VIDEO Ministrul Mediului, Costel Alexe, la HotNews LIVE: Avem o problemă cu reciclarea deșeurilor. Ți se rupe sufletul cât pet, cât carton vezi pe gropile de gunoi

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 9 martie 2020, 16:05 Actualitate | Mediu


Costel Alexe
Foto: Agerpres
Poluarea extremă cu PM10 și PM 2,5, cu care s-a confruntat Bucureștiul în ultimele luni, noaptea și în weekend, a fost cauzată de un cumul de factori, dar principalul vinovat rămâne traficul, a declarat ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, în interviul acordat HotNews.ro. Ministrul susține această variantă deși valorile record s-au înregistrat noaptea și în weekend, când nu este trafic. În ceea ce privește arderile de deșeuri, ministrul spune că dacă acest lucru s-ar întâmpla, s-ar înregistra depășiri pentru oxizii de azot, nu pentru PM 10 și 2,5. În ceea ce privește faptul că Garda de Mediu nu lucrează noaptea și în weekend, ministrul spune că este o echipă care asigură permanența și vine dacă este sesizată de Imnspectoratul pentru Situații de Urgență, dar în noaptea de 1 spre 2 martie nu s-a întâmplat acest lucru.

În ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, în România colectăm selectiv și reciclăm doar 13,81% din cantitatea de deșeuri produsă, iar în capitală procentul este de doar 8%, a spus Costel Alexe. La finalul anului 2020 România trebuie să ajungă la un grad de colectare selectivă și reciclare de 50%. Ministrul spune că legislația trebuie modificată pentru ca țara noastră să atingă această țintă.

Cele mai importante declarații:
 • Din păcate, în acea noapte am avut un episod de poluare, nu putem spune că n-am mai avut ca până acum, dar nu putem spune că sunt izolate. Din păcate, a fost mai mare pentru că a fost un cumul de factori: arderi necontrolate în jurul Bucureștiului, incendiu de vegetație, CET Grozăvești. Din nefericire, nu au fost condiții meteo care să disperseze acești poluanți.
 • Important este că după acel episod, la primele ore, am demarat cea mai amplă campanie de control. Au fost aduși comisari de la Gărzile de mediu din jurul Bucureștiului.
 • Au fost arderi necontrolate la Vidra, avem o stație de ciment, am avut acel cntrol la CET Grozăvești cu amendă de 100.000 de lei.
 • Din toamnă au început aceste episoade, cum în weekend e poluare? Și în stațiile din rețea, dimineața, mai ales în zilele de lucru avem valori ridicate de PM10 și PM 2,5.
 • În programul integrat de poluare a aerului, traficul auto și cel mai mare generator de PM10 are o cotă de 50%.
 • În noaptea de duminică spre luni a fost un cumul de factori. Dacă ne uităm în rețeaua independentă și națională vom vedea că dimineața avem cele mai ridicate de valori de PM10.
 • De ce avem valori așa de mari dacă nu avem trafic? În momentul de față am dispus controle pe toate gropile de gunoi. Sunt gropi ilegale .
 • Există investigații, România e denumită groapa de gunoi a Europei. Ministerul mediului a luat urma? În momentul de față în România ajung materiale reciclabile. Din păcate, vin de Europa cantități mari de deseuri care au trecut produse de uz casnic. Din păcate, aceste deșeuri intră ilegal în țara noastră. A fost un caz din Italia care a ajuns în România. Nu avem cum să ajungem noi groapa de gunoi a Europei, acest lucru, categoric, îl intezicem.
  E posibil ca acest gunoi să fi fost ars ilegal? Acele deșeuri ajung pentru că aici eliminarea lor e mai ieftină decât în alte părți.
 • E economie de piață. Aceste deșeuri ajung în România. Pot fi eliminate fie să le ducă pe groapa de gunoi, fie la incineratoare.
 • Fabrici de ciment, există o anumită cantitate care poate fi prelucrată? Partea mai puțin plăcută e că noi nu ardem deșeurile noastre care pot fi duse la industria reciclatoare.
 • Problema noastră e că aceste deșeuri care pot fi coincinerate le vedem pe câmp sau pe gropile de gunoi. Ți se rupe sufletul cât pet, cât carton vezi pe gropile de gunoi.
 • Acei oameni care strângeau pet-uri au fost scoși din piață. De ce nu găsiți o soluie intermediară? Eu personal am două principii: plătește pentru cât arunci, poluatorul plătește. Faceți referire la ordonanța care i-au scos pe acei mici salubriști. S-a modificat legea de fostul guvern în beneficiul autorităților locale. Le-am spus că nu vom avea îmbunătățiri.
 • Modificările legislative trebuie să vină de la tot lanțul.
 • Mulți reclamă că Garda de mediu lucrează cu program redus, iar în weekend nu lucrează? În ultimii ani instituțiile au fost intenționat subfinanțate. Lumea crede că e o armată. Fostele guverne au adus în situația ca Garda de mediu are 13 persoane.
 • Ce poate face un cetățean? Toate aceste fenomene de poluare, dacă toate departamentele de mediu de la poliția locală și-ar face treabă, nu am vedea peste tot aceste depozite.
 • Aveți de gând să faceți echipe ale Garzii de mediu care să lucreze și noaptea? Avem echipă de permanență când ISU solicită ajutorul.
 • Când vom avea o rețea funcțională care să dea alerte? Bucureștiul nu e poluat peste noapte sau în ultimele trei luni. Ministerul Mediului a chemat alte 10 administrații din țară unde avem planuri integrate de calitate a aerului.
 • În seara de duminică spre luni toate cele 3 stații au înregistrat valori mai mari de PM10 și una de PM2,5.
 • Luni dimineață am luat decizia: pentru toate cele cinci vom lua analizatoare.
 • Vor fi achiziționate 14 stații noi prin buget, și prin POIM 17. Anul acesta vor fi achiziționate cele 14.
 • Ministerul Mediului a decis să-și facă o rețea de senzori. Ne vom întâlni să vedem unde să fie instalați în București. Procedura de achiziție va fi demarată în această primăvară, se va finaliza în vreo 3 luni. Ne-am propus să luăm 50 de senzori pentru București.
 • Important este că, chiar dacă avem o rețea de 1.000 de senzori, datele care se transmit la Bruxelles sunt cele din rețeaua națională. Sunt omologate și validate de Comisia Europeană.
 • calitateaer.ro am rămas cu el în 2000.
 • Important este ca administrațiile publice locale trebuie să fie preocupate de calitatea aerului.
 • Cred că ar trebui să ajungem ca prima amendă să o dai pe administrația publică locală, dar a doua amendă să fie pe persoană fizică (primar, șef CJ - n.r.).
 • Timbrul de mediu aveți de gând să-l reintroduceți? Nu este niciun draft lăsat de fostul Guvern. În acest an, premierul a declarat, nu vom introduce. Nu avem nicio propunere în acest moment. Trebuie să facem consultare publică, corespendențe cu Comisia Europeană. Dacă cetățenii vor considera că trebuie...

