​Articol susținut de One United Properties

VIDEO REPORTAJ Parcul Natural Văcărești. Ce mituri și povești ascunde cel mai sălbatic loc din București/ Străinii îl prețuiesc, românii sunt indiferenți

de Daniela Mihai     HotNews.ro
Vineri, 11 octombrie 2019, 23:10 Actualitate | Mediu


Parcel Natural Văcărești
Foto: Hotnews
​​La un sfert de oră de mers pe jos de centrul Bucureștiului se află un loc inedit și sălbatic - Parcul Natural Văcărești. Unii îi mai spun ”Delta dintre blocuri”, alții nici măcar nu știu ce ascunde digul de pe Splaiul Unirii.

Zona mai păstrează încă amintirea caselor care au fost demolate la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, cel care voia să transforme Bucureștiul într-un port la Dunăre.După abandonarea proiectului gigant, imediat după Revoluție, totul s-a transformat într-un paradis, cu specii protejate de păsări și animale care trăiesc liber în natură: vidre, vulpi, țestoase de apă dulce sau șerpi.

Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești a explicat, pentru HotNews, ce mituri se spun despre acest loc și ce povești ascunde oaza din deșertul de beton.

Filmare: Matei Budeș. Montaj: Cătălin Voicu


Cum a apărut Parcul Natural București?

Dan Bărbulescu: ”Comuniștii voiau să facă aici un lac. Apa trebuia să fie adusă gravitațional din râul Argeș, dar Nicolae Ceaușescu a venit pe teren și a zis: în două săptămâni, vreau ca totul să fie gata! Ei (n.r. cei ce se ocupau de proiect) s-au speriat și au zis: băgăm apă! Și ce au făcut? Au tras apă din Dâmbovița. Numai că diferența dintre parc și Dâmbovița este de 8 metri, au pompat apa, dar lucrarea nu era finalizată și apa s-a scurs. Au fost inundate serele și cartierele de blocuri care se construiau atunci. Asta se întâmpla în august 1989, iar în decembrie 89 s-a terminat…

Mulți oameni nu au venit niciodată aici, în parc. Merg pe Splaiul Unirii, este și drumul acesta care duce la mare...se uită la digul care înconjoară parcul și ne spun: de câte ori nu am trecut pe aici, de acasă spre birou, nu ne-am putut imagina ca exista așa ceva. La un moment dat, era prevăzut ca în acest loc să se construiască un mare cartier rezidențial, cu vile de lux și terenuri de golf - intervenții care ar fi stricat definitiv ineditul și frumusețea parcului Văcărești. Nu noi am fost cei care au reușit stoparea acestor proiecte. Pur si simplu nu s-au putut construi, pentru că zona nu permite. Au fost planuri mari, au fost intenții ale unor persoane cu posibilități, firme mari. Am avut noroc, menirea acestui loc este să fie parc natural.”

O familie cu nouă copii a locuit în parc timp de 17 ani

Dan Bărbulescu: ”Înainte să înceapă demolarea pentru construcția lacului Văcărești, exista un cartier de case modeste, cu oameni pașnici, cu grădini sau livezi. Mulți dintre cei care locuiau în acest loc se reîntorc: mulți vin să culeagă nuci ori să adune plante pentru ceai, este locul unde ei s-au năcut și au trăit. În parc există câteva izvoare care alimentează bălțile. Mulți din cei care au locuit aici vin să bea apă și mulți spun că se simt mai bine. Dar nu știu dacă este adevărat, probabil că este un mit pentru că apa e destul de contaminată. Oamenii povestesc cu nostagie, parca vin într-un ținut nemaipomenit și se hrănesc cu apă.

O familie a trăit timp de 17 ani în Parcul Natural Văcărești. Familia Enache era formată din doi părinți și nouă copii, au trăit pe o insula, în stuf – pescuiau, prindeau păsări. Copii au crescut, iar între timp oamenii s-au mutat din parc. Tatăl, cu doi copii, lucrează în asociația noastră, sunt colegii noștri și cunosc parcul mai bine decât toți. Mă sună când apare vidra, sau când apar braconierii, cunosc păsările care ajung în parc, cunosc ca în palmă toate potecile.”

