Marşuri ale elevilor pentru declararea stării de urgenţă climatică, vineri seară în mai multe oraşe

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 29 noiembrie 2019, 22:00 Actualitate | Mediu


Elevii manifesteaza pentru actiune climatica
Foto: Facebook/ Fridays for Future Romania
Câteva sute de tineri, majoritatea elevi, au participat, vineri seară, în Bucureşti, la un marş cu scopul convingerii autorităţilor să se implice mai activ în lupta împotriva schimbărilor climatice, relatează Agerpres.

Pe parcursul evenimentului, care a avut loc între Piaţa Universităţii şi Palatul Parlamentului, tinerii au cerut declararea stării de urgenţă climatică şi au scandat sloganuri împotriva folosirii cărbunelui, împotriva folosirii automobilelor şi împotriva exploatării forestiere.

Intitulată "Ziua pentru acţiune climatică", acţiunea a avut programate manifestări similare vineri seara şi în Târgu Jiu, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Braşov, Bacău, Târgu Ocna şi Craiova, potrivit organizatorilor.

Organizatorii marşului, grupurile de activism climatic Fridays For Future România şi Climate Strike România, au declarat că au trei revendicări către autorităţi: o tranziţie energetică de la cărbune la energie regenerabilă, introducerea de cursuri de educaţie climatică inter-disciplinară în şcoli şi dezvoltarea infrastructurii pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

"Ne dorim să se declare stare de urgenţă climatică şi să se adopte revendicările noastre, pentru că doar o declaraţie politică nu ne ajută cu nimic, dacă ei nu sunt dispuşi să-şi asume şi nişte măsuri şi legi care să facă cu adevărat ceva concret în ceea ce priveşte criza climatică", a declarat pentru Agerpres Mădălina Scarlat, reprezentanta Fridays For Future România şi Climate Strike România.

Aceasta a subliniat că este necesară recalificarea profesorilor din şcoli, pentru ca "educaţia climatică" să poată fi predată de aceştia inter-disciplinar, în cadrul mai multor materii din curicula şcolară.

"Avem trei revendicări mari şi tari: tranziţie climatică justă, iar prin asta înţelegem să trecem de la cărbune la energie 100% regenerabilă, dar să se creeze nişte industrii secundare pentru ca acele comunităţi să poată să existe, nu să intre într-un proces în care nu mai au locuri de muncă şi o duc foarte greu. Ne dorim educaţie climatică într-un mod inter-disciplinar, ne dorim să se investească în recalificarea profesorilor, pentru că o criză climatică nu afectează doar, să zicem, geografia, că anumite ţări îşi vor schimba structura hărţii, datorită nivelului creşterii mărilor şi oceanelor, afectează şi economia, şi diversitatea, şi partea ecologică, şi atunci ne dorim să se studieze schimbările climatice în şcoli, dar inter-disciplinar. Vrem concret să se studieze schimbările climatice, să se studieze efectele lor, să se studieze efectele pe care le au asupra ţărilor, cum ne afectează asta viitorul, şi vrem să se facă asta inter-disciplinar, nu să se introducă o altă materie ca să se încarce şi mai mult programa şcolară, care şi aşa este încărcată, ci să se recalifice profesorii ca să poate să integreze problema schimbărilor climatice în curicula deja existentă", a precizat reprezentanta Fridays For Future România şi Climate Strike România.

Aceasta a criticat companiile de salubritate, susţinând că acestea colectează nediferenţiat deşeurile reciclabile colectate de populaţie.

"Prin tranziţie justă ne dorim şi ca să se investească în transportul în comun, ca să reducem numărul de maşini din trafic, ca să reducem cantitatea de CO2 pe care o emitem în atmosferă, ne dorim infrastructura deşeurilor, pentru că în România 50% din deşeurile care se reciclează sunt importate, pentru că România nu colectează selectiv suficient, şi deci ne dorim să se creeze această infrastructură a deşeurilor, pentru că avem legislaţie, dar chiar dacă cetăţenii îşi colectează selectiv în casă, firma de salubritate vine şi le pune în aceeaşi maşină", a afirmat Mădălina Scarlat.