Realizatori: Catiușa Ivanov, Claudia Pîrvoiu


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10810 vizualizari

 • intrebare (Luni, 9 martie 2020, 16:54)

  cetateansect1 [utilizator]

  In data de 9 martie ora 17:00 in sectorul 1, zona bd. Mihalache, persista un miros pestilential de gunoi in aer. In continuare nu se stie sursa acestui miros? Sau daca da, care sunt masurile propuse de dl. ministru.
 • Felicitari pt curaj, dar ce putere reala are? (Luni, 9 martie 2020, 16:55)

  D-or [utilizator]

  Il felicit si ii multumesc pentru curajul de a spune oficial ceea ce nimeni nu indraznea sa recunoasca.

  Dar,
  -are oare Mediul puterea de a cere/recomanda sa nu mai fie arsa pacura in CET- uri, afumind 4 milioane de oameni pentru 1% energie din SEN?
  - e admisibil pretextul CET Grozavesti de a arde pacura pe motiv ca trebuie sa goleasca rezervoarele care trebuie sa fie verificate? CET Grozavesti se alimenteaza cu pacura prin conducte. Ar fi sufiecient sa goleasca un singur rezervor, iar apoi pacura sa fie recirculata pe rind de la un rezervor la altul pentru verificari.

  - Poate Mediul sa ceara interzicerea importului de deseuri?

  - Poate mediul sa ceara reglementarea evacuarii gazelor centralelor de apartament, in special a celor in condensare care au abur acid, numai deasupra imobilelor prin coloane atasate blocurilor sau prin hornurile existente (captusite cu tuburi de plastic/aluminiu)?

  - Va organiza un dispecerat permanent pentru mediu? E normal ca dupa ora 16.00 sa nu mai raspunda nimeni la Garda de Mediu sau la Agentia de Mediu, cind poluarea se produce noaptea?

  - Poate impune ca hirtia si sticla sa nu mai fie sparta/macinata in orase in stare uscata de masinile care le colecteaza?

  -Va amplasa senzori in zona Garii de Nord (pe esplanada din fata Palatului CFR) si in Rondoul Kogalniceanu, doua zone de confluenta a poluarii de la mai multe CET-uri si nu numai.

  - Masinile electrice, daca vor fi alimentate cu energia produsa din arderea pacurii si a deseurilor, nu vor polua mai grav decit cele actuale?

