Legea Carbon-zero a guvernului Noii Zeelande a trecut, susținută aproape unanim, joi, după ce Partidul Național a fost de acord să ofere sprijinul noului proiect de lege pentru mediu, scrie Stuff.co.nz.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ciuda susținerii față de legea pentru mediu, Partidul Național a formulat mai multe modificări privind legea, pe care le-ar face în primele 100 de zile, în cazul în care ar veni la putere. Printre acestea se numără și eliminarea controversatului obiectiv privind gazul metan și solicitarea unei comisii independente care să seteze acest standard.

Voturile Partidului Național nu sunt necesare pentru ca legea să treacă, însă sunt extrem de importante, arătând dacă legea va putea supraviețui după acest guvern, o speranță arzătoare a Ministrului pentru Schimbarea climatică, James Shaw. Shaw s-a întâlnit și a negociat cu partidul pentru aproape un an.

Potrivit noii legi, o comisie independentă pentru schimbarea climatică va fi formată, care va consilia guvernele în chestiuni legate de cum să ajungă la obiectivele scrie în lege - emisii zero de CO2 până în 2050.

Obiectivele vor fi atinse cu bugete pentru carbon, plănuite pe 5 ani, la recomandarea comisiei. Shwan speră ca legea că definească un cadru pentru reducerea emisiilor în timp, precum cadrul financiar creat la începutul anilor 1990, care a ajutat guvernul să reducă semnificativ datoriile.