Rezultatele unui studiu ce s-a întins pe 10 ani arată că aproximativ 20% din suprafața totală a Pădurii Amazoniene nu mai are capacitatea de absorbi dioxid de carbon, scrie CNN. Una dintre pricipalele probleme este defrișarea masivă. În timp ce copacii încă existenți absorb dioxidul de carbon, cei morți îl eliberează la loc în atmosferă.​​

HotNews.roFoto: Hotnews

Una dintre pricipalele probleme este defrișarea masivă. În timp ce copacii încă existenți absorb dioxidul de carbon, cei morți îl eliberează la loc în atmosferă. Milioane de copaci au fost tăiați sau au ars din cauza incendiilor în ultimii ani, lăsând un gol greu de suplinit.

Rezultatele studiului, care n-au fost încă publicate oficial, arată că Pădurea Amazoniană s-ar putea transforma într-o sursă de producere a dioxidului de carbon mult mai repede decât se credea inițial.

La fiecare două săptămâni, timp de 10 ani, Profesoara Luciana Gatti, o cercetătoare de la Institutul Brazilia pentru Cercetare Spațială, a măsurat gazele cu efect de seră folosind un avion plin cu senzori. Plimbându-se cu acesta în tot Bazinul Amazonian, a descoperit că, deși există părți care încă absorb o mare cantitate de dioxid de carbon, părțile care au fost intens defrișate și-au pierdut această capacitate.

Cercetătoarea susține că nu contează dacă precipitațiile sunt abundente pentru că unele zone nu mai au deloc capacitatea de a absorbi dioxidul de carbon. Luciana Gatti insistă că situația se înrăutățește de la an la an, chiar dacă cercetătorii au tras nenumărate semnale de alarmă din cauza faptului că Pădurea Amazoniană începe să-și piardă din această abilitate indispensabilă omenirii.