  Multumesc pt raspuns, sau macar pentru a retinerea acestor probleme.
 • Poluare (Luni, 9 martie 2020, 16:57)

  noi2013 [utilizator]

  Daca se analizeaza calitatea aerului, cum de nu se stabileste si cauza/ potentialele cauze pe baza substantelor gasite?!Ar trebui sa fie o relatie destul de directa intre substante si surse. Nicioadata nu vedem o analiza clara in care sa se arate care sunt substantele poluante si de unde provin
 • Garda de mediu nu isi face treaba. Solutii? (Luni, 9 martie 2020, 17:39)

  neagoe [utilizator]

  De ani de zile un vecin arde in soba deseuri. Este vorba de deseuri al unor placi din rumegus presat impregnat cu un adeziv chimic. Fumul alb declansat prin ardere face aerul irespirabil pe o raza de 30m. An de an, acest vecin se aprovizioneaza din aceeasi sursa.

  Am sunat la garda de mediu de mai multe ori si nu mi-a raspuns nimeni. Politia locala sector 1 mi-a ras in nas. De la "e omul sarac si nu are cu sa se incalzeasca" pana la ranjetul "nu se simte nimic" cand fumul era gros.
  Unde trebuie sunat pentru astfel de cazuri? Cat de operativi trebuie sa fie cei care ar trebui sa intervina?
 • ilegalitati inafara orelor de munca (Luni, 9 martie 2020, 17:47)

  DanMatei4 [anonim]

  probabil garda de mediu sau cine o trebui sa verifice poluarea (sau cine trebuie sa raspunda la o sesizare) are program de L-V 8:00-16:00 si cand lupu nu e acasa joaca soarecii pe masa evident

  o idee buna ar fi trecerea garzii de mediu pe program 24/24... sau inglobarea in politie care e 24/24...

  oricum, cate ilegalitati sunt evidente in tara asta, dar sunt acceptate... se pot face flagrante daca se vrea...
 • Paradox (Luni, 9 martie 2020, 18:47)

  M.aura [utilizator]

  Cum se impaca statutul de Ministru al Mediului cu cel de promotor al cooptarii in PNL a lui Mihai Chirica, primarul unui oras aflat in top 3 poluare?
  Mai au iesenii vreo speranta ca vor iesi din "zona rosie" a poluarii ce a speriat si Europa?
 • pai si cine platesteste pt arderile ilegale, (Luni, 9 martie 2020, 21:12)

  hopsinoi [utilizator]

  unde sunt vinovatii?
  pot fi bugetarii de lux care trebuia sa-i prinda, ce-i care au dat foc sau ministrul mediului.
 • doua intrebari (Luni, 9 martie 2020, 21:15)

  pehash [utilizator]

  1. Care sunt indicatorii de performanta urmariti de Ministerul Mediului si unde sunt publicati?.. Zilnic, saptamanal, lunar?

  2. De ce a fost nevoie de acest scandal pentru a-l demite pe seful de la Garda de Mediu Bucuresti daca era clara incompetenta? Practic, cum va asigurati ca aceeasi situatie nu se repeta in toate judetele, la toate unitatile aflate in subordinea ministerului - Apele Romane, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii?..
 • 13 ani in UE (Luni, 9 martie 2020, 21:46)

  Cartisoara [utilizator]

  13 ani in UE si inca nici un ministru n-a avut oo sa impuna taxa pe pet. Ce vorbim atunci?
 • ! (Luni, 9 martie 2020, 22:25)

  chiuaua [utilizator]

  mirosul pestilential de gunoi, aka hidrogen sulfurat de la groapa de gunoi Chitila este pe placul cuiva , caci pe placul nostru al celor care locuim in Sectorul 6 NU este ?!
  Vara , seara de seara ne trezim din cauza acelui miros, uneori cu dureri de cap .
  Ce putem face ?
 • Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 martie 2020, 0:03)

  [anonim]

 • Efectele poluării asupra categoriilor vulnerabile (Marţi, 10 martie 2020, 9:20)

  victor2020 [utilizator]

  Poluarea are efecte dezastruoase asupra nou născuților, copiilor, persoanelor vârstnice și adulților. Aerul din București este nociv, diferitele măsurători dovedesc acest lucru. Astfel:
  1. Care sunt măsurile pe care M. Mediului le va implementa în următoarea lună pentru reducerea poluării în București.
  2. Care este planul de colaborare cu autoritățile locale?
  3. Când va fi adoptată legislația care să interzică importul și procesarea gunoaielor?
  4. Care sunt măsurile și strategia pentru reducerea poluării pentru următoarele 6 luni, 1 an, 5 ani.

