În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.
De asemenea, există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările, mai arată Comisia.
Care sunt pașii în declanșarea procedurii de infringement:
Comisia identifică posibilele încălcări ale legislației UE pe baza propriilor anchete sau în urma plângerilor formulate de cetățeni, întreprinderi și alte părți interesate.
Dacă statul membru în cauză nu comunică măsurile prin care transpune integral dispozițiile directivelor sau dacă nu ia măsuri pentru a înlătura suspiciunea că a fost încălcată legislația UE, Comisia poate iniția o procedură formală de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Procedura urmează o serie de etape prevăzute în tratatele UE, fiecare dintre ele încheindu-se cu o decizie oficială:
- 1. Comisia trimite o scrisoare de punere în întârziere, solicitând informații suplimentare de la țara în cauză. Aceasta din urmă trebuie să trimită un răspuns detaliat într-un anumit termen, de obicei de 2 luni.
- 2. Dacă ajunge la concluzia că țara nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în baza legislației UE, Comisia poate trimite un aviz motivat – o solicitare oficială de a se conforma legislației UE. Avizul conține motivele pentru care Comisia consideră că țara respectivă încalcă legislația UE, precum și solicitarea ca statul membru să informeze Comisia, de obicei în termen de 2 luni, cu privire la măsurile luate.
- 3. Dacă statul membru continuă să nu se conformeze, Comisia poate decide să înainteze cazul Curții de Justiție. Majoritatea cazurilor sunt soluționate înainte de a fi aduse în fața Curții.
- 4. Dacă statul membru nu comunică la timp măsurile de transpunere a dispozițiilor directivei, Comisia poate solicita Curții să aplice sancțiuni.
- 5. Dacă hotărârea Curții stabilește că statul a încălcat legislația UE, autoritățile naționale trebuie să ia măsuri pentru a se conforma hotărârii Curții.
Valabil pentru orice produs/serviciu ilegal. Exista o piata, exista cumparatori si vanzatori, e disingenuu, scuzati barbarismul (nesincer? duplicitar?) sa spui ca doar unii sunt de vina, iar ailalti sunt angeli radiosi, care nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase.
O sa-ti spulber toti neuronii cand o sa-ti spun ca ROU importa busteni din AT!
Sursa RL din 15.10.2018:
"Peste 50 la sută din materia primă folosită de industria lemnului din România nu provine din țară, ci este adusă din import, din țări precum Polonia, Ucraina, Cehia și Austria"!
Si daca firma aia austriaca duce intai lemnul (doar pe hartie) in tarile calde, unde ii face acte in regula, dupa care il importa in Austria?
Sau daca firma aia austriaca isi face fabrica de mobila in Bulgaria dupa care vinde mobila in Suedia, Spania sau chiar Romania? Avertizam toate tarile de pe mapamond sa nu importe mobila decat daca se asigura ca actele de provenienta a lemnului nu-s contrafacute?
Si chiar si facand toate astea, cine te asigura ca drujbele bisericii, ale baietilor de la UDMR sau ale altora care taie padurile ilegal (ca doar n-o taia doar firma austriaca) nu continua sa dea jos padurile?
Nu mai bine punem statul roman sa-si pazeasca proprietatile? Ciolos in 2016 pusese la punct un sistem de verificare eficient a provenientei lemnului valabil online pentru orice masina care transporta cherestea, incat oricine putea verifica daca lemnul respectiv e cu acte in regula. Da' in 2017, una din primele masuri reformatoare ale lui Dragnea a fost sa opreasca toata procedura.
Da' na, la voi, in lumea fantastica de la antena3, austriecii sunt de vina ca o anume firma taie padurile din Romania dupa plac...
Si va dau un exemplu simplu in care cineva sanatos la cap (dar prost, ce-i drept) se supara pe solutia dvs.
Acum 19 ani am plantat, pe terenul meu, arbori din cateva specii cu crestere rapida. Planul meu de afaceri este ca-n anul 20 sa incep sa tai.
Veniti dvs., adica statul roman, si cu inegalabilul talent al statului roman de-a da intai cu bata si de-a se gandi mai tarziu (sau deloc) la consecinte, imi interziceti sa tai inca 15 ani. Arborii imbatranesc prea mult, padurea se degradeaza, am costuri neprevazute, venituri zero, banca ma executa etc.
Mi-ati distrus afacerea. Pentru ca puteti.
Cuvantul-cheie in acest articol este ILEGALE. Nu taierile in sine sunt problema, ci taierile ILEGALE.
