Luni seară, clubul sportiv Bahia, al celei mai mari echipe de fotbal din nord-estul Braziliei, și-a confruntat rivalii de la Ceará cu pete de ulei pe tricourile lor roșii și albastre. Aceasta a fost cea mai recentă expresie a frustrării tot mai crescute legate de o scurgere de petrol misterioasă care, din septembrie, a afectat aproximativ 2.200 de km pătrați de plajă, fără ca președintele Bolsonaro să reușească să gestioneze criza, scrie The Guardian.

Jair BolsonaroFoto: Agerpres/EPA

Nimeni nu știe de unde provine petrolul sau de ce a apărut pe plajele din Brazilia. Iar în timp ce social media a fost bombardată de înregistrări video cu voluntari care strâng uleiul, Bolsonaro a dat vina prima dată pe Venezuela, apoi pe "acțiuni criminale".

"Există un sentiment clar de revoltă față de lipsa de acțiune a guvernului", a declarat Marcus Melor, profesor de științe politice la Universitatea Federală din Pernambuco. "Guvernul suferă de un fel de miopie în înțelegerea seriozității acestei situații."

Luni, vicepreședintele Hamilton Mourão a anunțat că încă 5.000 de cadre militare vor fi trimise pentru a ajuta la curățarea regiunii, însă pentru mulți brazilieni, este prea puțin, prea târziu.

Joel de Oliveira Filho, 57 de ani, proprietar al unei pensiuni de pe plaja Carneiras, s-a alăturat altor locuitori din zonă care au început curățarea petrolului, cu ajutorul angajaților de la primărie. Nimeni din partea guvernului federal nu era prezent, potrivit lui.

În apropiere, în Bahia, voluntarii au organizat grupul Coast Guardians pentru acțiunea de curățare. Au 19.000 de urmăritori pe Instagram și au strâns 4.000 de dolari online pentru mănuși de protecție și măști.

Joi, procurorii federali din nord-est au ordonat guvernului să inițieze un plan național de urgență și au transmis că, până acum, acțiunile acestuia au fost ineficiente. Însă un judecător a decis că planul este deja în curs de operare și că guvernul ia destule măsuri.