Mituri despre Văcărești: parcul nu este o groapă de gunoi, cu broaște râioase și șerpi veninoși

Dan Bărbulescu: ”Sunt o mulțime de mituri despre Parcul Natural Văcărești. De exemplu, broasca râioasă. Nu există această broască în Parcul Văcărești. Mulți spun că aici sunt șerpi veninoși . Chiar am stat de vorbă cu un om serios, care mi-a spus că a venit în parc și a văzut un șarpe veninos, chiar printre picioarele lui. E imposibil așa ceva. Un alt mit despre Parcul Văcărești este că e o zonă foarte murdară, mulți îl consideră chiar o groapă de gunoi. Poate la intrare, la coșul de gunoi, se mai strange uneori mizerie, pentru că mulți vin și aruncă acolo gunoiul. Dar potecile parcului sunt curate. Noi în fiecare dimineață venim în parc cu saci și adunăm gunoaiele, dacă nu intervenim o zi, se vede. Dar îmi place să cred că de la an la an, toți cei care vin în acest parc devin tot mai conștienți.

Incendiile – un pericol și o amenințare permanentă


Dan Bărbulescu:
”Marea problemă a parcului, mai ales în anotimpul uscat sunt incendiile. Mulți vin în parc, fumează și aruncă țigara la întâmplare. Dar sunt și oameni care au o plăcere să dea foc. Într-o zi, o persoană mi-a spus: mie îmi place să aprind focul. I-am răspuns că nu și-a ales locul potrivit pentru asta. Uneori, zărim focul de la Observator – este undeva, la etajul 16 al blocului de lăngă parc. De acolo avem o perspectivă clară a parcului, iar atunci când zărim un incendiu, trebuie să venim foarte repede. Până îmi iau cizmele și cobor, focul s-a extins în tot parcul”


Prințul Charles a sărutat o broască, iar scriitorul Jonathan Franzen a petrecut o zi incredibilă în parc

Dan Bărbulescu: ”Prințul Charles al Marii Britanii, ministrul austriac de Externe, numeroși ambasadori au fost încântați de ineditul, sălbăticia și frumusețea parcului. ”Ne-am dori să vină și demnitarii români să ne viziteze. Prințul Charles a venit în 2016, a sărutat și o broască. Eram cu un grup de copii în parc și am vrut să le arătăm, în acest fel, că toate sălbăticiunile acestea care trăiesc acum în parc sunt inofensive.

Anul trecut, a venit într-o vizită neașteptată, celebrul scriitor american Jonathan Franzen. Este un mare iubitor de păsări, a bătut la ușa noastră și ne-a spus că vrea să viziteze parcul. Eu am rămas făcă cuvinte, noroc cu biologul parcului, Vlad Cioflec și am organizat un tur care a început la șase dimineața și s-a încheiat după amiază, am fost și cu o barcă gonflabilă, chiar a fost o zi incredibilă.

Asociația Parcul Natural Văcărești – oamenii care au grijă de o comoară

Dan Bărbulescu: ”În 2017, am preluat administrarea acestui parc de la Ministerul Mediului. După doi ani de zile, statul român a schimbat legea de administrare a ariilor protejate, așa încât organizațiile neguvernamentale și alți actori nu au mai putut să le administreze. Noi ne-am trezit că avem un statut incert – pe de o parte suntem administratori, legal am pierdut dreptul acesta, dar dacă noi am fi plecat acasă, parcul ar fi rămas nesupravegheat. În momentul de față, suntem singurii care supraveghează parcul: nu vreau să mă vait și nici să mă laud, dar ne-am bucura dacă am lucra mai mult cu Ministerul Mediului, care este direct responsabil. Ne-am bucura foarte mult dacă am lucra cu Primăria Generală a Capitalei, cu care să rezolvăm problema conexiunii cu orașul - locuri de parcare sau un indicator care să arate drumul către parc.

