Aproape jumătate dintre europeni sunt îngrijorați în legătură cu fenomenul schimbării climatice, mai mult decât în legătură cu pierderea slujbei sau cu posibilitatea unui atac terorist, potrivit unui studiu realizat de European Investment Bank (EIB), în timp ce legislatorii europeni au declarat urgență climatică, scrie CNA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sondajul EIB a fost realizat cu ajutorul a 30.000 de participanți din 30 de țări, inclusiv China și SUA. Rezultatele arată că 47% dintre europeni văd schimbarea climatică ca pe o primă amenințare la adresa vieții lor, deasupra ratei șomajului, migrației la scară largă sau terorismului.

"Cetățenii europeni sunt foarte îngrijorați de schimbarea climatică și de impactul acesteia asupra vieții lor de zi cu zi și asupra viitorului", a declarat Emma Navarro, vicepreședinte EIB, responsabilă pentru acțiunile legate de mediu și de climă.

"Ceea ce este interesant, mulți dintre ei sunt optimiști în legătură cu posibilitatea reversibilității situației. Din nefericire, știința ne arată contrariul. Avem o singură șansă de a limita încălzirea globală și de a diminua efectele sale", a adăugat ea.

EIB se află sub tutela guvernelor UE și este cea mai mare instituție publică internațională de creditare. Aceasta are sarcina de a finanța investițiile legate de schimbările climatice, o prioritate pentru noua Comisie Europeană. Acest sondaj este primul din 4, planificat de EIB.

De asemenea, rezultatele de acum au arătat că îngrijorările referitoare la schimbarea climatică sunt mai mari în China decât în Europa, procentul chinez fiind de 73%, iar în SUA procentul s-a ridicat la 39%. În SUA, cei mai mulți sunt îngrijorați de accesul la serviciile de sănătate.

Studiul a arătat și că 41% dintre tinerii europeni, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, mai ales din țările sudice, precum Spania, Grecia și Franța, cred că vor fi nevoiți să se relocheze din cauza schimbării climatice.