National Geographic, "Jane, un mesaj de speranță".