Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat marţi că fumul provocat de incendiile care afectează Australia, deja detectat pe celălalt mal a Pacificului în America de Sud, ar putea face înconjurul lumii în actualele împrejurări, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres.

Incendii AustraliaFoto: State Government of Victoria

"Sateliţi ai Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei din SUA arată că fumul, deja vizibil în Chile şi Argentina, este pe cale să dea ocol Pământului", a declarat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a OMM, Clare Nullis.

Incendiile din Australia, care au provocat moartea a peste 20 de persoane, au distrus sute de case şi au generat pierderi economice grave, sunt totodată responsabile de o deteriorare a calităţii aerului ce constituie "o ameninţare pentru sănătate", a reamintit o sursă oficială.

Fumul degajat de incendii are impact asupra sănătăţii unor colectivităţi sensibile - copii, femei însărcinate şi vârstnici, şi poate afecta pacienţii cu boli respiratorii şi cardiace, a precizat la conferinţa de presă de la Geneva şi purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Fadela Chaib.

Incendiile din Australia "provoacă distrugeri uriaşe vieţii sălbatice, ecosistemelor şi mediului înconjurător", a precizat Nullis, care a subliniat că, în pofida ameliorării aduse de o scădere uşoară a temperaturilor, ce este mai rău încă nu a venit, având în vedere că vara din emisfera sudică de abia a început.

Purtătoarea de cuvânt a OMM a explicat că, deşi schimbările climatice nu sunt singura cauză a unor incendii, favorizate de o vreme deosebit de uscată, încălzirea globală joacă "fără îndoială" un rol în situaţia catastrofală din Australia.