Acest articol face parte dintr-o serie în care vom prezenta lucruri interesante, cu bune și rele, despre parcurile din România: parcuri frumoase, parcuri lăsate în paragină de autorități sau, dimpotrivă, renovate mai bine sau mai prost, povești amuzante despre parcuri, relația dintre oameni și parcurile copilăriei lor, poveștile de dragoste care s-au născut aici și multe altele.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16615 vizualizari

 • -2 (26 voturi)    
  Interesant (Vineri, 11 octombrie 2019, 23:31)

  Mazeta [utilizator]

  Un articol despre un parc natural, susținut de către un dezvoltator imobiliar. Hai că și rimează!
  • -10 (16 voturi)    
   Lacul era în probe în 89. Scurgerile se rezolvau. (Sâmbătă, 12 octombrie 2019, 10:03)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Nu mai tot denigrați proiectul lacului Văcărești ca era foarte bun. A fost umplut prin pompaj pentru a se vedea cum se comporta, era în teste. Urmau sa fie remediate scurgerile și apoi terminata aducțiunea din Argeș. Dar a venit lovitura de stat ruseasca din 22 Decembrie 1989 și totul s-a oprit.

   https://www.bucuresti-centenar.ro/lacul-vacaresti/

   Citat:
   "Dan Bărbulescu: ”Comuniștii voiau să facă aici un lac. Apa trebuia să fie adusă gravitațional din râul Argeș, dar Nicolae Ceaușescu a venit pe teren și a zis: în două săptămâni, vreau ca totul să fie gata! Ei (n.r. cei ce se ocupau de proiect) s-au speriat și au zis: băgăm apă! Și ce au făcut? Au tras apă din Dâmbovița. Numai că diferența dintre parc și Dâmbovița este de 8 metri, au pompat apa, dar lucrarea nu era finalizată și apa s-a scurs."
   • +8 (14 voturi)    
    BULSHIT (Sâmbătă, 12 octombrie 2019, 11:50)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Tampenia comunista curgea prin toate digurile. Inca un proiect megaloman de-al lui Ceausescu. Individul adusese tara practic in incetare de plati/faliment dar se grabea sa faca proiecte de genul asta.
    • +2 (12 voturi)    
     In 1989 datoria era plătită. Ce încetare de plăti? (Sâmbătă, 12 octombrie 2019, 17:25)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Cum sa ajungă Romania în 1989 la încetare de plați/faliment când datoria externa a tarii era plătită și țara avea peste 1.5 miliarde dolari în cont, ceea ce însemna vreo 10 mld. dolari la valoarea de azi, sau mai mult.
     • 0 (0 voturi)    
      N-are cum (Luni, 14 octombrie 2019, 12:49)

      JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      N-are cum gogule sa fi fost Romania in faliment. Ai vazut cum arata in anii 80? Arata a tara prospera, mane.
     • 0 (2 voturi)    
      Avea in cont... Curgea lapte si miere, da... (Luni, 14 octombrie 2019, 13:14)

      midufi [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      Mah, se vede ca habar n-ai ce spui.
      Stateam la coada pentru o paine de 4,75 lei, ii dadeam vanzatoarei 5,00 lei ca sa capat una, daca se putea proaspata.
      Cum te departai de capitala, era din ce in ce mai rau.
      Alimente pe ratie, dar nu era sigur nici asa ca le puteai cumpara.
      Mai terminati, mai, cu postarile astea de 1 copeica, nu va e rusine ?
    • -2 (6 voturi)    
     bai (Duminică, 13 octombrie 2019, 15:23)

     dragonic [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     unde ai auzit ma amaratule ca intra in incapacitate de plata cu 2mld de dolari in banci +cateva miliarde de incasat \=miliarde de la export -- acum ca sunt 25 mld euro datorie nu este incapacitate de plata ??? nu mai scrie aici ca habar nu ai !
     • 0 (2 voturi)    
      Unde sunt ma (Luni, 14 octombrie 2019, 12:48)

      JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui dragonic

      Unde sunt ma desteptule "miliardele" alea de incasat. Tu ai impresia ca niste dictatori isi respecta angajamentele? Tu ai incredere in cuvantul borfasilor?
   • +3 (13 voturi)    
    Intrebarea este (Sâmbătă, 12 octombrie 2019, 14:31)

    Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Era nevoie de acel lac? Pentru ce? Din cate stiu nu a fost din 1989 nici o inundatie catastrofala a Dambovitei. Deci Lacul Morii este de ajuns.

