Activista suedeză Greta Thunberg a refuzat marți să accepte un premiu pentru activitatea sa în ceea ce privește protecția mediului, susținând că mișcarea pentru mediu are nevoie ca oamenii de la putere "să înceapă să asculte" știința, nu premiile, scrie France 24.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tânăra, care a inspirat milioane de oameni să se alăture mișcării sale Fridays for Future, a primit această onoare la ceremonia din Stockholm, organizată de Consiliul Nordic, o entitate regională pentru cooperare interparlamentară.

Thunberg a fost nominalizată pentru eforturile sale de Suedia și de Norvegia și a câștigat premiul anual pentru mediu al organizației. Însă după ce a fost anunțat, un reprezentant al activistei a spus publicului că ea nu va accepta premiul, sau suma de bani oferită prin acesta, în jur de 46.800 de euro, potrivit agenției de presă TT.

Ea a scris despre această decizie într-un post pe Instagram, din SUA.

"Mișcarea pentru mediu nu are nevoie de mai multe premii", a scris ea. "Ceea ce avem nevoie este ca politicienii noștri și oamenii de la putere să înceapă să asculte de știința din prezent, cea mai bună pe care o avem la dispoziție momentan."

Ea a mulțumit Consiliului Nordic pentru onoarea imensă, însă a criticat țările nordice pentru că nu se ridică la standardele care le-au adus o "reputație grozavă" în privința chestiunilor de mediu.

"Nu lipsește lauda în privința asta. Nu lipsesc cuvintele frumoase. Însă când e vorba despre emisiile noastre din prezent și despre amprentele noastre ecologice per capita... atunci este o cu totul altă poveste", a adăugat Thunberg. ​