  Mulțumesc.
 • De ce nu se intervine peste Complex Rudeni? (Marţi, 10 martie 2020, 10:36)

  Vinceroy [utilizator]

  De ce de ani de zile, in ciuda miilor de reclamatii si sesizari, nici Garda de Mediu, nici Agentia de Protectia Mediului si nici Ministerul Mediului NU fac controale si nu intervin peste Complex Rudeni (Iridex, Stericycle si ce o mai fi acolo)?
  De ce nu vine nimeni noaptea, in weekend, cand se degaja hidrogen sulfurat si apare mirosul pestilential, iar "asa-zisele" controale se fac numai ziua, in timpul saptamanii?
 • Intrebari (Marţi, 10 martie 2020, 10:47)

  robyzs [utilizator]

  1. ce a facut domnul ministru Costel Alexe pentru a reduce poluarea in Iasi? el fiind presedintele PNL IASI?

  2. de ce sunt tolerate firmele care defriseaza paduri in Bucovina? Este adevarat ca firmele au legatura cu PNL?

  3. de ce nu a depus plangere penala impotriva fostului Sef al Garzii de Mediu din Bucuresti pentru ca nu si-a facut datoria si a pus in pericol sanatatea a milioane de români?

  4. Pe Ziarul de Iasi este un articol cum se deverseaza deseuri direct intr-un afluent al raului Bahlui care traverseaza Iasul, cand va lua masuri domnul ministru Costel Alexe ?

  5. De ce nu se face o evaluare a tuturor sefilor Garzilor de Mediu, mai ales cei care in ultimii 3-6 luni nu au dat amenzi pentru nerespectarea legii?

  6. De ce nu da PNL o dispozitie ca toti directorii Garzilor de Mediu din tara sa fie verificati daca au cunostinte si studii legate de mediu ?

  7. Ca ministru din regiunea Moldova, de ce nu vorbeste cu colegii din PNL sa urgenteze proiectul Autostrazii Moldovei si al Soselei de Centura de ocolire a orasului Iasi ? Au trecut aproape 6 luni de cand PNL este la Guvernare, Klaus Iohannis a venit in Iasi promitand autostrada in Moldova, dupa alegeri a uitat ce a promis.
 • Completare pentru interbari robyzs (Marţi, 10 martie 2020, 11:07)

  Vinceroy [utilizator]

  Daca tot vorbim de Moldova si Bucovina.
  Ce se intampla cu groapa de gunoi de la Mestecanis? Cand se inchide definitiv proiectul?
  Este un dezastru ecologic care inca poate fi evitat, pana nu este prea tarziu.
 • Registrul Auto Roman (Marţi, 10 martie 2020, 11:32)

  MamboNoFaiv [utilizator]

  va rog sa ii intrebati si pe cei de la Registrul Auto Roman ce parere au!
  Departamentul Supraveghere Piata isi face treaba daca e in subordinea MT si nu a directorului RAR?
 • exista proiecte, (Marţi, 10 martie 2020, 11:38)

  Levellers [utilizator]

  strategii etc. care sa aiba in vedere educarea populatiei in spiritul respectului pentru mediu (incl. mediul sonor) ?
  S-au descoperit cauzele incendiului de acum 2-3 ani de la groapa Maldaresti? Dar cele din zona Clujului?
  Exista planuri pentru diminuarea poluarii apelor (rauri, lacuri, panze freatice)? Aveti in vedere intarirea capacitatii Garzii de mediu?
 • Poluare (Marţi, 10 martie 2020, 11:48)

  CHURCHILL [utilizator]

  Oare se intreaba cineva cata mizerie inhalam ca urmare a nespalarii liniilor de tramvai ingradite de garduri ?
  Acum doua zile goneau doua echipaje prin zona respectiva - nu se mai zarea nimic pe o distanta de 30 metri. Deci despre ce vorbim ?
  Vedeti lucrari de mentenanta pentru contructiile noi din Bucuresti ?(uitati-va la noile poduri cum au ajuns sa arate - pline de rugina, praf, cu scurgeri de apa lipsa, etc.) vedeti igienizare ? de cand nu am mai vazut masini sa spele ?, iar daca vezi - acestea sunt depasite si nu fac decat sa ridice tarana de langa borduri in aer.
 • Registrul Auto Roman (Marţi, 10 martie 2020, 11:51)

  MamboNoFaiv [utilizator]

  .

