O scurgere de petrol care a avut loc într-un râu din sud-estul statului Bangladesh amenință regiunea de reproducere a delfinului de Gange, care se află acum pe cale de dispariție, incidentul fiind descris de ecologiști ca un "dezastru major" pentru acest mamifer, scrie Phys.org.

Delfinul de GangeFoto: infoanimale.net

Un petrolier cu o încărcătură de 1.200 de tone de diesel s-a ciocnit vineri de o altă navă pe râul Karnaphuli, în apropiere de portul Chittagong. În urma accidentului, tone de combustibil au ajuns în apă, potrivit purtătorului de cuvânt al autorităților navale, Omar Faruk.

Cel puțin 10 tone de diesel s-a împrăștiat pe o arie de 16 km, a adăugat Faruk, însă presa locală a raportat că aria afectată e probabil să fie mai extinsă.

Ecologiștii au transmis că această scurgere reprezintă o amenințare serioasă la adresa biodiversității marine din zonă, mai ales pentru aproximativ 60 de delfini de apă dulce care se strâng în regiune în perioada de împerechere.

Expertul în biologie marină, Shafiqul Islam, a declarat că incidentul este un dezastru major pentru populația de delfini, deoarece aceștia ar putea inhala vapori toxici, de la suprafața apei.

"Delfinii ar putea suferi din cauza expunerii, atât acute, cât și cronice, prin sistemul lor respirator și prin înghițirea hranei contaminate", a spus specialistul pentru cei de la AFP.

Un înalt oficial din cadrul autorităților navale, Faridul Alam, a declarat pentru AFP că petrolul a fost îndepărtat, susținând că operațiunea a fost considerată de o "importanță majoră".