Dunele de nisip din nordul Saharei sunt căminul celor mai rapide furnici din lume, potrivit cercetătorilor, care le-au cronometrat în timp ce acestea căutau hrană în mijlocul canicular al zilei, scrie The Guardian.

Cataglyphis bombycinaFoto: Flickr

Înregistrările video arată furnicile în timp ce acestea fug pe nisipul extrem de fierbinte, la o viteză care se apropie de un metru pe secundă, echivalentul unei pisici domestice care fuge cu 120mile/h. Cu cât furnicile fug mai tare, cu atât se înalță mai sus în aer, ridicându-și toate cele 6 picioare deodată.

"Zboară în aer, fără a-și pune picioarele pe pâmânt, galopând cu pași mari", chiar și la viteze relativ mici, a declarat Sarah Pfeffer, care studiază comportamentul animalelor la Universitatea Ulm din Germania.

Există un motiv pentru care furnicile argintii din Sahara, sau Cataglyphis bombycina, au evoluat astfel. Spre deosebire de alte creaturi de deșert, care se adăpostesc în perioada zilei cu temperaturile cele mai ridicate, pentru furnici această perioadă este cea mai bună pentru căutarea hranei. Când deșertul este cel mai fierbinte, ele ies din cuib în căutarea hranei.

Pentru a supraviețui, aceste furnici au peri argintii care reflectă razele soarelui. Dar chiar și cu acest înveliș, ele abia supraviețuiesc la temperaturi de 60 de grade Celsius și au nevoie de o viteză impresionantă și de abilități de orientare excelente pentru a se întoarce în cuib înainte de a deveni victimile căldurii.