    Este nevoie de Casa Poporului? Ok, o avem deci e firesc sa o folosim. Dar era nevoie de ea?
    • +1 (15 voturi)    
     Era nevoie de turnul Eiffel în 1889? Nu. (Sâmbătă, 12 octombrie 2019, 17:54)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

     Era nevoie de turnul Eiffel, clădirea Pentagonului, turnurile gemene din New York, parlamentul de la Budapesta și alte edificii majestoase care sunt mai prin fiecare țara? Nu bineînțeles. Toate sunt construcții pentru prestigiul tarilor unde au fost făcute, fără a avea vreo alta justificare serioasa. Unele, ca turnul din Paris, s-au dovedit rentabile ca obiectiv turistic la zeci de ani după ce au fost terminate.

     In legătură cu lacul Văcărești, nu știu cum ar fi ajutat în cazul unor inundații provocate de Dâmbovița. Se pompa apa surplus în el?! ca natural apa nu avea cum sa ajungă acolo dacă acesta este cu 8 metri peste nivelul Dâmboviței. Rol anti-inundație are Lacul Morii.
     • 0 (8 voturi)    
      Am inteles ideea (Duminică, 13 octombrie 2019, 10:09)

      Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      Insa uiti un lucru esential. BTW: De WTC din NY era nevoie din cauza minimizarii suprafetei. Dar sa revenim: nici una din aceste cladiri simbol nu a insemnat demolarea unei suprafete cat Venetia de mare si nici una din aceste cladiri simbol nu a distrus economic tara producatoare. In plus, Lacul Vacaresti nu poate o constructie simbol. Exista un singur ORIGINAL Turn Eiffel. Lacuri artificiale insa exista cate vrei.
      • +2 (8 voturi)    
       Parisul a fost demolat mai rău ca Bucureștiul (Duminică, 13 octombrie 2019, 18:16)

       simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

       Romania a fost distrusa economic după 22 Decembrie 1989!

       Casa Poporului nu a distrus economic Romania deoarece s-a făcut cu resurse interne. Nu s-a folosit mai mult beton acolo decât la maxim 100 scări bloc cu 10 etaje.

       Parisul a fost demolat - reconstruit intre 1850 și 1870 mai rău decât Bucureștiul în perioada 1950 - 1989.
       Vezi:
       https://en.wikipedia.org/wiki/Haussmann%27s_renovation_of_Paris

       Asta este harta bulevardelor nou create:
       https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/09/R%C3%A9alisationsUrbaines2ndEmpire.jpg/500px-R%C3%A9alisationsUrbaines2ndEmpire.jpg

       Animația de mai jos, cu turnul Eiffel și zonele învecinate, trădează demolări masive. Parcul unde sta turnul este flancat pe fiecare parte de doua rânduri de clădiri perfect aliniate iar în stânga și dreapta sunt zone cu străzi dezorganizate, întortocheate. Acolo s-a demolat după 1850.
       vezi: https://www.youtube.com/watch?v=iZSP0AQp1_4

       Când am pomenit de turnul Eiffel, Pentagon, etc. am răspuns întrebării "Este nevoie de Casa Poporului?". Nu m-am referit la lacul Văcărești.
  • -2 (10 voturi)    
   si? (Sâmbătă, 12 octombrie 2019, 11:40)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Vezi ca-ti scartaie ceva la bibilica aia cam mica. Nu degeaba iti spui "mazeta"...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by