  Insist ca RAR sa faca publice datele statiilor autorizate ITP si valoarea masuratorilor noxelor pe care le efectueaza zilnic la masinile care trec pe la ei. (date anonimizate - cod statie, model masina, motor, an fabricatie, valoarea noxe)
  Poate in felul asta aflam si noi ca exista statii care efectueaza ITP-ul fara sa fie (re)autorizate.
 • Poluare rutiera (Marţi, 10 martie 2020, 12:32)

  Gabrriel [utilizator]

  Buna ziua domnule Ministru,

  Am doua intrebari referitoare la poluarea cu particule in suspensie.
  Pe drumurile publice intra frecvent camioane si alte autovehicule cu rotile incarcate de
  praf, noroi, ciment si pietris si alte materiale similare. Acestea ies fie din santiere, fie din statii de beton, fie de pe drumuri nepavate aferente santierelor. Aceste materiale sunt aruncate pe sosele, apoi preluate si raspandite pe carosabil de autovehiculele participante la trafic astfel ca se ajunge la tronsoane importante acoperite cu noroi/balast/pietris/ciment. Dupa uscare, acestea sunt ridicate de alte vehicule si de vant in atmosfera si contribuie semnificativ, mai ales in zonele cu santiere, la poluarea aerului cu particule in suspensie.
  Care este autoritatea statului responsabila de urmarirea respectarii normelor de poluare de catre firme/persoane fizice si la care am putea reclama noi, ca cetateni, aceste fapte? Consider ca ar trebui sa ne putem recupera cheltuielile cu spalarea autovehiculelor personale, locuintelor etc. Ca sa nu mai vorbim de sanatatea care ni se degradeaza cu fiecare respiratie cand exista o asemenea incarcatura in aer.
  Ce masuri active ia statul roman pentru contracararea, inainte de a se intampla, a acestor abateri?
  Va multumesc!
 • amenda sau avertisment? (Marţi, 10 martie 2020, 13:15)

  MamboNoFaiv [utilizator]

  Aveti un raport cu
  - numarul de amenzi date lunar la nivel national pentru nerespectarea legii cf. LEGE nr. 104 din 15 iunie 2011
  - comparativ cu numarul de avertismente date conform ORDONANȚĂ nr. 2 din 12 iulie 2001 pentru incalcari ale legii anterioare?

  Poate agentii/inspectorii din teren "fraternizeaza" cu contravenientul si dau doar avertismente iar frica de amenda nu exista.
 • Poluare brutarii (Marţi, 10 martie 2020, 13:20)

  SG68 [utilizator]

  Buna ziua,
  Ce masuri prevede domnul ministru, pentru oprirea poluarii produsa de brutariile cu cuptor de lemne. Sunt brutarii care folosesc deseuri de lemn pentru ardere, deseuri provenite de la fabrici de mobila, deseuri care sunt impregnate cu diversi solventi. Suplimentar peste aceste lemne mai adauga si pacura ca sa se aprinda mai repede focul. Am transmis nenumarate poze si filmari catre APM/Garda de Mediu cu poluarea produsa de o brutarie care se afla langa casa mea (fum negru, inecacios, fum care imi intra in plamani, in casa si in curte de cel putin 4 ani). Nimeni nu ia nicio masura pentru oprirea acestei poluari. Ma intoxica de cel putin 4 ani. Am transmis nenumarate adrese catre institutiile statului, acestea nu au facut nimic. Mai mult, aceasta brutarie de abia anul trecut si-a luat aviz de functionare de la primarie 24/24 ore. Ce au facut autoritatile? Au legalizat poluarea!
 • Centura verde a Bucurestiului (Marţi, 10 martie 2020, 13:41)

  prompt [utilizator]

  Se stie ca Bucurestiul se afla in mijlocul unei campii care este propice agriculturii, dar care in anumite perioade ale anului constituie o sursa de poluare prin praful care se aseaza peste oras. Defrisarea masiva a codrilor Vlasiei care inconjurau odata capitala coroborata cu dezvoltarea urbana din ultimul secol au inrautatit considerabil alaturi de alti factori calitatea aerului din Bucuresti. As vrea sa stiu ce va face concret Ministerul Mediului pentru refacerea cat mai rapida a centurii impadurite a Capitalei dar si pentru crearea de cat mai multe zone verzi in oras. Multumesc!
 • Masini Diesel (Marţi, 10 martie 2020, 13:45)

  robyzs [utilizator]

  De ce anularea DPF a filtrului de particule nu este Caz Penal? Pana la urma pune in pericol sanatatea a milioane de oameni.

