Legea prin care ariile protejate vor fi administrate de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) a fost promulgată, vineri, de președintele Klaus Iohannis, informează Mediafax. Actul normativ are în vedere gestionarea unitară a acestor arii și a realizării proiectelor de infrastructură.

Arie protejataFoto: USER UPLOADED

„Prin măsurile propuse, în cadrul procedurilor de reglementare pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură mare se vor elimina blocajele, amânările sau prelungirile nejustificate de emiterea/neemiterea avizului de către custozii actuali astfel încât ANANP va uniformiza procedurile de emitere a avizelor. Preluarea atribuțiilor de la custozi de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, va duce la suplimentarea Bugetului de Stat prin tarifele stabilite pentru emiterea avizelor și pentru desfășurarea unor activități în ariile naturale protejate”, potrivit expunerii de motive a Legii.

Actul normativ promulgat, vineri, de Klaus Iohannis prevede eliminarea nțiunii de custode de arie naturală protejată, precum şi organizaţiile neguvernamentale dintre entităţile care pot administra arii naturale protejate.

De asemenea, felul în care va fi atribuită administrarea ariilor naturale protejate va fi stabilit printr-o metodologie elaborată de ANANP şi va fi aprobată printr-un ordin al șefului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

„Atribuţiile custozilor sunt preluate de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate prin structurile sale teritoriale”, conform Legii promulgate de șeful statului.

Totodată, ANANP „poate încheia parteneriate pentru administrarea ariilor naturale protejate prevăzute mai sus cu persoane juridice de tipul: instituţii de învăţământ şi cercetare, muzee, autorităţi publice locale, organizaţii neguvernamentale, care desfăşoară activităţi în domeniul ariilor naturale protejate”, potrivit actului normativ.

„Administrarea ariilor naturale protejate şi a celorlalte bunuri ale patrimoniului natural aflate în reţeaua naţională de arii naturale protejate se face, potrivit legii, prin: a) structurile teritoriale din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate; b) structuri de administrare special constituite, cu personalitate juridică, aflate în coordonarea/subordinea, după caz, a unor regii autonome, companii şi societăţi naţionale, autorităţi ale administraţiei publice locale, servicii descentralizate ale administraţiei publice centrale, instituţii ştiinţifice de cercetare şi de învăţământ din sectorul public şi privat, asociaţii de dezvoltare intercomunitară, muzee, constituite potrivit legii şi aflate în relaţie contractuală cu Agenţia Naţionala pentru Arii Naturale Protejate; c) Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, aflată în subordinea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pădurilor, pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, mai prevede legea.

Legea a fost adoptată decizional de Camera Deputaților pe 3 iulie, iar pe 8 iulie, deputații PNL și USR au sesizat Curtea Constituțională, însă judecătorii CCR au respins ca neîntemeiată sesizarea, pe 9 octombrie.