Schimbarea climatică ar putea costa în mod direct economia mondială 7.900 miliarde de dolari până la mijlocul secolului, în contextul în care seceta, inundațiile și pierderea recoltelor împiedică dezvoltarea și amenință infrastructura, dezvăluie o nouă analiză publicată miercuri, scrie France 24.

HotNews.roFoto: Hotnews

Indicele de rezistență la schimbarea climatică calculat de The Economist Intelligence Unit (EIU) a luat în considerare cât de pregătite ar fi 82 dintre cele mai mari economii ale lumii, arătând că, pe baza trendurilor din prezent, urmările schimbărilor de temperatură ar duce la pierderea a 3% din PIB-ul global, până în 2050. Analiștii implicați, care au evaluat nivelul de expunere al fiecărei țări la schimbarea climatică, susțin că cele din Africa sunt cele mai amenințate.

În general, națiunile în curs de dezvoltare sunt mai vulnerabile în fața acestor riscuri decât națiunile bogate.

"Bogăția contează", a declarat John Ferguson, directorul EIU, pentru AFP. "Națiunile mai bogate sunt mai rezistente în fața impactului schimbării climatice, deci acest lucru amenință cu adevărat traiectoria de creștere a lumii aflate în curs de dezvoltare, în timp ce ele [țările din această categorie] încearcă să prindă din urmă lumea dezvoltată."

Dintre țările studiate, Angola pare să fie cea care ar putea pierde cel mai mult - până la 6.1% din PIB. Studiul a evaluat infrastructura, expunerea geografică la secetă severă, eroziunea solului și creșterea nivelului mării.

Nigeria (5.9% din PIB), Egipt (5.5%), Bangladesh (5.4%) și Venezuela (5.1%) au fost următoarele state din topul celor mai amenințate.