  De ce nu da PNL o lege ca cei care au masina cu DPF Off sau cei care fac asta sa primeasca amenda 5.000 Euro plus Dosar Penal? Vrem aer curat sau nu?
 • O serie de intrebari (Marţi, 10 martie 2020, 13:55)

  bigbrother [utilizator]

  buna ziua, cateva intrebari cred eu importante:

  1. ce facem cu defrisarile la nivel de lege? Cifrele din ultima vreme arata furturi extreme si zeci de mii de hectare de padure defrisate ilegal.
  2. ce facem cu defrisarile la nivel de aplicatii si reactii ale cetatenilor? Solutii exista deja, trebuie doar implementate si implicati cetatenii acolo unde nu se poate automatiza.
  3. Se poate limita sau chiar bloca taierea de material lemnos pentru o perioada de 1 an sau mai mult?
  4. Toate tarile impaduresc cu ajutorul oamenilor prin campanii diverse. Am vazut ca dl presedinte Iohannis a inceput o campanie de acest gen, veti extinde la nivel national initiativa?
  5. Suntem in infrigement in Bucuresti si alte cateva orase pentru poluarea efectiva. Dupa cum se stie, primarii nu se inghesuie sa faca ceva in privinta asta: pot fi fortati dpdv legal?
  6. Traficul auto este o problema extrem de grava in Romania (ca impact asupra mediului). Ce masuri aveti in plan pentru scaderea poluarii auto?

  Multumesc
 • revin (Marţi, 10 martie 2020, 14:22)

  Cetateanu [utilizator]

  Cunoaste domnul ministru ce institutii de cercetare sunt dotate cu aparatura (pe bani publici) care ar putea sa determine la metru nu numai pozitia poluatorilor si/sau compozitia chimica, si in situ a poluantilor?
 • Exemplu poluare in Ilfov (Marţi, 10 martie 2020, 14:23)

  MMX_2020 [utilizator]

  Buna ziua,

  In Cornetu, Ilfov, cu ajutorul unui senzor de masurare a poluarii mobil am detectat nivele de PM 2.5 mult crescute in ultimele 5 zile. S-a ajuns pana la 65 in anumite momente. Cornetu este un sat la marginea Ilfovului, fara industrie, unde te astepti ca aerul sa fie foarte curat.

  Cresterea are loc in principal noaptea. Duminica, 8 martie, m-am deplasat in diverse locatii din sat. In toate locatiile valorile erau crescute, intre 37 si 65. Una dintre ele a fost padurea din Cornetu, la cateva sute de metri de cea mai apropiata casa locuita. Chiar si aici nivelul era de 40 pentru PM 2.5, mult peste valoarea maxima recomandata de 12.5. Cu o zi inainte, sambata, in jurul orei 16, nivelul era OK, respectiv pana in 10. Observand aceste cresteri in mod repetat si comparand cu valoarea de sambata de pana in 10, trag concluzia ca e foarte posibil sa avem o sursa de poluare industriala care afecteaza zona. Ne puteti ajuta in identificarea si neutralizarea sa?

  Multumesc!
 • statii betoane intre blocuri (Marţi, 10 martie 2020, 14:34)

  rv_user [utilizator]

  Cum este posibil ca in Bucuresti in spatele Cora Lujerului, intr o zona dens populata sa functioneze cu acte in regula o betoniera si statie de agregate? legal cu sprijinul garzii de mediu se ascund dupa buletine de zgomot si aer ireale. Deci ca sa inchid aceasta statie trebuie sa dau in judecata cu certificat de zgomot platit de mine, garda de mediu si poluatorul! cat de greu este sa ai o lege sa elimini cu totul astel de poluatori din oras ? cat de greu este sa ai o lege sa interzici incazire cu lemne si carbuni in orase (oamenii care muncesc acolo si au facut cosntructii ilegale incazite altfel)? Acest caz nu este singular! garda de mediu , autoritatile locale inchid ochii cand vine vorba de banii din imobiliare (beton adus de aproape , sa nu arzi vremea sa l aduci din ilfov) .
 • Poluare auto (Marţi, 10 martie 2020, 14:41)

  degrize [utilizator]

  Buna ziua,

  ce face ministerul pentru a impulsiona, a convinge, politia rutiera sa ridice taloanele autovehiculelor care polueaza, care ”fac ceata in spatele lor”. Cel putin in Bucuresti, sunt cu miile.
 • Intrebari interviu (Marţi, 10 martie 2020, 14:54)

  Mr.Robot [utilizator]

  Intrebari:

  1. Ce se intampla cu taierile in Semenic? Masacrul continua si legea nu este aplicata. Veti rezilia sau nu contractul cu Romsilva acolo?
  2. Comunitatea "Stop defrisarilor" are mai multe posturi pe facebook in care arata clar cum limitele INSPIRE au fost modificate si sunt multe paduri virgine care nu sunt incluse in aceste limite. Au fost scoase fraudulos cu incalcarea legii. Ce masuri veti lua?
  3. (linia electrică aeriană) Arad – Reșița – Porțile de Fier - Am început acțiuni legale la Curtea de Apel împotriva tuturor autorităților și am depus plângere la Comisia Europeană. Ne așteptăm la un infringement rapid. Ce masuri luati?
  4. Patru funcționari publici cu experiență au fost ,,eliminați,, din Ministerul Mediului, abuziv și nejustificat! Adi Croitoru, presedintele ANANP - demitere sau nu? DoinaCioaca, funcționar public cu grave probleme de etică și profesionalism, semnalate chiar de către ANI. Mai grav este faptul că la direcția biodiversitate este transferată o tânără care nu are noțiuni elementare de biodiversitate, de infringement, SCI, SPA, aceasta fiind inițial propusă la conducerea departamentului de biodiversitate (nu se încadrează momentan ca vechime) . Natalia Savu fara experienta, Nicolae Manta. Comentarii?
 • Intrebare (Marţi, 10 martie 2020, 14:56)

