Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

O Globo: Continuă amenințările la adresa Amazoniei

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 4 octombrie 2019, 5:53 Actualitate | Mediu


Incendii in Amazon
Foto: Captura YouTube
Diminuarea incendiilor și deplasarea trupelor în regiune au oferit o idee falsă, potrivit căreia criza se afla sub control. Primul val anti-protecţia mediului a crescut după victoria electorală a lui Jair Bolsonaro. Atunci acesta a anunțat că Brazilia va abandona Acordul de la Paris asupra Climei. Un șoc pentru cei care sunt conștienți cu privire la modul în care țara, între neplăceri, avansase referitor la îmbunătățirea imaginii legate de abordarea mediului, scrie O Globo, citat de Rador.

Printre cei speriaţi se numără partea modernă a comerţului cu produse agricole, cel mai dinamic sector al economiei braziliene, care exportă puternic. Preocuparea a fost și este legată de riscul de boicotare a alimentelor braziliene dacă acestea provin din zone de devastare a mediului. Bolsonaro a dat înapoi, a preluat funcția și a avut meritul de a accelera înțelegerea pentru acordul comercial dintre Mercosul și Uniunea Europeană, negociat timp de 20 de ani. Existența unei clauze de mediu în acord garantează, teoretic, faptul că Brazilia va avea grijă de biomurile sale, pentru a nu suferi represalii din partea UE.

Între timp, ministrul mediului, Ricardo Salles, respecta cu competență acea parte a platformei anti-ecologiste a candidatului Bolsonaro: începea să atace instituțiile-cheie privind supravegherea și conservarea. Directorul experimentat al Institutului Național de Cercetări Spațiale (Inpe), Ricardo Galvão, a fost demis după ce i-a dat replica președintelui - răspunzând criticilor legate de calitatea muncii reputatului organism. Și structurile din cadrul Ibama și ICMBio, esențiale pentru sancţionarea și amendarea devastărilor detectate prin sateliții monitorizați de Inpe, au început să se confrunte cu dificultăți. Promisiunea candidatului Bolsonaro de a pune capăt "petrecerii" amenzilor date comercianţilor din domeniul lemnului și prospectorilor începea să fie îndeplinită.

Incendiile s-au redus, iar criza diplomatică internațională s-a domolit după ciocnirea dintre Bolsonaro și președintele francez, Emmanuel Macron. Există, însă, dovezi că, din păcate, cauzele concrete ale degradării imaginii Braziliei în lume persistă. Poate fi doar o chestiune de timp înainte ca presiunile să revină, iar exporturile de produse agroalimentare să se confrunte cu bariere clare.

În ultima ediție a emisiunii "Fantástico" de la TV Globo, duminică, un reportaj a arătat pericolul de moarte cu care se confruntă inspectorii Ibama și ICMBio în Amazonia în timp ce încercau să frâneze defrișările, incendiile și însuşirea ilegală de terenuri publice. Fără protecția necesară a statului.

Funcţionarii Ibama s-au plâns recent de faptul că trupele armatei care se află în Amazonia, în cadrul misiunii de Garantare a Legii și Ordinii (GLO) nu-i sprijină în reprimarea mineritului ilegal, cauza altor defrișări și a poluării cu mercur a râurilor.

Documentul Ibama, reprodus de "O GLOBO", înregistrează faptul că soldații nu mai acționează în vreo operațiune care are ca rezultat distrugerea echipamentelor infractorilor. Camioane, pompe, fierăstraie electrice etc. Aşa le promisese Bolsonaro minerilor și comercianţilor de material lemnos, o garanție că vor acționa din nou. Minerii chiar sunt salutaţi la un miting improvizat la intrarea în [Palatul] Planalto (sediul preşedinţiei braziliene; n. trad.). Înaintarea distrugerii va dobândi mai multă forță.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

397 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by