România poate da bani operatorilor economici pentru amenajarea unei rețele de încărcare a mașinilor electrice și hibrid, iar măsura nu se încadrează la categoria ajutor de stat, a concluzionat Comisia Europeană. În planul prezentat la Bruxelles, România a comunicat un buget de 53 de milioane EUR pentru perioada 2020-2025, pentru dezvoltarea unei rețele de stații de reîncărcare a vehiculelor hibride și electrice.

Statie incarcare masini electriceFoto: Electrica

Comisia consideră că măsura va favoriza creșterea considerabilă a ponderii vehiculelor cu emisii scăzute, aducând o contribuție majoră la reducerea emisiilor de CO2 și de poluanți, în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă și mediu, precum și cu țintele stabilite de Pactul ecologic european. De asemenea, Comisia a constatat că ajutorul va fi acordat prin intermediul unei proceduri concurențiale de ofertare și că se vor institui garanțiile necesare pentru ca ajutorul să fie limitat la minimul necesar.

„România va contribui la combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul ecologic european. Această schemă va reduce emisiile nocive generate de autovehicule și va îmbunătăți sănătatea cetățenilor, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența”, a declarat vicepreședinta executivă, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, potrivit unui comunicat emis luni de Comisia Europeană.

Rețeaua de stații va acoperi zonele urbane, suburbane și rurale.

Schema de finanțare este deschisă tuturor operatorilor economici care îndeplinesc anumite criterii, de exemplu în ceea ce privește echiparea cu prize. Beneficiarii vor fi selectați printr-o procedură deschisă și transparentă de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub formă de granturi.

Comisia a evaluat măsura de ajutor în temeiul normelor privind ajutoarele de stat, în special articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activități economice de interes comun, în anumite condiții.