O treime din speciile de plante tropicale din Africa se află într-un potențial pericol de extincție, potrivit unei evaluări preliminare publicate miercuri, în Science Advances, scrie France 24.

Padure Africa de VestFoto: sites.google.com

Cea mai de încredere listă de specii aflate în pericol este faimoasa Listă Roșie, ținută de Uniunea Internațională de Conservare a Naturii (IUCN). Deși lista este relativ completă în ceea ce privește mamiferele și păsările, este incompletă atunci când vine vorba de plante, doar 10% fiind analizate.

Aceste evaluări sunt exigente și durează mult timp, iar pe în lume există peste 350.000 de specii de plante. Pentru a rezolva această problemă, o echipă coordonată de un botanist de la Insitutul Național de Cercetare pentru Dezvoltare Sustenabilă, Thomas Couvreur, a realizat o analiză computerizată în cazul a peste 22 de mii de specii de plante din Africa tropicală. Pentru a realiza analiza, cercetătorii au folosit informații dintr-o bază de date numită Rainbio, susținută de French Foundation for Biodiversity Research.

Rezulatele au arătat că 32% dintre specii, sau aproape 7.000, au fost clasificate ca potențial amenințate, o concluzie bazată pe unul dintre cele două criterii recunoscute de IUCN - o scădere recentă a maselor populației sau a distribuirii geografice. Regiunile care s-ar cofrunta cu cel mai mare pericol ar fi Etiopia, centru Tanzaniei, DR Congo și pădurile din Africa de Vest.