Cantitatea de sticle de plastic vândute în UK este mai mare ca niciodată - specialiștii așteptându-se la o creștere și mai mare, în ciuda campaniilor de a renunțare la obiectele de unică folosință, scrie The Independent.

Sticla de plasticFoto: Captura YouTube

Experții spun că plasticul biodegradabil și compostabil - care este prezentat de multe ori ca fiind prietenos cu mediul - poate agrava situația poluării. Tot mai multe persoane poartă asupra lor sticle reutilizabile pentru a reduce dependența față de plasticul de unică folosință.

Însă în 2018, utilizare sticlelor de plastic a crescut cu peste 7%, potrivit companiei de cercetare a pieței, Zenith. Industria valoarează 3.3 miliarde de lire sterline.

"Tot ce am auzit sugerează că piața va continua să crească", a declarat Libby Peake, consilier pentru politici publice în cadrul tink tank-ului Green Alliance. Studiile sale arată că îndreptarea către cănile de aluminiu, sticlele din sticlă, carton sau chiar din plastic compostabil pur și simplu creează noi probleme de mediu, fără a scădea, de fapt, consumul total al sticlelor de apă din plastic.

Noțiunea de compostabil sau biodegradabil sugerează că plasticul este degradat până la dispariție. Cu toate acestea, pungile de plastic biodegradabile pot rămâne intacte până la 3 ani în ocean. Cel mai important, acești termeni nu înseamnă că materialul poate fi descompus în mediul natural.

"Cred că este foarte multă confuzie în ceea ce privește terminologia. Unele companii spun aceste lucruri sunt biodegradabile și termennul nu are o definiție standard atașată lui", a declarat Peake. "Am auzit o femeie vorbind despre pahare biodegradabile și spunea: Sunt un pic mai costisitoare, dar sunt grozave pentru că poți pur și simplu să le arunci pe jos când ai terminat."

Potrivit unei investigații pe care Greenpeace a publicat-o luna aceasta, companiile care investesc în tehnologiile noi de reciclare oferă speranțe false. Raportul lor arată că doar pentru că un produs este compostabil, biodegradabil sau realizat din plante, nu înseamnă că este bun pentru mediu.

Până în anul 2050, se estimează că 12 miliarde de tone de plastic vor polua mediul natural.