​​În 2020 românii sunt încurajați să „fie în țară la fel ca afară” și să predea deșeurile de echipamente electrice și electronice în mod responsabil. Campania națională de informare „Fii la tine-n țară la fel ca afară” lansată de ECOTIC împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în luna ianuarie a acestui an, este promovată prin acțiuni de conștientizare în mediul online, offline, cât și prin media tradițională (TV și presa scrisă).

Ideea campaniei este aceea de a încuraja românii să fie motorul schimbării în România în ceea ce privește protecția mediului și în special în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor electronice. Cetățenii își doresc „o țară ca afară” și pentru asta este necesară și contribuția lor activă.

Începând cu data de 14 ianuarie un public de aproape 3 milioane de persoane au văzut spotul video dedicat campaniei. Canalele unde acesta a fost difuzat sunt: PRO TV, PRO Cinema, PRO X, Digi24, Digi Sport 1, Digi Sport 2, TVR 1, TVR 2, B1 TV, Discovery și România TV. De asemenea, pe platfoma video YouTube, în doar 20 de zile de la lansarea acestuia, spotul a fost vizionat de cel puțin 750.000 de persoane.

Începând cu 20 februarie, 45 de influenceri de pe platforma Instagram s-au alăturat campaniei pentru a duce mai departe, în toate colțurile țării, informția colectării separate a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Scopul acestei campanii pe rețelele de socializare este ca mesajul ECOTIC să ajungă la tinerii care au puterea de a învăța bunele practici, de a le promova și de a schimba mentalități, în stilul lor caracteristic.

Incepând cu luna martie, în cadrul acestei campanii, ECOTIC va desfășura acțiuni de informare și colectare în mai multe județe precum: Constanța, Iași, Galați, Cluj, Brașov, Botoșani, Prahova și nu numai. Ca un prim demers în acest context, Primăria Municipiului Brașov, s-a alăturat campaniei ECOTIC cu scopul de a contribui la răspândirea informației în rândul cetățenilor și îndeamnă populația Municipiului să preia demersurile colectării separate de deșeuri de echipamente electrice și electronice.

În acest context, ECOTIC invită cetățenii să urmărească dezvoltarea campaniei pe website-ul www.ecotic.ro si pe canalele social media ale organizației pentru a afla unde și când se vor desfășura următoarele campanii locale de colectare.

Colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice au o miză foarte importantă dintr-o dublă perspectivă: 1) multe dintre DEEE-uri conțin substanțe extrem de toxice și periculoase pentru mediu; 2) DEEE-urile au una dintre cele mai ridicate rate de reciclare, 80-90% din componentele lor putând fi reciclate și reutilizate în economie ca materii prime secundare (metale, metale prețioase etc).

„Prin actuala campanie dorim ca cetățenii întregii țări să conștientizeze importanța colectării separate. Încurajăm cetățenii să predea în mod corect deșeurile de echipamente electrice și electronice punându-le la dispoziție puncte de colectare și soluții de debarasare, sperând ca acest comportament să fie preluat și în ceea ce privește colectarea altor tipuri de deșeuri” declară Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.

Mai multe detalii pe www.ecotic.ro sau fiiintara.ecotic.ro