  Mr.Robot [utilizator]

  Veti sustine initiativa legislativa de infiintare DIIM de catre USR pt investigarea infractiunilor de mediu?
 • Brașov - situație identică (Marţi, 10 martie 2020, 14:59)

  @mario [utilizator]

  Deosebirea e că miroase a gunoi atât ziua cât și noaptea în mod constant de câțiva ani, cu perioade în care devine de nesuportat. Aveți idee despre sursa acestor mirosuri?
 • Sortare deseuri (Marţi, 10 martie 2020, 15:12)

  Alina Badea [anonim]

  De ce nu se aplica normele privind sortarea deseurilor? De ce nu se incheie contracte de tip PPP sau alte contracte pentru realizarea de facilitati pentru sortare si transformare a deseurilor? Investitorilor care vin cu astfel de proiecte li se cer spagi de catre primarii.
  De ce nu se aplica solutii adoptate de alte state, precum Germania si tari nordice? Colectare contracost a ambalajelor, care va stimula returnarea acestora? Taxele pentru poluare de tip vigneta si mai stiu eu ce alte nazdravanii nu combat poluarea, ci o intretin.
 • Episoadele de poluare masiva au loc de ani (Marţi, 10 martie 2020, 15:13)

  Vinceroy [utilizator]

  In Crangasi si Militari se simte poluarea excesiva de cel putin 5 ani, nu din toamna.
  Exista sesizari (mii chiar) la Garda de Mediu (cu numere de inregistrare) in legatura cu aceste aspecte, hidrogen sulfurat, miros de gunoi incinerat - nu au existat reactii pana la finalul anului trecut. De ce?
 • Declinare reciproca a responsabilitatii (Marţi, 10 martie 2020, 15:32)

  Vinceroy [utilizator]

  Atentie, toate autoritatile publice locale (Primarii, Politii Locale) redirectioneaza totul catre Garda de Mediu si isi declina competenta.
  Agentia de Protectia Mediului isi declina competenta si redirectioneaza totul catre Garda de Mediu.
  La randul ei, Garda de Mediu isi declina competenta si trimite inapoi la primele autoritati si ANPM.
  CINE este responsabil legal?
 • Se va monitoriza si H2S? (Marţi, 10 martie 2020, 15:44)

  Vinceroy [utilizator]

  Se va monitoriza si hidrogenul sulfurat? In prezent nici macar nu este considerat ca fiind periculos/poluant etc., iar in weekend, noaptea, de multi ani au loc emanatii de H2S de la complexul Rudeni fara nicio repercusiune asupra celor din complex.
 • ce s-a schimbat din 2008 si pana acum in sector 3 (Marţi, 10 martie 2020, 16:12)

  VaseaV [utilizator]

  Stau din 2008 in sectorul 3, pe langa Muncii, ce s-a schimbat in Bucuresti cam din 2012-2013 si pana acum, pentru ca la vreme aceea, mergeam si spalam masina ca trebuia sa spal interiorul, acum dupa ce spal masina a doua zi are un praf negru albicios pe ea. Apoi, in baie, las geaul deschis, in 2 zile daca nu intru in baie, se poate gasi pe obiectele sanitar un praf negru. Aceeasi treaba cu stratul negrup pe obiectele sanitare se intampla in fiecare dimineata de luni ... oare ce s-a schimbat ? Cumva Primaria si Guvernul ascund ceva sau pe cineva ? curios lucru' dar in privinta poluarii in Bucuresti sunt gand la gand cu bucurie ....
 • DUPĂ COLECTARE?? (Marţi, 10 martie 2020, 16:21)

  of of [utilizator]

  Ce se întâmplă DUPĂ colectare? Sunt arse undeva la marginea orașului? Toți operatorii care colectează în București să spună cu cine au contract pentru reciclare și să fie condamnați penal dacă mint sau incinerează în incineratoare neconforme.
  Nu vreau să colectez separat ca să mi se întoarcă în plămâni în weekend!!!
 • li se rupe...sufletu' (Marţi, 10 martie 2020, 16:23)

  young_e [utilizator]

  daca ai vedea sefii firmelor de "salubrizare", toate cu ECO si GREEN pe fronton, ai crede ca e conclavul interlopilor. sau salonul auto Geneva. si auzi, li se rupe sufletul.....ca si alora care taie la ras padurile furate prin cine stie ce matrapazlacuri...
 • captain obvious (Marţi, 10 martie 2020, 17:39)

  Gigel Chiazna [anonim]

  Bravo, Captain Obvious, pentru inventarea apei!

