State membre UE au blocat un nou set de reguli prin care s-ar fi decis căror produse financiare li se pot aplica etichetele de „verde” și „sustenabil”, au anunțat oficiali ai UE, gest care reprezintă un regres major pentru ambițiile climatice ale blocului, potrivit Rador care citează Reuters.

Elevii manifesteaza pentru actiune climaticaFoto: Facebook/ Fridays for Future Romania

Decizia a blocat un acord care abia fusese încheiat săptămâna trecută între Parlamentul European (PE) și președinția finlandeză a UE, lăudat de negociatori drept un compromis istoric ce ar putea crea un standard global privind obligațiunile verzi și alte produse financiare vizând investitorii cu conștiință climatică.

Regatul Unit, Franța, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Bulgaria și Slovenia s-au opus acordului la o întrunire a diplomaților UE de la Bruxelles, temându-se că el va împiedica etichetarea cu „verde” a investițiilor în energia nucleară și în proiecte pe bază de cărbune.

Asemenea investiții nu au fost explicit excluse din noile clasificări ale UE, cunoscute și drept taxonomie, dar, conform regulilor, ar fi fost foarte dificil să fie etichetate cu „verde”, existând potențialul reducerii finanțării viitoare pentru industriile respective.

Franța se bazează pe energia nucleară, iar alte state europene încă sunt în mare măsură dependente de cărbune și susțin și energia nucleară.

PE dorea excluderea clară a finanțării energiei nucleare și combustibililor fosili din definiția investițiilor verzi, însă a acceptat compromisul.

„Parlamentul nu va renegocia”, a declarat Bas Eickhout, principalul europarlamentar responsabil de chestiune, îndemnând Franța să-și lase deoparte reținerile și să permită ca acordul să fie aprobat de majoritatea necesară a membrilor UE.

Acord verde?

Regresul a survenit în aceeași zi în care Comisia Europeană și-a dezvăluit proiectul „Acordului Verde” propriu, un pachet de măsuri încă nedetaliate urmărind înverzirea blocului și reducerea drastică a emisiilor de carbon.

Taxonomia e considerată un pilon esențial al acestei strategii, întrucât ea poate mări finanțarea pentru energia regenerabilă și alte proiecte verzi, combătând simultan așa-zisa „mușamalizare verde” [„greenwashing”] prin care companiile pretind fără o bază reală că au politici verzi.

Conform legislației europene, PE și guvernele membre trebuie să ajungă la un compromis în privința proiectelor legislative asupra cărora au viziuni diferite. Negocierile au fost purtate în numele statelor UE de către Finlanda, care deține președinția de șase luni a UE până la sfârșitul anului.

Statele acceptă de obicei compromisul încheiat de reprezentantul lor, dar blocarea legii finanțării verzi evidențiază neînțelegerile profunde existente în cadrul blocului pe această temă.

Guvernele au considerat că Finlanda și-a depășit mandatul de negociere prin acceptarea textului compromisului, a declarat un oficial. Acum va trebui convenit un nou mandat, probabil săptămâna viitoare.

Dacă PE va fi de acord, discuțiile ar trebui să se reia în zilele următoare pentru a se ajunge la o înțelegere înainte de finalul anului, a precizat oficialul.

„Încă mai lucrăm la acord, și credem că există toate șansele pentru un acord până la începutul săptămânii viitoare. Are nevoie doar de o revizuire a formulării”, a declarat un diplomat francez.