România este o țară ce "se îneacă în deșeuri, care se revarsă din majoritatea gropilor de gunoi", potrivit unui reportaj BBC, care încearcă să lămurească de ce, totuși, această țară importă deșeuri.

Reciclare in RomaniaFoto: Captura BBC

BBC arată că firmele de reciclare riscă să ajungă în situația de a nu funcționa la capacitate, ceea ce le-a determinat să importe deșeuri selectate, din țări precum Marea Britanie.

De ce se întâmplă acest lucru? La nivel local, oamenii nu se pricep la selectarea deșeurilor și aruncă toate gunoaiele în același loc, ceea ce face dificilă colectarea, susține sursa citată.

Aceasta afirmă că legislația de dată recentă are drept scop să alinieze reciclarea deșeurilor, în România, la standardele UE, dar situația s-a înrăutățit: dacă înainte erau firme particulare care selectau gunoaiele și le vindeau către unitățile de reciclare, autoritățile însărcinate acum cu acest lucru nu au suficiente resurse.

"Deocamdată, 90% dintre gunoaiele României ajung în gropile de gunoi, fie ele oficiale sau neoficiale. Există mii de gropi de gunoi în întreaga Românie", arată BBC.

Sursa citează reprezentantul unei firme de reciclare care arată că "acoperim jumătate din capacitatea noastră cu material local, 50% este material din toată Europa", fără acesta din urmă firma fiind nevoită să închidă jumătate din capacitate.

BBC precizează că nimeni de la Ministerul Mediului nu a fost disponibil să comenteze situația.