Ce trebuie sa faci e sa impui o exploatare sustenabila, adica sa nu tai mai mult decat se poate regenera, ceea ce se intampla in mai toate tarile cu apa calda.
Si dupa aia sa limitezi pe cat posibil taierile ilegale. Iar pentru asta Ciolos facuse un sistem de urmarire eficient, in care fiecare masina care cara lemne isi inscrie mai intai pe un site toate autorizatiile de exploatare, numarul masinii, cantitatea de cherestea transportata si destinatia. Dupa care oricine putea accesa site-ul sa vada daca o masina anume (dupa numarul de inmatriculare) are voie sa transporte lemn pe ruta x. Practic oricine voia putea raporta la politie masinile care plimba lemn neautorizat. Un sistem extrem de simplu si eficient. Doar ca... cum a venit ciuma rosie la putere in 2017, una din primele masuri a fost sa elimine sistemul de urmarire. a lemnului.
Asha ca pana la urma principalii vinovati de despaduriri suntem noi, votantii. Si aia care au votat PSD, si aia care n-au votat, si aia care n-au reusit sa-si convinga rudele ca PSD e grup infractional organizat.. Cind alegi cu asemenea majoritate lupul sa-ti pazeasca stana, e usor ridicol ca dupa aia sa te plangi ca iti dispar oile. Si eventual sa dai si vina pe straini pentru asta.
Asteptam si urmarim situatia indeaproape.
Oare pana cand va mai fi prostita populatia de dreapta de catre postacii de serviciu care ii lauda pe conducatorii nostri mult iubiti de la Administratia Prezidentiala si de la guvern?
Sunt cativa pasi simpli in directia asta, trebuie doar sa existe vointa.
https://www.hotnews.ro/stiri-mediu-23010096-euractiv-tarata-tribunal-pentru-sustine-biomasa-forestiera-calitate-energie-regenerabila.htm?fbclid=IwAR3UmVo27Bu2aXOQhHQrZTsrQ577LJ06ECXSpV0t-vd0yDRZMVa50eF0DEQ#
Dar treaba e de mult fumata, si trecuta pe silent.
Toti se tem ca ne fura srainii , cand de fapt mafia locala( camatari, vamesi corupti etc) ar exploda fara acesti straini ( UE)!
Eventual sa poata taia/transporta lemn pe drumurile Romaniei doar o firma agreata de Guvernul Romaniei si fiecare transport sa fie afisat pe site-ul guvernului real-time, cu masini inscriptionate pt. a fi recunoscute. Orice alta masina sa fie oprita de politie.
Cica il face STS-ul unul nou, (Hexifarma 2.0) ca ala facut deja e prea de tot, nu mai puteau fura deloc.
Psd si Pnl aceeasi...
Ce s-ar intampla daca nu ar mai exista conceptul de “spaga” si “coruptie”...?
incepand cu KIW, nimeni in tara asta, cu exceptia noastra, nu vrea rezolvarea. ar fi culmea sa ne intrebam "de ce ?". pai e simplu: taiatul ilegal aduce sume uriase partidelor politice si multor altor institutii publice din aceasta tara.
taierile ilegale sunt o conducta magistrala de bani, nu doar un simplu robinet de inchis. este prima reduta care n-o sa cada in aceasta tara, nu ultima care va cadea.
am traversat muntii astazi, de la Focsani la Tg Secuiesc. fac asta 1/ luna, in ultimii 15-20 de ani. taietorii de lemne si-au schimbat mijloacele de transport. nu mai vezi cap tractor cu remorci uriase, carand 30-40 de busteni. in 15-20 KM poti numara pana la 10 platforme mici, cu 5-6 busteni fiecare.
cine mai sta sa trimita pe aplicatie 10 nr de inmatriculare, care probabil nici nu sunt obligate sa declare transportul respectiv ?
spectacolul grotesc la care asistam in presa si toate aceste articole, fac parte dintr-un conflict intre hotii de lemne din aceasta tara. marile corporatii, care au dat spagi enorme si revendica acum dreptul la taierile cele mai mari si "competitia" mafiilor locale, care probabil au inceput sa taie mult mai mult decat s-au inteles. de, vb aia, au si ei multe guri de hranit si multe obligatii. totul, parand ca unora chiar le pasa de padurile tarii.
FALS ! totul este o mascarada.
Distrugerea padurilor prin taieri ilegale si in zone protejate, distrugerea completa a industriei, bune sau rele, ramasa din cealalta vreme a fost organizata si facuta de cei care au condus tzara (clasa politica romaneasca), nu de straini. Nu ne pasa, noi votam in continuare cu cei care fura, daca ne arunca si noua o coaja de paine.