  Mai putine interviuri si mai multe actiuni!
 • Cand o sa fie valoare pe PET? (Marţi, 10 martie 2020, 17:46)

  transalpinarum [utilizator]

  De ce in Romania, un ambalaj de plastic nu are valoare? In foarte multe tari din vestul EU, tot ce este PET are o valoare de 10, 20, 50 de euro centi, la fel si pentru doze de aluminiu. Cat mai dureaza in Romania pana la o astfel de decizie? Este clar ca asta este mama reciclarii.
 • Reciclarea deseurilor solide si lichide neuttiliza (Marţi, 10 martie 2020, 19:03)

  ecohornet [utilizator]

  Avem solutii D-le MInistru si tehnologii de top.
  Aduc astazi in fata dumneavoastra in ceasul al XII-lea solutii inovative; ENERGIE PENTRU DEZVOLTARE DURABILA - „ECONOMIA CIRCULARA A DESEURILOR” colectarea materiei organice si valorificare cu eficienta maxima si emisii minime, Solutiile sunt aplicate cu succes de 10 ani in peste 700 de locatii din Romania
  Eu va propun sa incepem de astazi cu 3 solutii simple, sustenabile, profitabile

  1. Sa conservam energia deseurilor organice prin: dezumificare, peletizare si depozitare.
  Se elimina gropile de gunoi si se conserva energia deseurilor (4 MW/to).
  Depoluam imediata a solului, apei si aerului
  Cu 100.000.000 euro (75.000.000 pentru prese de peleti si 25.000.000 pentru depozite) iesim din infringement in 2 ani.

  2. Sa valorificam biomasa peletizata prin combustie la temperaturi inalte > 1200°C
  Natura ne daruieste in fiecara an de pe terenurile inca fertile, cultivate sau nu, 4 tone de biomasa pe hectar cu o valoare energetica de 4,2 MW/tona.
  Biomasa asigura mai mult de 60% din energia termica si electrica a Planetei fara sa defrisam vreun copac. Pana in 2030 acoperim minim 40% din energia termica si electrica folosind SRE

  3. Sa tratam termic si/sau termochimic toate deseurile organice solide si lichide neutilizate.
  Procesul este endoterm (piroliza), fara oxigen, este curat cu emisii „zero”.
  Procedeul este de viitor, asigura descompunerea in materii prime: cărbune vegetal, compuși volatili și gaze combustibile. Casta 240.000.000 euro pentru toate deseurile Romaniei.
  Aceste tehnologii sunt inca aici, la voi acasa, la ecoHORNET.
 • Vi se rupe,da! (Marţi, 10 martie 2020, 19:29)

  WonderLady [utilizator]

  Dar cu siguranță nu sufletul. Ați venit la Brașov chipurile ptr a "verifica" măsurile luate de penalul,pardon,primarul Scripcaru, și ați terminat prin a-l felicita pe imbecil ptr cat de bine gestionează situația mirosurilor pestilențiale cu care se confruntă brașovenii! Ați închis ochii la spaga mai mult decât evidenta pe care o primește primarul Brașovului de la marii poluanți industriali și l-ați lăudat ptr măsurile mărețe luate de acesta(care masuri,voi stiti,că de existat nu exista nici macar una - timpul trece,spaga merge). In ziua când ați venit,nu s-au simțit niciun miros,ptr că penalul a avut grija sa nu se ardă nimic aiurea care sa strice mult asteptata vizita. Brașovul a devenit infect! Miroase îngrozitor,zilnic! Rematul arde cauciucuri la greu, Kronospanul eliberează formaldehida în cantități industriale,FinEco ne gazeaza la propriu! Sunt ferm convinsă că ți se rupe. Sufletul.
 • poluare NO2- dioxid de azot (Miercuri, 11 martie 2020, 15:57)

  Aida13 [utilizator]

  ?? De ce in nordul Bucurestiului ( B-dul Expozitiei, Baneasa..) de o luna poluarea cu NO2 este constant, zi si noapte, in jur de 400 mg/mc, dubla fata de 200 mg/mc, valoarea limita din Legea 104/2011.
  ?? cum se poate remedia.
  Cauzele NU sunt:
  - incalzirea locuintelor - in ianuarie, cand era mai frig NO2 era sub limita legala
  - masinile - pentru ca NO2 are valoare mare si noaptea si in weekend, cand circulatia de masini este redusa
  Probabil ca este un produs industrial din zona


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by