Oamenii din Arhipelagul Svalbard vor fi printre primii afectați cu adevărat de schimbările climatice. Chiar și aici, la doar 800 de mile de Polul Nord, aerul se încălzește simțitor. Milioanele de tone de gheață ce s-au topit odată cu schimbările climatice amenință comunitățile din zona acestui arhipelag, scrie Sky News.

Longyearbyen, Arhipelagul SvalbardFoto: Flickr

Dizpozitivele plantate în ghețari au arătat faptul că după o altă vară călduroasă, gheața s-a subțiat cu doi metri. Probabil până în 2040, Oceanul Arctic nu va mai avea deloc gheață la sfârșitul verii. Acest fapt va avea consecințe catastrofice asupra urșilor polari dar și asupra altor specii. Oamenii din Svalbard vor fi printre primii afectați, aceștia fiind nevoiți să-și schimbe modul în care trăiesc de secole întregi.

În Svalbard, chiar și în anotimpul rece, plouă mai des decât ninge. Acest fapt face ca ghețarii să nu reușească să acumuleze destulă zăpadă pentru a înlocui gheața pierdută în anotimpul cald. Toate se datorează încălzirii globale și creșterii temperaturilor de pe tot globul. Un alt efect al încălzirii globale este dezghețarea solului. odificările climatice duc la dezgheațarea solului care a stat înghețat milioane de ani, iar plantele sunt și ele dezghețate. Acestea încep să se descompună și elimină gaz cu efect de seră. Mai mult de atât, crește exponențial riscul ca solul dezghețat să provoace mari alunecări de teren. Principalul oraș din Svalbard, Longyearbyen, este localizat într-o vale, înconjurat de astfel de sol ce se dezgheață. Peisajul începe să devină unul dezolant deoarece numeroase case sunt părăsite de frica alunecărilor de teren.

Fauna din zona Oceanului Arctic nu reușește să facă față cu schimbările climatice. Urșii polari sunt nevoiți să-și schimbe dieta din cauza faptului că ghețarii se topesc. În multe zone din Oceanul Arctic, populațiile de urși sunt în declin. Renii sunt și ei afectați și obligați să-și schimbe dieta. În urma numeroaselor ploi, solul devine ca o barieră impenetrabilă iar renii nu mai pot să își găsească hrana obișnuită. Puii și exemplarele bătrâne sunt în pericol de înfometare din cauza schimbării condițiilor climatice.

Dacă umanitatea continuă să adauge gaze cu efect de seră, zona Arctică pe care o cunoaștem s-ar putea să nu mai existe. În Longyearbyen, temperatura va crește mai mult ca sigur peste zona de îngheț. În arhipelag, va fi cu până la 100% mai puțină zăpadă iar ghețarii se vor retrage până la altitudini mari.