Ea a explicat că grupurile de mobilizare climatică pe care le reprezintă includ şi copii de 13 sau 14 ani, dar se adresează în egală măsură şi adulţilor.

"Mişcarea este a tinerilor, este pornită de tineri, avem în echipele noastre copii de 13 ani, de 14 ani, de 15 ani, dar mişcarea se adresează tuturor. Avem şi părinţi cu noi, avem şi adulţi cu noi, şi profesori care au înţeles că e important să fie alături de noi şi că e important să lucrăm împreună, pentru că altfel nu avem o şansă. Nu mai putem vorbi de individualism al ţărilor, pentru că nu o să rezolvăm nimic. Dacă vrem să avem o şansă la supravieţuirea speciei umane, trebuie să lucrăm împreună", a adăugat reprezentanta Fridays For Future România şi Climate Strike România.

Aceasta a susţinut că cele două grupări nu sunt organizatoare ale evenimentului, ci doar facilitatori, iar organizatori îi consideră pe toţi participanţii.

"Noi doar facilităm, organizatori sunt toţi oamenii care au venit aici. Din punctul nostru de vedere toţi oamenii care au venit aici sunt organizatori. Noi am creat spaţiul necesar pentru ca aceşti oameni să vină în stradă şi să îşi spună punctele de vedere şi să tragă un semnal de alarmă că nici ei nu se simt în siguranţă în ceea ce priveşte viitorul", a încheiat Mădălina Scarlat.

"Fridays for Future" şi "Climate Strike" sunt două din sloganurile sub care grupuri de elevi din numeroase ţări participă la auto-denumite "greve şcolare pentru climă", inspirate de activista de mediu suedeză Greta Thunberg, care a organizat prima astfel de "grevă şcolară pentru climă" la 15 ani, în august 2018, în faţa Parlamentului Suediei.

În acest an, activista suedeză pentru mediu în vârstă de 16 ani a anunţat că îşi întrerupe studiile şcolare pentru un an, pentru a participa la evenimente de protecţie a mediului. Greta Thunberg a fost diagnosticată de medici cu sindrom Asperger, tulburare obsesiv-compulsivă şi mutism selectiv. Activista suedeză a fost invitată să susţină discursuri de către numeroase organizaţii internaţionale, printre care ONU şi UE, a primit zeci de premii de la diverse organizaţii şi s-a întâlnit inclusiv cu Papa Francisc, pe care l-a invitat să se alăture "grevei pentru climă".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1713 vizualizari

 • 0 (22 voturi)    
  Pretentii politice fara studii (Vineri, 29 noiembrie 2019, 22:18)

  Victtor [utilizator]

  Copiii recita texte cu iz politic si incearca sa para savanti.
  Ar fi util sa astepte inca 20 de ani in care sa faca studii avansate si sa lucreze real in cercetare. Dupa aceea ar putea sa emita niste opinii, acum nu.
  • -1 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 noiembrie 2019, 22:26)

   [anonim] i-a raspuns lui Victtor

   • +1 (1 vot)    
    Stii Gogule, daca tu crezi ca dioxidul de carbon (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 20:42)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

    e ala care face aerul de kko poti sa te iei de mana cu Ceauseasca.
    Pe copilasi ii inteleg, sunt mici si manipulabili.
  • -1 (11 voturi)    
   destepti de dau pe afara (Vineri, 29 noiembrie 2019, 23:05)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Astia nu inteleg ca noaptea nu e soare sau ca vantul nu e la comanda, ca sa poti inlocui carbunele cu ceva la voia intamplarii. I-as opera, pe ei si pe parintii lor, numai in spitale alimentate exclusiv din regenerabile. Si fara grupuri electrogene sau baterii tampon, ca alea polueaza.

