Un codalb rănit de o alice a fost găsit pe un câmp din județul Teleorman, iar Societatea Ornitologică România, care a preluat acvila și a transportat-o la Fundația Visul Luanei, vorbește despre un ”caz incontestabil de braconaj”.

codalb ranitFoto: Fundatia Visul Luanei

”Caz incontestabil de braconaj, la Teleorman! Un codalb, cea mai mare acvilă din Europa, a fost împușcat cu alice. Cu osul praf, pasărea nu se mai putea hrăni. A fost găsită de un paznic de vânătoare, preluată marți de colegii noștri de la SOR și transportată la Fundaţia Visul Luanei pentru a fi tratată!”, a postat miercuri pe Facebook Societatea Ornitologică România (SOR).

Potrivit medicilor veterinari de la Fundația Visul Luanei, ”pe lângă starea avansată de slăbire, a fost identificată o fractură în proces de calusare la nivelul tibio-tarsului stâng și o alică sub piele la nivelul membrului drept”.

”Bănuim că fractura a fost cauzată de o altă alice care s-a dezintegrat la impactul cu osul. Dat fiind faptul că osul respectiv este în proces de reosificare, fractura s-a produs cu mai multe zile în urmă, iar animalul a supraviețuit în această perioadă din resursele corporale preexistente și cadavre găsite, fiind o specie ocazional necrofagă. Aripile și celelalte funcții par a fi în regulă. Sperăm că se va putea recupera corespunzător și după o perioadă de reabilitare să o putem elibera”, arată medicii de la Centrul de Reabilitare al Fundației.

Potrivit Fundației Visul Luanei, codalbul este o specie pe cale de dispariție și strict protejată în România, vânătoarea ei fiind interzisă și încadrată ca infracțiune.