Executivul a aprobat, vineri seara, o hotărâre care prorogă cu șase luni termenul pentru operaționalizarea SUMAL, sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase rezultate din exploatarea pădurilor din România, conform Mediafax.

Costel AlexeFoto: Facebook/ Costel Alexe

Astfel, Guvernul a adoptat, hotărârea privind prorogarea termenului prevăzut la art. 3 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1004/2016 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn.

La începutul ședinței, ministrul Mediului Costel Alexe l-a asigurat pe Ludovic Orban că SUMAL va fi operațional în șase luni, așa cum și-a asumat la preluarea guvernării. Executivul a mai aprobat, vineri, o OUG privind prorogarea cu un an a termenului pentru aprobarea și finanțarea programelor multianuale prioritare de mediu și gospodărire a apelor.

Întrebat de premier de ce este necesară o amânare a termenului, ministrul Mediului a răspuns:

„Pentru că suntem în situația în care suntem în diferite grade de realizare a investițiilor și au nevoie de timp”.

Alexe a adăugat că finanțarea programelor multianuale de mediu și gospodărirea apelor trebuia finalizată din anul 2017. El a precizat că are alocate sumele în bugetul pentru 2020 pentru aceste programe.

Șeful Executivului a adăugat că nu au fost finalizate programele deoarece nu au primit alocările necesare finanțării investițiilor. Pe 14 decembrie, ministrul Mediului a afirmat, la Iași, că primește mesaje din partea procesatorilor de lemn, prin care i se transmite că operaționalizarea bazei de date ce va conține informații despre domeniul silvic nu este văzută cu ochi buni.