   Macar daca cereau cu inlocuire carbune cu turbine pe gaz, care polueaza mult mai putin, dar ar insemna sa gandeasca, ceea ce nu e cazul. Viitoare sarja de oengisti cu gura mare, care nu pot produce decat lozinci goale.
 • -4 (8 voturi)    
  Pun pariu ca... (Vineri, 29 noiembrie 2019, 22:33)

  Alui [utilizator]

  Fridays For Future România şi Climate Strike România primesc indicatiile direct de la Moscova! SRI cu ce se ocupa?
 • 0 (8 voturi)    
  Păi dacă-i urgență atunci se cer măsuri urgente (Vineri, 29 noiembrie 2019, 23:24)

  Amerlocu [utilizator]

  Normal ar trebui să li se confiște pe loc protestatarilor hainele, încălțămintea și telefoanele. Toate astea sunt generatoare de amprente de carbon imense. Apoi ei ar trebui să învețe să treacă iarna încălzindu-se de la panoul electric sau de la morișca de vânt. Că doar e încălzire globală și n-o fi prea cald. Nu e clar câți ar apuca primăvara dar asta e parte a selecției naturale. E firesc ca exemplarele degenerate ale speciei să fie eliminate pe cale naturală.

  Sunt de asemenea liberi cu toții să boicogteze apa caldă, automobilele autobuzele, trenurile și avioanele.
 • -1 (7 voturi)    
  Schimbările climatice nu sunt politica (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 0:05)

  Koczka [utilizator]

  Suntem tara din UE cu cele mai grave agresiuni asupra mediului, de Robert. In afara de defrișările masive mai popularizate as vrea sa mă refer și la creșterea animalelor vii pentru export, o activitate neindustriala care constituie o reală amenințare a mediului. La rumegătoare de pildă, cantitatea de metan răspândită în atmosfera in cazul unei vaci este de patru ori mai mare decat a unui porc și de șase ori față de oaie. Metanul emanat de o vaca in atmosfera într-un an este egal cu cel răspândit de un autocamion poluant pe o distanță de 100;km. Daca bioxidul de carbon a crescut cu 31% in atmosfera in ultimii 250 de ani, metanul a crescut cu 148;%, metanul fiind un factor mai important decât CO2 la încălzirea globală. Recent la ideea de a opri exportul de animale vii, persoane iresponsabile au declarat că România nu dispune de capacități suficiente de prelucrare . Cine ne oprește să reducem producția de rumegătoare macar la capacitățile existente, la fel să reducem cantitatea de lemn exploatată la o cantitate posibil de prelucrat in tara ? De ce sa ne periclităm viitorul pe baza creșterii nesustenabile a unor activități poluante. Nici macar gestiunea deșeurilor nu constituie o urgenta in agenda administrațiilor locale și centrale din Romania. Importam masiv deșeuri poluante odată cu ambalajele de plastic,bcarton sau aluminiu ale unor mărfuri din afara
  Sortarea gunoiului este o poveste inca la noi. Am văzut cum la metroul bucureștean deși există recipiente cu trei categorii de deșeuri, colectarea se face otova în saci de plastic.
  Aceasta iresponsabilitate generalizată ne otrăvește viața și în curând va contribui la creșterea necontrolabilă a temperaturilor și probabil sfârșitul vieții pe Pământ.
  Așa că dle Robert, copiii sunt cei mai îndreptățiți să protesteze !
  • +2 (4 voturi)    
   Tocmai că e vorba de politică și ignoranță (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 13:29)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   Nimeni nu poate dovedi experimental faptul că metanul sau dioxidul de carbon genereaă orice formă de efect de seră măsurabil la concentrațiile lor atmosferice de 0.04% respectiv de 0.18%. Principalul afgent al efectului de seră e umidititatea atmosferică ce practic nu are legăturiă cu activitatea umană. Problema ecologiștilor e că nici măcar ei nu îndrăznesc (pe moment, dar urmează și asta) să se lupte cu norii :)

   Crezi în baerațiile alea pe care le debitezi? Foarte bine! Fă-te vegetarian, renunță la tot ce înseamnă civilizație, începând cu casa, electricitatea, îmbrăcămintea, transportul de price fel afară de talpă. Însă învață să nu mai interferi cu modul de viață al altora. Pentru că până la urma la asta se reduce „ecologia”. La preluarea controlului asupra vieții celolrlați și la transformarea lumii într-un infern de genul celui comunist doar pentru ca niste incapabili, ce în mod normal ar fi rămas drojdia societății, să acapareze puterea...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by