Spania s-a oferit să găzduiască conferința pentru mediu COP25, din decembrie, după ce săptămânile de proteste violente din Chile au forțat guvernul să anuleze atât întâlnirea pe această temă, cât și summitul APEC, de luna viitoare, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Joi după-amiază guvernul Spaniei a anunțat că prim ministrul Pedro Sanchez s-a oferit să-l ajute pe președintele statului Chile, Sebastian Pinera, "cu orice e nevoie" - inclusiv găzduirea summit-ului în Madrid.

Într-un comunicat de presă, el a adăugat că Spania consideră că "acțiunea multilaterală pentru mediu este o prioritate și pentru ONU și pentru UE, una care necesită cele mai puternice angajamente din partea noastră".

Guvernul Spaniei a declarat că oferta sa a fost transmisă către ONU de Carolina Schimdt, ministrul pentru mediu din Chile, care este, de asemenea, și președintele numit al COP25. Oferta va fi analizată de ONU în cadrul unei ședințe, în Bonn, săptămâna viitoare.

Pinera a dat vina pe "circumstanțele dificile: cu care se confruntă Chile pentru a se retrage din poziția de gazdă a COP25 și a susținut că prioritatea guvernului său este de a restaura ordinea publică, securitatea și pacea socială.

"Aceasta a fost o decizie foarte dificilă - care ne-a provocat suferință - pentru că înțelegem perfect importanța (evenimentelor) pentru Chile și pentru lume, a spus Pinera miercuri", când a anunțat decizia.

Patricia Espinosa, secretarul executiv pentru schimbarea climatică din cadrul ONU, a afirmat că ONU explorează alternative legate de locul de găzduire.